Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechaná tabletka

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať. Minulý týždeň v sobotu som prišla na to že som asi v stredu zabudla užiť tabletku. Tak som teda užila dve naraz. Včera som dobrala poslednú tabletku z blistra a nabehla tak na 7 dňovu pauzu. Krvácanie prišlo už včera, špinila som od nedele. Chcem sa len opýtať som chránená pred otehotnením aj naďalej? Alebo treba počkať do začatia užívania dalsieho blistra a to o týždeň v utorok? Beriem antikoncepciu Daylla.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k vynechaniu tabletky, za daných okolností mohol byť účinok hormonálnej antikoncepcie oslabený, preto je vhodnejšie sa počas nasledujúcich dní pauzy, ako aj počas prvých 7 dní užívania tabliet z nového blistra chrániť aj doplnkovo, používať kondóm. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Vynechana tabletka

    , Autor: Reariell

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať na vynechanú tabletku. Včera som zabudla užiť 17 tabletku, v treťom týždni - Maitalon, antikoncepciu som až doteraz brala pravidelne štvrtý rok. Chcela som sa opýtať ako mám teraz postupovať ďalej.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte dve možnosti. 1. Užite zabudnutú tabletu, len čo si spomeniete, aj keby to znamenalo, že musíte užiť dve tablety naraz. Pokračujte v užívaní tabliet vo zvyčajnom čase. Namiesto prestávky 7 dní bez užívania tabliet začnite užívať tablety z ďalšieho blistra hneď, ako užijete poslednú tabletu. S najväčšou pravdepodobnosťou budete mať krvácanie na konci druhého blistra - ale môžete mať aj slabé alebo menštruácii podobné krvácanie počas užívania druhého blistra. 2. Môžete tiež ukončiť užívanie tabliet v blistri a priamo prejsť na obdobie bez užívania tabliet, (zaznamenajte si deň, keď ste zabudli užiť tabletu, tak aby obdobie bez užívania tabliet neprekročilo maximum 7 dní). Ak chcete začať s novým blistrom v deň, v ktorý vždy začínate, skráťte obdobie bez užívania tabliet na menej ako 7 dní. Ak budete postupovať podľa jedného z týchto dvoch odporúčaní, budete naďalej chránená proti otehotneniu.

  • Vynechaná tabletka

    , Autor: Dominika1717

    Dobrý deň,
    v pondelok som mala užiť nový balik HAK a vzala som ich dve až utorok večer nakoľko som zabudla. V utorok večer som taktiež mala nechránený pohlavný styk a rada by som sa spýtala či ide o veľké riziko a mám užiť tabletku “po” a ak áno tak ako potom na ňu nadviazať antikoncepciu. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ako dlho užívate antikoncepciu, o aký preparát sa jedná a s akým oneskorením ste užili naraz dve tabletky, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle a Maitalon

    , Autor: Geporas

    Potrebovali by sme poradiť ohľadom použitia Escapelle a Maitalon, priateľka užívala Maitalon ale jeden deň posledný týždeň vynechala tabletku. Po nechránenom sexe sa ale chceme uistiť s Escapelle, tak sa chceme spýtať či je to možné keď berie Maitalon.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola vynechaná tabletka užitá do 12 hodín od času pravidelného užívania, účinok hormonálnej antikoncepcie je úplne zachovaný. Ak priateľka užíva dlhodobejšie hormonálnu antikoncepciu pravidelne, pri vynechaní jednej tabletky je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Užitím Escapelle sa menštruačný cyklus rozhádže, preto je na zvážení, či je užitie emergentnej hormonálnej antikoncepcie nutné a prínosné.

  • Vynechaná tabletka a nechránený styk

    , Autor: domca-2

    Dobrý deň,pred týždňom v sobotu,kedy som išla užiť tabletku HAK určenú na ten deň,som zistila,že som zabudla užiť piatkovú tabletku.Užila som teda dve naraz a pokračovala som ďalej v správnom užívaní HAK.Zabudla som ale,že nasledujúcich 7 dní sa mám chrániť a dnes som mala s priateľom nechránený pohlavný styk,kedy do mňa aj ejakuloval.Síce dnes už je 8.deň,ale aj tak mám stres a obavy.Mám pre istotu užiť ,,núdzovú tabletku" Escapelle alebo mám zostať pokojná?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali nechránený pohlavný styk 7 dní od zabudnutia a následného užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie a tabletky ste od zabudnutia užívali pravidelne, 7 dňová doba prešla, teda mali by ste už byť chránená. Podľa môjho názoru môžete byť pokojná a do budúcna si dávať pozor na zabudnutie a užívať hormonálnu antikoncepciu pravidelne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.