Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • RE Tehotenstvo, menštruácia,...

    , Autor: petuska22

    Dobrý deň pani doktorka, znovu píšem ja a aby som to nemusela druhý krát rozpisovať, prepošlem Vám čo som písala minule...

    Tehotenstvo, menštruácia,...
    Petra Sramkova, 07.03.2013 (15:11)
    Dobrý deň pani doktorka, ja by som na Vás mala viac otázok... 9.2. som mala s partnerom nechránený sex (ale len 5-10 sekund a neejakuloval do mňa) a 10.2. mi prišla normálna menštruácia. Môžem byť tehotná ak mi prišla menštruácia? A ako som povedala, 9.2. som mala pohlavný styk a ak by som aj bola tehotná, vedela by to gynekologička zistiť ak som u nej bola 1.3. a robila mi sono zospodu a brala mi tiež výter a krv na vyšetrenie zápalu? A ešte jedna otázočka, nemyslím si že môj partner mal na ruke niečo, ale dá sa otehotnieť ak mal na ruke spermie a potom ma robil rukou? Ak náhodou sa mu dostali na ruku ako si od toho utieral brucho alebo niečo... lebo v inej poradni gynekologička písala že to možné nie je, tak sa len pre isotu pýtam. Vopred ďakujem za všetky odpovede, som rada že máte na nás čas. :-)

    Písali ste mi že len málo žien má menštruáciu počas tehotenstva, chcem sa Vás teda ešte spýtať či je možné byť tehotná ak mi doktorka na tom sone ukazovala vaječníky a povedala že na tomto vaječníku už prešla ovulácia... čo si o tom myslíte? môžem byť tehotná ked ovulujem? Mala som vtedy približne 10 dní do menštruácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to, že ovulujete znamená, že sa približne na 11-14 deň uvoľnujete vajíčko z vaječníka a dostáva sa do vajcovodu. Ak približne v tomto čase márte s partnerom pohlavný styk, môže dôjsť k spojeniu spermie a vajíčka a teda následne k oplodneniu a uhniezdeniu embrya. Preto je ovulácia základom možnosti otehotnenia. Ak vám pani doktorka robila sono a potvrdila prebehnutie ovulácie (typické znaky sú nalez tzv. corpus luteum/žltého telieska) znamená to, že sa u vás uvolnilo vajíčko, ak bol približne v tých dňoch pohlavný styk je tam možnosť otehotnenia.