Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • termín

    , Autor: denna

    Dobrý deň,termín pôrodu podľa poslednej menštruácie a aj sona v 11 tt mi vyšiel presne rovnako na 13.12. V 30 tt mi na 3D sone posunul termín na 4.12.,znamená to že som otehotnela skôr,alebo sa mám držať toho prvého sona len dieťa je väčšie tak sa termín posunul,ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    lege artis - teda správny je postup úpravy termínu pôrodu len podľa prvého UZV (v 10-12 týždni gravidity). V 30 týždni gravidity sa termín pôrodu v prípade, že je dieťatko väčšie alebo menšie neposúva.

Podobné otázky

  • laparoskopia

    , Autor:

    dobrý deň pán doktor, idem na laparoskopiu kvôli možným zrastom, už mám aj termín, no dozvedela som sa, že deň predtým sa pijú preháňadlá, skoro ma vystrelo z tejto info.Mám bohaté skúsenosti s preháňadlami a normálne mám z toho depresiu.Pred kolono som mala preháňadlo a musela prísť záchranka a dať mi infúziu aby som prežila cestu na gastro,druhý krát som ležala v nemocnici a vôbec ma to nepreháňalo,takže mi museli dať klystír.Pán doktor nemôžem pred zákrokom požiadať o ten klystír miesto tých preháňadiel deň predtým? Mám 40kg a neskutočne ma to vysiluje.ďakujem vám za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa dohodnúť v deň príjmu priamo v zdravotníckom zariadení, kde budete operovaná. Na našej klinike sa zvykne podávať Šaratica, prípadne aj klystír. Nepoznám zvyklosti daného gynekologického oddelenia, preto je najvhodnejšie sa informovať priamo tam. Existujú aj preparáty, ako napríklad X-Prep, ktorý môže byť dobrou náhradou v procese prípravy na operačný výkon.

  • Mykoza

    , Autor:

    Dobrý deň, pred 3 dňami mi začalo svrbenie, zo začiatku zo mňa šiel biely tuhý výtok, teraz keď som si tam dala prst tak tam boli malé hrudky. Asi pred týždňom som bola u lekára na preventívnej a zmeral mi ph ktoré bolo mierne zvýšené (5.0) a bolo zvýšené pravdepodobne zo stresu a z veľkého pojedania sladkého. Za pár dní mám dostať menštruáciu a u lekára nie je voľný termín. Moja otázka je, či za predpokladu týchto príznakov sa môže jednať o bakerialnu vaginózu alebo kvasinkovú infekciu? Výtok nejak nepachne po rybách ale je taký kyslastý. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná skôr o kandidózu. Skúste obmedziť sladké. Počas menštruácie nemá zmysel nasadzovať vaginálnu liečbu. Ak však ešte nemáte menštruáciu, môžete užiť voľnopredajné preparáty, napríklad Canesten. Po skončení menštruácie pri pretrvávaní ťažkostí bude nutné navštíviť obvodného gynekológa a nasadiť liečbu. Odporúčam si pravidelne realizovať kúry vaginálnymi probiotikami.

  • Endometrioza

    , Autor:

    Dobrý deň, mám 28 rokov a dve dcéry (4 ročnú, 2,5ročnú). Prvý pôrod som mala s.c. druhý prirodzený. Dojčím 4 roky, ale pred dvomi mesiacmi som začala s odstavovaním, momentálne dojčím len jeden krát denne. Pred mesiacom sa mi počas ovulácie objavila hrčka vo veľkosti 0,6x0,7cm v hĺbke 0,6 cm nad ľavým laterálnym koncom jazvy, dorzálnym smerom sa zobrazil kanálik smerom k m. rectus abdominis. Hrčka bola na dotyk bolestivá a taktiež pri napnutí brušného svalstva. Bolesť mala pálivý charakter. Po 5 tich dňoch hrčka aj s bolesťou zmizla. Po necelom mesiaci sa celá situácia zopakovala s tým, že rezistencia mala 2cm. Doktor mi diagnostikoval, že sa jedná pravdepodobne o Schlofferov tumor a endometriózu a dal mi termín na operáciu brucha s tým, že sa nebude robiť laparoskopia ale priamo rez v jazve. Nakoľko by som chcela mať o cca 2 roky ešte tretie dieťa chcela by som Vás poprosiť, aby ste mi poradil....Chcela by som dva roky užívať HAK a následne dať prestávku a otehotnieť. Chcem sa vśak spýtať, či mi odporúčate operáciu absolvovať teraz alebo je možné počkať a spojiť s.c. s operáciou loźiska endometriózy...resp. či mi môže ložisko, ktoré momentálne mám robiť ťažkosti počas tehotenstva prípadne pôrodu.
    Za Vašu odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, rozhodnutie je na Vás, najvhodnejšie je si postup dohodnúť s Vašim obvodným gynekológom. Môžete užívať hormonálnu antikoncepciu, počas jej užívania by ťažkosti mali vymiznúť. Rovnako tak tehotenstvo plánovať môžete. Do doby, kým neotehotniete po vysadení antikoncepcie však ťažkosti budú pretrvávať, preto je niekedy vhodnejšie endometriózu v jazve odstrániť skôr.

  • Polyp

    , Autor:

    Dobry den vo štvrtok mi odstranili polyp v narkoze stvrtok po odstraneni som krvacala a v piatok rano len mierne spinenie potom uz nie ale v sobotu rano som zas zacala krvacat uz by som mala dostat aj menstruaciu tak teraz neviem ci to krvacanie je po odstraneni ci uz menstruacia mierne ma boli v podbrusku Moja otazka je ze kolko dni sa po odstraneni polypu krvaca ? Ci je to ok? Ci je mozne ze je to uz menstruacia a ci sa zvykne menstruacia po odtraneni dostavit v normalnom termine ako mam cyklus ?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po zákroku môže trvať špinenie či krvácanie do týždňa. Deň zákroku sa považuje za prvý deň menštruácie, takže nasledujúca menštruácia by sa mala dostaviť za 4-6 týždňov od zákroku.

  • Citlivost prsnika

    , Autor: ivana88

    Dobry den.
    Pred dvoma tyzdnami som pocitovala (vtedy to z vecera do rana preslo) a teraz opätovne par dni pocitujem napätie, raz zacas tiahnutie v pravom prsniku. Pri stlaceni vyjde mini kvapka presvitneho sekretu. To ale musim zatlacit 2/3 krat. Mam 33r  , uzivam hak, mam 5r dieta, samovysetrenia vykonavam pravidelne, posledne sono prsnika bolo v juni. Ine staznosti ako vyssie uvedene nemam. Prsnik je rovnaky bez zmeny a hmatatelnych hrciek a pod. Prsnik ma neboli len "citim" ze ho mam a sem tam mam pocit takeho zatiahnutia.
    V stvrtok som dostala prvy volny termin. Nechcem sa sprtat v googli , lebo tam sa len znervoznim.
    Urcite to mOze byt aj vazne, ale Vy ako odbornik mi viete urcite lepsie povedat akym smerom sa to moze uberat. S najlepsim pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero, nemusí sa automaticky jednať o niečo vážne, ale treba vylúčiť všetky možnosti. Takto sa Vám však objektívne neviem vyjadriť. Je nevyhnutné vyšetrenie, na základe ktorého sa poprípade doplnia ďalšie vyšetrenia a určí sa ďalší postup.