Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,367 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ellaone a leverette

    , Autor: Julia202600

    Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette ale užila som aj tabletku po ellaone. V pribalovom letáku píšu, že iná núdzová antikoncepcia s obsahom levonorgestrel zníži účinok tabletku ellaone. Je to teda takto aj pri HAK? Alebo je v tomto prípade len znížená účinnosť antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná. Nepoznám síce okolnosti nutnosti užitia tabletky núdzovej antikoncepcie, ale áno, po užití núdzovej antikoncepcie môže dočasne dôjsť k zníženiu účinnosti pravidelnej antikoncepcie, preto sa odporúča používať okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie aj spoľahlivú bariérovú metódu (kondóm) až do ďalšieho krvácania zo spádu hormónov, teda počas obdobia sedemdňovej pauzy, či obdobia užívania placebo tabliet, v závislosti od druhu užívaného preparátu hormonálnej antikoncepcie.