Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zabudnutá a stratená antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,chcem sa poradiť ohľadom situácie s antikoncepciou.Beriem antikoncepciu dienorette už skoro rok a nedávno sa mi stala nevysvetliteľná vec.Keď som si v utorok išla zobrať tabletku všimla som si,že tam je stále aj pondelková(asi už v treťom týždni).Dala som si teda v ten deň(utorok) dve tabletky.V stredu aj vo štvrtok som si dala antikoncepciu normálne a nič nezvyčajné sa nedialo.No keď som si v piatok išla brať tabletku pozerám,že v blistri chýba sobotňajšia,ktorou končím každý blister.Doteraz nechápem ako je to možné no v tej chvíli mi prišlo najrozumnejšie užiť poslednú tabletku mesiaca z nového blistra.Dnes som po 7 dňovej pauze začala brať tabletky tak ako obvykle,no pri konci mi bude zase jedna tabletka chýbať.Je nejako možné tú tabletku neužiť?Alebo to budem musieť robiť takto stále?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nič sa nestane, ak jeden mesiac užijete o tabletku menej, teda neužijete poslednú tabletku, ktorú v tom jednom blistri nemáte. Budete tak mať síce o deň kratší cyklus, ale za predpokladu pravidelného a správneho užívania budete aj naďalej plne chránená. To znamená, že posledný blister užijete iba 20 tabliet ktoré v ňom máte, následne si urobíte sedemdňovú pauzu a následne začnete s užívaním nového blistra, ktorý už má všetkých 21 tabliet. Nič sa nestane, ak jeden mesiac budete užívať namiesto 21 tabliet iba 20 tabliet. Dôležité je však nepredlžovať sedemdňovú pauzu!, ak by ste chceli dohnať vynechaný deň. Ak by ste si predĺžili sedemdňovú pauzu na 8 dní a až následne začali s užívaním už 21 tabletkového blistra, účinok hormonálnej antikoncepcie by bol znížený.