Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie

    , Autor: Aňa26

    Dobrý deň prajem. Beriem antikoncepciu karhla. Poslednú menštruáciu som mala 5.11.22, v sobotu 26.11.22 som dostala bolesti brucha a začala krvácať (1 deň) ďalšie 3 dni slabé špinenie. Pred začatím krvácania cca 6 dní pred tým som zabudla vziať tabletku ktorú som si dala hneď na druhý deň. Viete mi prosím poradiť či to može byť vplyvom vynechania tabletky alebo skor niečo iné. Medzi tým bol aj nechránený pohlavný styk. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, neočakávané krvácanie mohlo byť spôsobené aj vynechaním tabletky hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu, že ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12. hodinách od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie mohol byť oslabený. Ak ste mali v tomto období nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, či v prípade nejasností, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • 2 tabletky naraz

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette. Dnes som zobrala 12. tabletku z blistra ale momentálne mám aj hnačky (nie však celý deň). Volala som gynekológovi a ten mi povedal, že ak sa to stane mam užiť náhradnú tabletku a tak som počas 2 týždňov užila 3 náhradné tabletky z ineho blistra. Nepociťujem žiadne problémy a keďže hnačky už prestali tak budem pokračovať v užívaní ako som zvyknutá. Je to problem? Môže mi to rozvádzať cyklus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupovali ste správne. Nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by sa krvácanie zo spádu hormónov malo dostaviť počas obdobia užívania placebo tabliet. Ak by aj ku špineniu, či krvácaniu nedošlo, pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 7 dňová pauza

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine som 2. deň pauzy a krvácanie stále nedošlo. Tento mesiac som v blistri (2.tyzden) užila tabletu o 6 hodín neskôr. Mám dôvod na obavy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa vo všeobecnosti najčastejšie krvácanie, či špinenie z vysadenia dostavuje na 3. až 4. deň pauzy, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť vôbec. Je to pomerne časté. Jednorazový 6 hodinový posun v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Za daných okolností ste aj naďalej chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento cyklus som uzivala aj antibiotiká. Styk som nemala vôbec. Posledný bol 13.2. Akurát mam 7 dňovú pauzu ale nedostala som menštruáciu, mam len veľmi slabé špinenie pri utretí. Tehotenský test som si robila 31.3 a bol negatívny. Budem chránená od nového blistra aj napriek tomu, že mi neprišla menštruácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré antibiotiká nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, ale samotné ochorenie môže mať vplyv na menštruačný cyklus, aj keď je riadený antikoncepciou. Preto sa môže stať, že aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie zo spádu hormónov nedostaví. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za týchto okolností by ste mali byť plne chránená. Odsledujte si to.

  • Krvácanie

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento mesiac som užívala aj ATB rovamycine. Včera som mala dostať menštruáciu ale neprišla. Mam len veľmi slabé hnedé špinenie na papieri. Styk som tento cyklus nemala. A test je dnes ráno negatívny. Je to normálne? Budem chránená antikoncepciou od noveho blistra aj napriek tomu, že nemám krvácanie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Nie je ničím výnimočným, že sa nedostaví krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet. Vplyv na to môže mať aj ochorenie, pre ktoré ste antibiotiká užívali. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj v prípade, že by sa krvácanie nedostavilo.

  • Krvácania počas antikoncepcie

    , Autor: Linda3908

    Dobrý deň.
    Na vaječníku mi našli cystu tak mi doktorka predpísala antikoncepcii AZALIU na 3x28dni bez prestávky, aby som nemala menstruaciu, čo by malo spôsobiť, že cysta možno praskne. ( Tak mi bolo povedané)

    Dnes som ale vstala s bolesťou brucha a krvácaním (nie je to špinenie). Prosím, je to v poriadku, ak krvacam a nemala som počas užívania antiky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak krvácanie nie je veľmi silné, odsledujte si to a navštívte Vášho obvodného gynekológa po sviatkoch.