Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK a ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Maitalon a zároveň aj antibiotiká Megamox Bid 1g. Ovplyvňujú tieto antibiotiká účinok HAK? Máme sa s priateľom chrániť aj doplnkovou formou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užívanie týchto antibiotík má vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, preto počas užívania antibiotík, ako aj ešte aspoň 7 dní po ich doužívaní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

Podobné otázky

  • HAK a ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, znižujú atb Penlac účinok antikoncepcie Dienorette ? Je potrebne sa doplnkovo chrániť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Penlac môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a tým dochádza k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie. Preventívne sa chráňte počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní antibiotík aj doplnkovo (používajte kondóm). Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hak a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela som sa spytat, ci ak beriem 10 dni antibiotika Cedrox ci je nejake riziko ze ovplyvnia ucinok antikoncepcie Lydely.. Mozem mat pohlavny styk bez obav alebo? Vopred dakujem a pekny den prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotikum znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas celého užívania hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • hak a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, užívam dayllu a momentálne mám močové problémy, začínam užívat nolicin. Môžu sa spolu? Je potrebný nejaký časový odstup?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výrobcom nie je popisovaná kontraindikácia užívania Nolicinu a hormonálnej antikoncepcie. Skôr si dávajte pozor na konzumáciu mliečnych výrobkov počas užívania antibiotika. Tablety užívajte s minimálnym dvojhodinovým odstupom. Pre Váš pokoj a istotu môžete v čase užívania antibiotík ako aj sedem dní po doužívaní antibiotík používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).

  • HAK a ATB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor týždeň pred pauzou som musela užívať antibiotiká ktoré som sa dočítala že ovplyvňuju antikoncepciu, po vysadení som dostala menštruáciu skôr ( v piatok som brala poslednu a v nedeľu ráno dostala) chcem sa teda opýtať aké je percento že som počas pauzy chránená? Antibiotiká som dobrala v deň menštruácie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností odporúčam sa počas pauzy, ako aj počas aspoň prvých siedmich dní užívania hormonálnej antikoncepcie doplnkovo chrániť - používať kondóm. Krvácanie z vysadenia sa Vám dostavilo v štandardnom čase.

  • HAK a atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    Obraciam sa na Vás s urgentnou prosbou o radu.
    Dlhodobo užívam HAK Belara, včera som užila 3. tabletu z nového blistra. Včera ráno som užila aj liek Zenaro kvôli alergii.
    Pri antikoncepcii Belara som minulý mesiac užívala Zinnat 500 mg (každých 12 hodín) po dobu 8 dní, avšak 5 dní z toho počas 7-dňovej pauzy (konkrétne 1.6. som užila 20tu tabletu zo starého balenia, zároveň som v ten deň začala brať aj Zinnat, ktorý som dobrala 8.6. anové balenie hak som začala užívať 10.6.).

    Nakoľko som si nebola istá, či som kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam plne chránená, v noci sme s partnerom pri pohl. styku použili aj prezervatív, ktorý sa avšak roztrhol. Neviem teda posúdiť, do akej miery bol styk bezpečný.. Nakoľko ešte bábätko neplánujeme, rada by som sa opýtala na Váš odborný názor – môžem sa za týchto okolností spoľahnúť na HAK, alebo užiť radšej “tabletku po” ?

    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by mal byť účinok antikoncepcie zachovaný, aj keď kvitujem používanie doplnkovej ochrany. Tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie by som neužíval, nemá to teraz veľký význam. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.