Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,435 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruácia

    , Autor: Sona_19

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Belara už 3 mesiace pravidelne, nikdy som nevynechala žiadnu tabletku a nemala som ani žiaden problém.
    Pred dvoma týždňami mi skončilo krvácanie z vysadenia, teraz mi ostáva ešte 6 tabletiek a včera som mala špinenie a dnes už mám aj krvácanie.
    Začala som však cvičiť aby som schudla a zmenila som stravu. Môže to byť aj kvôli tomu? Alebo tam môže byť aj iný problém?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet môže vyskytovať nepravidelné špinenie, či krvácanie, prakticky aj počas celého cyklu. Zmena životného štýlu na to môže mať tiež vplyv, aj keď je cyklus riadený užívanými hormónmi. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Posunutie menštruácie

    , Autor: Danka214

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či má niekto skúsenosti s oddialenim menštruácie pri užívaní antikoncepcie karhleight. Myslím tým že po užití 21 aktívnych tabletiek začnem brať nové balenie bez užívania 7 placebo tabletiek.
    V príbalovom letáku sa píše že sa to neodporúča, ale chcem vedieť prečo?
    V minulosti som užívala inú značku antikoncepcie a tam s tým nebol problém.
    Prípadne ak potrebujem aby mi menštruácia (kôli 4-dňovej dovolenke pri mori) skončila o 2dni skôr, je možné zobrať o 2 aktívne tabletky menej a začať s placebo tabletkami? Dostanem teda menštruáciu o tie 2 dni skôr a skončí o 2 dni skôr?
    Chcem len vedieť či má niekto s tým skúsenosti.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete postupovať obidvoma Vám uvedenými spôsobmi. Ak však potrebujete posunúť krvácanie iba o dva dni, vhodnejšie bude skrátiť obdobie užívania aktívnych tabliet, teda namiesto 21 tabliet užijete 19 a následne budete pokračovať v užívaní placebo tabliet. Po doužívaní placebo tabliet pokračujte v užívaní ďalšieho blistra. Cyklus sa Vám tak posunie, skráti, o dva dni.

  • Tabletka po apreg

    , Autor: Lulaaa

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ohľadom tabletky Apreg. Nikdy som ju predtým neužila.
    Tabletku som vzala 29.4. Moja posledná MS skončila 26.4. A včera som začala krvácať to je 5.5.
    Neviem ci je to menštruácia ale vyzerá to tak ze áno. Teraz by som mala mat plodné dní až do 9.4. Neviem či to mam brat, ako menštruáciu, alebo ako špinenie. Za normálnych okolností moja menštruácia by mala prísť až o dva týždne 22.5. Preto neviem či to krvacanie môže vyvolať ta tabletka.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky tabletky núdzovej antikoncepcie patrí špinenie mimo cyklu. Príčin špinenia však môže byť viacero. Teoreticky sa môže jednať aj o ovulačné krvácanie. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia a kondom

    , Autor: Lulu_be

    Dobrý deň, prosím Vás ,chcela by som sa opýtať. Dňa 9.apríla som začala prvýkrát užívať antikoncepciu Aidee , bol to tretí deň cyklu. Dňa 27.4 som mala pohlavný styk s kondómom, no vyvrcholenie bolo mimo pošvy. Asi hodinu na to, sme mali opäť pohlavný styk, opäť s kondómom , kde pri vytiahnutí sa zošmykol a ostal trošku vnútri pošvy. Hneď som ho vytiahla, vyvrcholenie nebolo žiadne. Priestotu som do dvoch hodín užila tabletku po. Teraz je druhý deň pauzy, po dobratí prvého blistra antikoncepcie a menštruácia neprišla. Môže to byť spôsobené tabletkou po? Za odpoveďou Vám ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nebolo potrebné za daných okolností užiť tabletku núdzovej antikoncepcie, boli ste plne chránená. Krvácanie z vysadenia sa nedostavilo pravdepodobne pre užitie spomínanej núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Aj napriek tomu pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie, počas ktorej užívania môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy bez väčšieho rizika otehotnenia.

  • Lenka

    , Autor: Bambulka2020

    Dobry den potrebovala by som radu vcera mi zacala menstruacia tak som uzila 1 taletu antikoncepcie ale dnes uz nemam neviem co dalej som 2 mesiace po porode aj dojcim ci to nema nieco spolocne stim ze dojcim .dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pomerne časté, že po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie v začiatku menštruácie dôjde k útlmu až skončeniu menstruačného krvácania. Pokračujte aj napriek tomu v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste chránená od začiatku užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Posunutie menštruačného cyklu

    , Autor: eliska miska

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, užívam antikoncepciu Diecyclen, a menštruácia mi vždy vychádza na piatok. Veľmi mi to tak nevyhovuje, preto som chcela vedieť, či sa nedá celý menštruačný cyklus posunúť tak, že vynechám posledné 4 aktivne tablety, začnem jesť placebo tablety, a tým pádom sa mi presunie začiatok menštruačneho cyklu na pondelok, a či by to nijak neovplyvnilo účinnosť antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, viete si aj uvedeným spôsobom posunúť cyklus. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie bude jej účinok zachovaný.