Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • EllaOne

    , Autor: Rr9

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať do akej miery je účinná núdzová antikoncepcia ellaOne po uziti až po skončení ovulácie? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liek je možné užiť kedykoľvek v priebehu menštruačného cyklu, čo najskôr, ale najneskôr 120 hodín (5 dní) po nechránenom pohlavnom styku alebo po zlyhaní antikoncepcie. Je pravda, že Escapelle by možno bola vhodnejšia voľba, ani tá by však nezaručovala stopercentný úspech. Ak ste preparát užili včas a správne, účinok by mala mať. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tabletka “PO” ellaOne

    , Autor: Anne789

    Dobrý deň, v kondóme sme po pohlavnom styku našli malú dierku. Priateľ sa do kondómu spravil až vonku no ja som mala strach z kvapiek lásky tak som si kúpila tabletku ellaOne a užila ju asi do 3 hodin. Mala som den po menštruáciu lenze ja mam podla kalendára začiatok “plodných dni” strednú šancu takmer hned po MS a stale sa mi to mení cize nikdy neviem presne kedy ovulujem. No mala som mat šancu nízku. Je nejaka šanca žeby som mohla aj tak otehotnieť ?
    Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14. dní si môžete skúsiť realizovať tehotenský test. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: Mima987

    Dobrý deň, chcem sa spýtať roztrhol sa nám kondóm pri pohlavnom styku a 10 hodín potom som užila tabletku ellaone. Stalo sa to však 2 dní po ovulacii, ma v takomto prípade tabletka účinnosť? Je možné ešte niečo robiť? Čítala som že do 5 dní je možné zavedenie teliaska na zabránenie otehotnenia. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je jej účinok pomerne vysoký. Vnútromaternicové teliesko sa v tomto období nezavádza, najmä u prvorodičky je vyššie riziko poškodenia maternice. Ak by ste aj otehotneli, teliesko by veľký volyv nemalo. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné otehotnenie

    , Autor: Xeni

    Dobrý deň, prosím Vás, chcem sa spýtať, beriem Lunyttu tabletky a mala som pauzu na menštruaciu 7 dní a na 8 deň som zabudla vziať tabletku a vzala som až na 9ty. Mám si kupiť a vziat ellaone jednorazovu tabletku alebo pokračovať s antikoncepciou.
    S pozdravom Xenia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím dôvod na užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a nasledujúc ich 7 dní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • tabletka "po"

    , Autor: simiminka

    dobrý deň, chcela by som sa opýtať. s partnerom som mala nechránený pohlavný styk. plodné dni som vtedy nemala. dával si pozor a stihol, no tabletku "po" ellaone som užila až 48 hodín po styku. menštruáciu som dostala načas ako som mala. aká je pravdepodobnosť že by som už bola tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste spomínanú tabletku núdzovej antikoncepcie užili včas (tabletka sa má užiť do 120 hodín (5 dní) po nechránenom pohlavnom styku) a menštruácia sa Vám dostavila načas, pravdepodobnosť tehotenstva je naozaj malá. Odsledujte si to. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa a poradiť sa s ním o možnostiach hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka ellaone a kojenie

    , Autor: Dorotqa

    Dobrý deň,

    Užila som tabletku ellaOne a az potom som si bohuzial precitala pribalovy letak. Teraz mam polrocne babatko(plne kojene) , je mozne kojiť napriek tomu, co sa v pribalovom letaku uvádza?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili ellaOne v priebehu dojčenia dieťaťa, dojčenie prerušte na jeden týždeň po užití lieku ellaOne. Počas tohto obdobia sa materské mlieko odporúča odsávať pomocou odsávačky na mlieko, aby sa zachovala tvorba mlieka, avšak mlieko vylejte. Existujú preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré môžete užívať počas obdobia kojenia. Pri bližšie informácie, ako aj v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.