Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • svrbenie

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,
    bola som viackrat preliecena na mykozu. Teraz vsak mam iny problem, aspon podla mna. Pred rokom sa mi velmi zacali svrbiet vonkajsie genitalie. Niekedy aj okolo konecnika. Co sa tyka posvy, tam to mam v poriadku. Necitim ziadne palenie, svrbenie, aj vytoky v norme. Vyter bol tiez negativny. Dostala som krem, pomohol mi tak mesiac, potom sa to vratilo. Doktorka mi povedala, ze tam mam male rany, ktore sa musia zahojit, pravdepodobne preto ma to svrbi, lebo su tam bakterie, kvasinky. Vtedy som kojila uz rok dozadu, tak mi to vysvetlovala, ze mam suchu kozu, preto sa tvoria rany a sucha koza je z hormonalnych pricin sposobene kojenim. Ako som pisala, to svrbenie sa mi vratilo po mesiaci, v podstate uz rok sa s tym trapim. Drzala som protikvasinkovu dietu, pouzivala som rozne volno predajne produkty, peny (Floragyn) na zahojenie ran atd. Pred 2 tyzdnami som povedala, ze staci, pojdem ku gynekologicke zase, lebo ma to uz velmi znervoznuje, neexistuje, ze z kojenia mam taketo problemy. Nic ine, iba to strasne svrbenie. Doktorka mi nic nevidela, vraj rany tam uz nie su, asi to budu kvasinky na vonkajsich genitaliach. Tak som dostala antimykotika, ktore mi vsak vobec nepomohli. Ako som teraz citala na nete, zufala, napadlo ma, ci nahodou nemam genitalny herpes??? Obcas zbadam na genitaliach take male hrcky, ale len 2-3, vobec ma nebolia. Je to mozne, ze ma gyneologicka nespravne liecila teraz aj pred rokom, ze to svrbenie mam z genitalnych herpesov? Kam mam ist? (Este podotykam, ze stale kojim uz viac ako 2 roky, planovali by sme uz druhe babo)
    Dakujem velmi pekne za odpoved a za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    prichádza to do úvahy, bolo by vhodné vyšetriť krv na dôkaz protilátok proti genitálnemu herpesu. Vyšetrenie môžu vykonať gynekológ prípadne dermatovenerológ.

Podobné otázky

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.

  • Lactofeel krém

    , Autor: Ejvn


    Dobrý večer pan doktor, mam doma lactofeel gél na bakteriálnu vaginozu, mozem skusit aj ten? Alebo len ten jednorazový výplach a probiotiká…? Canesten krem som si uz davala a nepomáhal vobec… ale skusim to znova ak treba…
    Pri nasadení polygynaxu mi dr tvrdil ze to bude nejaky streptokok ze to tam mam az cele akoby zelene, na pohotovosti mi pani dr vravela ze je to candidoza a z vyteru nakoniec ecoli… tak neviem…
    Dakujem
    ((Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol………predchádzajúca otazka)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete vyskúšať aj Lactofeel gél. Tak ja sa Vám viem vyjadriť iba na základe opisu výsledku kultivácie. K nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nepomáhala aplikácia voľnopredajného Canesten krému, môže Vám predpísať Váš obvodný gynekológ Macmiror krém, ktorý si môžete natierať zvonku. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zelený výtok pri užívaní ATB

    , Autor: Mussi

    Dobrý večer,

    Momentálne užívam 2 deň ATB Ciprofloxacín kôli bakteriálnej infekcii hrdla, minuly týždeň som vybrala Augmentin ale ten mi nezabral. Užívam ešte ATK Maitalon. Počas dnešného dňa som začala pociťovať mierne svrbenie v pošve a k tomu sa pridal aj zelený vytok z čoho som ostala zaskočená, lebo nikdy pred tým som sa s tým nestretla. Môže to byť nejaká reakcia na tieto nové Atb? Môžete mi odporučiť niečo na to ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu spôsobenú užívaním niekoľkých antibiotík. Realizujte si počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať večer pred spaním. Treba tiež myslieť na to, že spomínané antibiotiká majú vplyv aj na účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas obdobia užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť vaječníka

    , Autor: domi-2

    Dobrý deň, asi týždeň pred menzesom som pociťovala bolesti - predpokladám, že vaječník - na pravej strane. Myslela som, že to má súvis s prichádzajúcim menzesom, avšak bolesť stále pretrváva. Okrem toho aj svrbenie, ale to už nie aktuálne. K dr sa samozrejme chystám, ale až po úplnom skončení menzesu, čo bude zrejme po víkende. Len som z toho nervózna. Na preventívne prehliadky chodím pravidelne, naposledy som mala v októbri minulého roka.
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v pravom podbrušku môže byť viacero. Nevylučujem ani ovulačné bolesti. Bez videnia nálezu, USG, či poznania potrebných okolností a informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu.