Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,329 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • LH

    , Autor: Danka02

    Pred chvíľou som vám písala ohľadne LH hormonu pri HAK. Čiže ak som správne pochopila tak hormón je prítomný aj počas HAK v malom množstve ale k ovulacii nedochádza keďže je blokovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pochopili ste to správne. Ešte pre upresnenie, luteinizačný hormón je produkovaný aj u mužov. Hormóny sú neustále produkované v organizme, ženského aj mužského organizmu, či už v mozgu, pankrease, nadobličkách, štítnej žľaze, príštitných telieskach, ako aj vo vaječníkoch. Užívaním hormonálnej antikoncepcie sa nastavujú hladiny ženských pohlavných hormónov, teda sú ovplyvňované najmä vaječníky. Do istej miery to má vplyv aj na ďalšie hormóny, ale ovplyvnené sú hlavne vaječníky, kedy dochádza k ich útlmu, nedochádza k dozrievaniu folikulov a následnej ovulácii, teda ovariálny cyklus je zastavený.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a hnacka

    , Autor: SP99.

    Dobry den,
    beriem antikoncepciu KarlHleight, momentalne zacinam 3. tyzden aktivnych tabliet v blistri. V pondelok okolo 21:00 som zobrala tabletku a o 9:00 v utorok ma prehnalo. Cely utorok som mala hnacku (asi 5-6 krat), v utorok vecer som uzila o 21:00 dalsiu aktivnu tabletu, ale prehnalo ma znovu asi po hodine od uzitia, takze som uzila dalsiu aktivnu tabletku. Dnes o 9:00 ma znovu prehnalo. Chcem sa spytat, ako mam postupovat, ak bude hnacka pokracovat, aby som bola chranena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého aktuálneho cyklu.

  • Nevynechanie HAK

    , Autor: juuliaa

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu KarlHleight už piatym rokom, avšak stala sa mi prvýkrát taká vec, že v sobotu som mala antikoncepciu prestať brať, pretože sa mi začínalo 7 dňové okno, kedy som mala mať menštruáciu. Avšak antikoncepciu som brala naďalej až do pondelka, pretože som zabudla, že od soboty som mala mať už 7 dňové okno. Zvyčajne som ju brávala do piatku a následne som dostala menštruáciu v pondelok. Keď som si to uvedomila, prestala som pokračovať v braní HAK a myslela som si, že sa mi tým cyklus o trochu posunie. Je piatok 12.4 a stále som menštruáciu nedostala, čo mi odporúčate v takomto prípade robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem. Spomínaný preparát hormonálnej antikoncepcie obsahuje v jednom blistri 21 žltých tabliet obsahujúcich malé množstvo dvoch hormónov a 7 bielych tabliet, ktoré neobsahujú žiadne hormóny - placebo tablety. Teda blister obsahuje 28 tabliet. Tabletky sa užívajú kontinuálne 28 dní za sebou a následne sa pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho, nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie. V tomto prípade pri tomto preparáte neplatí schéma 21 dní užívania a 7 dní pauzy, tabletky sa užívajú kontinuálne. Keďže neviem, ako ste tabletky užívali a či ste užili dve placebo tabletky a potom prestali s užívaním, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť. Ak navyše užité tabletky boli naozaj biele placebo tabletky, neovplyvní to cyklus. Nerozumiem však, prečo neužívate tabletky KarHleight kontinuálne, ako sa má a ako to máte aj popísané v príbalovom letáku. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pharmatex a neplodnosť

    , Autor: martin531998

    Dobrý deň, chcem sa spýtať že či pri dlhodobom užívaní Pharmatex tabletiek do vagín spôsobuje neplodnosť u mňa a partnerky. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Pharmatex nemá vplyv na plodnosť, ani Vašu, ani Vašej partnerky. Je to niečo obdobné, ako keby mal kondóm spôsobovať neplodnosť.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: emik01

    Pekný deň, dlhodobo som užívala antikoncepciu Karhla. Pred cca pol rokom som antikoncepciu na istý čas vysadila a nasadila dnešným dňom aj keď dnes nieje začiatok môjho menštruačného cyklu. Potrebovala som menštruáciu oddialiť, chcem sa preto informovať či je v poriadku keď som Karhlu nasadila pár dní pred očakávaným cyklom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nebol to najrozumnejší nápad. Menštruáciu si tým neoddialite. Nejedná sa o Norethisteron. Môže však dôjsť k znepravidelneniu cyklu, ako aj nepravidelnému špineniu, či krvácaniu. Chránená pred otehotnením rovnako nie ste. Používajte preto doplnkovú formu antikoncepcie najmenej 10 dní. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam leverette a dnes som užila 8. tabletku z blistra ale začala som užívať aj antibiotiká rovamycine 3. m.i.u. Po dobu piatich dní. Ako dlho po doužívaní antibiotik sa mám chrániť aj inak? Budem chránená od nového blistra?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Ak však chcete byť absolútne kľudná, môžete sa počas užívania antibiotík chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).