Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mistra

    , Autor: Janula2511

    Dobrý deň, gynekológ mi predpísal hak mistru.aky máte na ňu názor? nakoľko je dobrá, nakoľko zaťažuje organizmus , nežiaduce účinky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o štandardne predpisovaný preparát kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Každý preparát hormonálnej antikoncepcie môže u ženy spôsobovať vedľajšie, či nežiadúce účinky. Nie každej žene sadne každý preparát hormonálnej antikoncepcie, niekedy je nutné preparát zmeniť. Je to individuálne. Je možné, že Vám predpísaný preparát bude vyhovovať a budete s ním spokojná. Začnite s užívaním podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesť hlavy

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň pán doktor,
    kvôli úprave hormónov som 3 mesiace brala HA Daylla. Nemala som žiadne vedľajšie účinky ale veľmi mi hormóny neupravila. Tak mi bola predpísaná na 3 mesiace Mistra a už týždeň ju uzivam, avšak už týždeň ma boli hlava. Môže to súvisieť? Je podľa Vás lepšie sa “zaťať” a vydržať tie 2 týždňa čo mi chýbajú do 21 dni a potom tuto Ha vysadiť? Alebo ju vysadiť rovno? Viem že si uprostred cyklu len tak nemôžem vymeniť HA za inú ale bojím sa že po vysadení začnem krvácať alebo sa mi úplne rozhádže cyklus. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, naozaj nevylučujem, že bolesti hlavy sú spôsobené užívaním nového preparátu hormonálnej antikoncepcie a teda prejavom vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží od okolností. Je tiež pravda, že organizmus si musí zvyknúť, ak sú však bolesti silné až neznesiteľné, viete preparát hormonálnej antikoncepcie vysadiť kedykoľvek. Z hľadiska udržania pravidelnosti cyklus je vhodnejšie aspoň doužívať blister a odsledovať si, či nedôjde k úprave stavu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • dienogest

    , Autor: anym

    Dobrý deň, brala som antikoncepciu Dienorette, ktorá mi najviac vyhovolala až na jeden problém že sa mi občas veľmi zvýšil krvný tlak. Avšak sú aj antikoncepcie s rovnakým obsahom hormónov ako Dienorette. (Aidee, Jeanine, Mistra a pod. Je možné že tieto prípravky by nemali taký vedľajší účinok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky to možné je. Je to individuálne u každej ženy. Nie každej žene vyhovuje hneď prvý nasadený preparát. Niekedy môže preparát hormonálnej antikoncepcie spôsobiť vedľajšie, či nežiadúce účinky, inokedy vyhovuje pacientke hneď prvý nasadený preparát.

  • 2 tabletky

    , Autor: Mata1337

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať . Užívam hormonálnu antikoncepciu Mistra a stalo sa mi to že keď som si išla dať tabletku tak mi zapadla niekde na zem čiže som si musela zobrať ďalšiu a mám teraz o jednu tabletku menej . Chcem sa spýtať , či si mám zobrať tu tabletku z ďalšieho blistra alebo je to v pohode a jedine čo sa stane je to že mi príde krvácanie o deň skôr . Som stále chránená ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslím si, že nemá zmysel užívať náhradnú tabletku z druhého blistra. Bude Vám potom chýbať tam. Praktickejšie je užiť ďalšiu tabletku z aktuálneho blistra a po doužívaní tohto blistra si urobíte klasicky sedemdňovú pauzu. Cyklus budete mať o deň kratší, čiže sa Vám to posunie o deň, čo je myslím si zanedbateľné. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Chránená

    , Autor: Mata1337

    Dobrý večer chcela by som sa opýtať . Užívam antikoncepciu Mistra , .Tabletky su rozdelené na 21 ružových a potom mám 7 dní pauzu . Chcela som sa spýtať že včera skončilo krvácanie čiže presne na 7 den . Dnes na 8 den som mala prvú ružovú z nového blistra . Som teda chránená celú dobu , aj keď som tu tabletku užila až v deň kedy som mala a nie vtedy kedy som krvácala ? Moc to nechápem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky hormonálnej antikoncepcie neužívate podľa toho, ako krvácate, ale podľa schémy. Tri týždni (21 dní) tabletky užívate každý deň jednu v pravidelnom intervale a po doužívaní blistra máte 7 dní pauzu, počas ktorej by malo dôjsť ku krvácaniu z vysadenia zo spádu hormónov. Ak keby krvácanie, či špinenie trvalo aj po skončení 7 dní, začnete na 8. deň s užívaním prvej tabletky nového blistra. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená aj počas sedemdňovej pauzy.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Petik16

    Dobry den prajem,

    chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor ohladne uzivania antikoncepcie Mistra v mojom pripade(33rokov). Niekolko rokov(4r) som uzivala Belaru, ktora mi sadla super, avsak posledne mesiace jej uzivania som krvacala 2x mesacne. Lekar mi ju zmenil na Lunyttu(ze v mojom veku uz treba slabsiu antikoncepciu), ktoru uzivam asi 3roky - som snou spokojna, az na to ze na akne mi moc nepomaha, Belara v tomto smere bola napomocnejsia. Moja nova pani gynekolog.mi preto navrhla Mistru, avsak som pocula ze je ,,silnejsia,,(obsahuje viac hormonov).
    Mate prosim skusenosti od pacientiek 30+ na tuto antikoncepciu, pripadne je v poriadku uzivat ju dlhodobejsie aj v mojom veku?

    Dakujem a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky aktuálne preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, ale aj vrámci týchto nízkodávkových preparátov sú preparáty s ešte nižším obsahom hormónov. Nie je to ani tak o veku, ako o tom, či Vám daný preparát vyhovuje alebo nie. Každej žene vyhovuje viac iný preparát. Niekedy “sadne” hneď prvý nasadený preparát, inokedy je potrebné vystriedať tri-štyri preparáty hormonálnej antikoncepcie. Na akné sa vo všeobecnosti používajú preparáty s vyšším obsahom hormónov, akými je Belara, Aidee, Jeanine, či spomínaná Mistra. Môžete ju vyskúšať.