Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk. Pred stykom, sme mali predohru pri ktorej bol vlhký viac ako inokedy. Je možné z toho otehotnieť? Alebo by bolo lepšie užiť tabletku po?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Rozhodnutie užiť tabletku núdzovej antikoncepcie je na Vás. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie! Viete sa poradiť s Vaším obvodným gynekológom, ktorý Vám vie eventuálne predpísať napríklad hormonálnu antikoncepciu.

Podobné otázky

  • zabudnutie tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu, že co by som mala robiť v tomto prípade.. Užívam antikoncepciu Daylla, užívam ju pravidelne, ešte sa mi nestalo, že by som zabudla.. no zabudla som včera užit jednu tabletku. Tabletky užívam vždy okolo 3 poobede, včera som zabudla a užila som ju až další deň o 12 poobede. Bola to presne posledná tabletka v 2týždni užívania. Ciže 7 tabletka v 2týždni a dneska začínam už tretí týždeň. Presne v ten deň keď som zabudla sme mali s partnerom pohlavný styk aj s ejakuláciou. Myslíte že je to v poriadku a nehrozí mi otehotnenie, alebo by som mala užiť aj nejakú inú formu antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť nedá, keďže ste zabudnutú tabletku užili po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie bol znížený. Za týchto okolností je naozaj vhodné porozmýšlať o užití tabletky núdzovej antikoncepcie, ale aj naďalej pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Možné otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem .. Chcela som sa len informovať ..18.4. som začala brať antikoncepciu, nezačala som ju brat od prvého dňa menstruacie .. 19.4. som mala nechránený sex s tým, že priateľ sa do mna urobil .. od včera 26.4. ma pichá v podbrusku hlavne na pravej strane a začali ma bolieť prsia .. test som si robila (negativny) ale asi to je ešte skoro.. Asi tam bude šanca otehotnenia však? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Nerozumiem však, prečo ste nepostupovali odporúčaným postupom, teda začať s užívaním v prvý deň menštruácie alebo sa v prípade začatia užívania v iný deň chrániť aj doplnkovo aspoň týždeň. Tehotenský test nemá zmysel ešte realizovať, bude negatívny, aj keby ste boli tehotná. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Odporúčam však v dohľadnej dobe navštíviť aj Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás kedy po vysadení HA je vhodne sa snažiť o otehotnenie? Čítala som názory že ihneď lebo po vysadení Ha vaječníky vraj pracujú omnoho lepšie než pred nasadením piluliek preto je ideálne tesne po vysadení ale aj názory že treba počkať aspoň mesiac nakoľko by mohlo ísť len o tzv. biochemické tehotenstvo. Ako to teda odporúčate? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snažiť sa otehotnieť môžete prakticky hneď po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Z hľadiska lepšej prípravy slizničnej výstelky dutiny maternice je možno vhodnejšie vyčkať na prvú menštruáciu a následne sa snažiť otehotnieť.

  • Antikoncepcia a možné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Poslednú menštruáciu som mala na cas da sa povedať ako vždy ….na 19tej cyklu (počítam od prvého dňa menštruácie) sme mali pohlavný styk s priateľom ale neejakuloval do mna a styk bol prerušovaný nakoľko bol oo dlhšej dobe…HAK beriem pravidelne na čas hnačky som nemala…včera som mala dostať ms zatiaľ nič …bruško na ma citim ale dosť slabo …je tam nejaké riziko/ šanca otehotnenia aj napriek HAK prersuovanemu styku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prerušovaný styk nie je antikoncepcia, takže to ani neberte do úvahy. Je jedno, či máte alebo nemáte prerušovaný pohlavný styk, šanca na otehotnenie je rovnaká. Keďže však užívate hormonálnu antikoncepciu, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená, môžete tak praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Krvácanie z vysadenia sa nemusí dostaviť presne na deň, prípadne sa nemusí dostaviť vôbec. Odsledujte si to. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste však chránená a tehotenstvo je extrémne málo pravdepodobné. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechanie tabletiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň stalo sa mi že som 2dni po sebe zabudla dať antiku. Na 2 deň som mala nechránený sex.. je tam nejaká šanca otehotnenie ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za týchto okolností je šanca otehotnenia reálna. Vhodné je porozmýšlať o užití núdzovej antikoncepcie. Okrem toho pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.