Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor,
    vždy v sobotu o 18tej začínam nové balenie HAK no nedošli mi včas poštou a dostanem sa k nim až v pondelok. Mám tabletku zobrať čím skôr v pondelok a dobrať balenie s tým, že sa mi začiatok nového balenia posunie? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak začnete s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie v pondelok, nebudete chránená pred otehotnením, preto bude potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého nasledujúceho cyklu. Máte dve možnosti, ak si nechcete posúvať cyklus, užite v pondelok tretiu tabletku hormonálnej antikoncepcie, čím sa Vám cyklus nezmení, prípadne, ak začnete s užívaním prvej tabletky v pondelok, cyklus sa Vám posunie o dva dni. Dobudúcna si odporúčam zabezpečiť nové balenie hormonálnej antikoncepcie s väčším predstihom.

Podobné otázky

  • Hak

    , Autor: Janula2511

    Dobrý deň, prosím vás ktorá antikoncepcia zmierňuje menštruačné krvácanie , prípadne úplne.okrem telieska.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie majú tendenciu k úprave menštruačného cyklu, keďže počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa jedná o riadený menštruačný cyklus. Krvácanie z vysadenia, či zo spádu hormónov býva väčšinou slabé. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vám pred nasadením hormonálnej antikoncepcie vyšetrí krv na krvný obraz, zrážacie parametre a pečeňové testy. Osobne nemám obľúbený preparát. Na trhu ich je mnoho. Niektorej žene vyhovuje jeden preparát, ďalším trom zase úplne iný preparát a u ďalšej ženy musíme vystriedať aj niekoľko preparátov, ktorý žene bude úplne vyhovovať a bude s ním spokojná.

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: flower123

    Dobrý deň, dnes som mala s priateľom nechránený styk a teda priateľ ejakuoval do vnútra, no úplne som zabudla, že v stredu v noci okolo pol noci som mala hnačku, nie extra silnú, no bolo to asi hodinu a pol potom ako som vzala antikoncepciu. Stolicu som mala aj normálnu a potom riedku, ale iba raz. Potom už nie. Sú znížené účinky antikoncepcie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o jednorazovú redšiu stolicu a nie o silnú a opakovanú hnačku, účinok hormonálnej antikoncepcie nemusí byť znížený. Do budúcna odporúčam pri hnačke do 3 až 4 hodín užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia v aute

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu a dnes som ju zabudla v aute v kovovej krabičke na cca 3 hodiny. Vonku nebolo nad 27 stupňov avšak páčilo slnko. Lieky neboli priamo na slnku. Je znížená účinnosť antikoncepcie? Mam sa chrániť aj inak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak tabletky nevyzerajú poškodené, či rozpustené, nemyslím si, že je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. V prípade, že tabletky vyzerajú poškodené, pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie z ďalšieho blistra.

  • Antikoncepcia a tabletka po

    , Autor: 7starscigarettes

    Dobrý deň. V piatok som zabudla užiť prvú tabletku z prvého týždňa, teda z nového blistra po 7 dňovej pauze (antikoncepcia katya). V ten istý deň som mala nechránený pohlavný styk. O cca 12 hodín na to som si bola kúpiť tabletku po (apreg) a dala som si ju, hneď na to som užila aj 2 tabletky antikoncepcie, aby som to nezameškala. Je tu šanca tehotenstva, alebo by malo byť všetko v poriadku? Viem, že účinok je po uplynutí siedmich dní nižší, preto som užila núdzovú antikoncepciu. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, urobili ste maximum preto, aby nedošlo k otehotneniu. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších minimálne 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Antikoncepcia a dlhodobé slabé hnačky

    , Autor: Danka25

    Dobrý deň,
    už 2 týždne mám redšiu (nie riedku, ale ani normálnu - už na hranici zdravého vylučovania) stolicu 1 – 2x denne. Viem, čo robiť keď ma preženie po užití antikoncepcie, ale nie keď to je slabé, s nízkou frekvenciou a dlhodobo... pravdepodobne moje črevá majú nejaký problém - je tabletková antikoncepcia účinná aj tak (za predpokladu, že ma nepreženie do 4h od užitia tab.)? Môžem užívať niečo proti hnačke (uhlie, Endiex/Smecta) ak dodržím odstup od antikoncepcie napríklad 5, 6h pred a po tabletke alebo radšej nie, ak chcem byť chránená? Ako mám brať ATK, aby bola čo najefektívnejšia a zároveň aby som mohla liečiť svoje črevné ťažkosti?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý človek má iný metabolizmus, ako aj iné vylučovanie. Ak sa u Vás nejedná o opakované hnačky a ak navyše k stolici dôjde po viac ako 4 hodinách, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť plne zachovaný. Skúste užívať probiotiká, je možné, že to Vám bude stačiť na úpravu. Smectu, Endiex ani ďalšie preparáty by som zatiaľ neužíval, najmä nie do pár hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, čo by mohlo mať vplyv na vstrebanie hormonálnej antikincepcie. 6 hodinový odstup by mal byť dostačujúci, podľa opisu sa však u Vás nejedná o hnačky, preto by som zatiaľ neužíval preparáty proti hnačke.