Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • gynekologicky problem

    , Autor: 82nikky

    Dobry den chcem sa spytat či možem mat menzes ak som nahodou tehotna na začiatku a či tehotensky test je 100%dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niektoré ženy majú na začiatku tehotenstva "pseudomenštruáciu" ale obvykle je iného charakteru, je slabšia a kratšia, ide viac menej o špinenie. Čo sa týka istoty tehotenského testu, nie je 100% , sú rôzne citlivé. ak chcete mať istotu dajte si vyšetriť krv u lekára.

Podobné otázky

  • Močenie

    , Autor: táňa123

    Dobrý deň prajem. Potrebovala by som radu. V lete som mávala častý pocit na močenie. Moč bol však v poriadku, a gynekologička na sone nevidela noc. V lete na to pri močení pálilo alebo bolelo čo som pripisovala zápalu močových ciest, brala som rôzne doplnky, antibiotiká a taktiež som mala aj Canesten (pre istotu). Zabralo to na mesiac, v septembri som bola v poriadku, dávala som si pozor aby som neprechladla od spodu. Pred pár dňami po skončení menštruácie sa mi časté močenie začalo opakovať. Nedá sa povedať že močim malé množstvo, ale vždy po vymoceni mám pocit plného mechúra. Neboli ani nepáli ma to. Vzhľadom na to, že moč opäť vyšiel v poriadku, chcela by som sa spýtať o aky gynekologický problém by sa mohlo jednať alebo ako to aspoň trochu zlepšiť. Ku gynekologicke mám ísť až začiatkom novembra vzhľadom na to, že má plno. Existuje nejaký voľno predajný liek alebo doplnok stravy, ktorý by pomohol? Môže sa jednať o niečo vážne? Ďakujem a ospravedlňujem sa za rozsiahlost textu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol moč vyšetrovaný iba “papierikovo” a nie komplexne vyšetrený cievkovaný moč, moč nemusí byť v poriadku. Preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, či sa jedná alebo nejedná o urologický problém. Ak nemáte žiadne gynekologické ťažkosti, preventívne si môžete realizovať aspoň 10 až 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, dodržujte dostatočný pitný režim 1,5 až 2 litre tekutín denne. Skúsiť môžete piť aj urologický čaj. Pri pretrvávaní ťažkostí urologického charakteru bude potrebné realizovať urologické vyšetrenie. Gynekologické vyšetrenie môžete realizovať podľa plánu.

  • Bolestivá ovulácia

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať na bolesť v pravých slabinách (resp. pravé podbruško).
    Trápi ma to už niekoľko mesiacov. Všimla som si, že sa to opakuje, keď mi začne plodné obdobie a bolesti vyvrcholia počas ovulácie, keď ma boli celé podbruško.
    Som niečo cez rok po pôrode a rodila som normálne.
    Bola som aj na vyšetrení u gynekológa a ten povedal, že je všetko v poriadku. Ešte čakám na výsledky cytoloógie.
    Len niekedy sa nemôžem ani pohnúť a zas niekedy tie bolesti necítim vôbec. Ako keby to bolo v nejakých intervaloch. Najhoršie je to ráno, kým sa rozhýbem. Pred tehotenstvom som takéto problémy nikdy nemala.
    Chcem sa spýtať, či tie bolesti sú vyvolané ovuláciou a musím to len vydržať alebo by som mala ešte navštíviť nejakého špecialistu.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať vyslovene iba o gynekologický problém. Ak máte bolesti, ktoré vychádzajú na obdobie ovulácie, môže sa jednať o ovulačné bolesti. Tie sa dajú riešiť viacerými spôsobmi. Jednou z možností je vyskúšať na pár mesiacov nasadiť hormonálnu antikoncepciu a podľa efektu zvážiť ďalší postup. Vylúčiť je potrebné aj chirurgickú príčinu, ale tá si myslím, je vzhľadom k okolnostiam a opisu menej pravdepodobná. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Canesten

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň. Už som tu písala ohladom gynekologickeho problému. Najprv sa zdalo že ide o zápal močových ciest, no testy moču vyšli v poriadku. Doktorka povedala že sa jedná o gynekologický problém. Brala som Canesten 4 dní, no do toho som dostala menštruáciu takže zvyšné tabletky som dobrala po nej. Týždeň to bolo v poriadku. Mala som však chránený styk a svrbenie a nutkanie na časté močenie opäť začalo. Dneska som si kúpila opäť Canesten no jednodňový. Čo mám robiť ak to nepomôže?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Do toho času si realizujte aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Zápal

    , Autor: Zuziiik

    Dobrý deň. Písala som ich ohľadom rozdielu medzi zápalom močových ciest a zápalom vaječníkov. Včera som bola v lekárni a predali mi : TOTO na zápal močových ciest AKUT. Dneska už bolesti nemám, mám vsak stále pocit na časté močenie a taktiež mám zapáchajúci výtok. Môže to byť spojené s tým zápalom ciest alebo sa jedná o vaječníky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že to bude močovými cestami. Zapáchajúci výtok je gynekologický problém, takže bude vhodné navštíviť aj Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie.

  • tehotenstvo alebo iny problem?

    , Autor: Lucka1994

    Dobrý deň,

    poslednú menštruáciu som mala 3.11 ( cca 2-3 dni)- cyklus cca 29-31 dni .
    Posledný styk 13.11 a dni predtým ( neberiem HAK, prerušovaná metóda)
    Od 14.11 som bola chorá doma, prechladnutie- dutiny.
    Od asi 18.11-19.11 ma doteraz dosť výrazne bolí pod bruško + je extrémne nafúknuté ( ovela viac ako pred ocakavanou menstruaciou) , iné ťažkosti špinenie, vytok, bolest prs, bolest pri moceni- nemam.
    Neviem či to môžem pripisovať tehotenstvu, dnes ráno 25.11 som si robila digi test clear blue- negativ, z ranneho mocu.
    Neviem ci mozem mat iny gynekologicky problem a kedy pripadne vyhladat lekara, pretoze som sa mala dat zaockovat prvou davkou vakciny proti HPV, ktoru mam uz kupenu, bolo mi to odporucene, kedze mam problemy, len v tejto situacii neviem co somnou moze byt a necitim sa 100% v poriadku.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí, že ak sa necítite úplne v poriadku, očkovanie je vhodnejšie odložiť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.