Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,242 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nevoľnosť

    , Autor: Matikk

    Dobrý deň. Užívam HAK Leverette pol roka. Počas užívania minulého blistra sme v rodine mali črevnú virózu, hnacky a zvracanie. Na 7.den aktívnej tablety som pociťovala už nevoľnosť tak som tabletu vzala o hodinu skôr, o 13 hod., Pre prípad že by som neskôr začala zvracať lebo už som sa od rána cítila zle. Zjedla som ešte rohlík na olovrant ale mala som už silné nutkanie na zvracanie a ťažobu na hrudníku, grganie, no zjedla som aj na večeru polievku a zvracala som až nadránom o 3:00 hod. Na 8.den uzitia aktívnej tablety som bola teda po zvracani a celý deň mi bolo tak nevoľno, ťažko, pocit na zvracanie, grganie. Tabletu som teda neužila o 14 hod lebo ešte som sa cítila zle, ale vzala som ju radšej neskôr o 16 hod ale stále som cítila nevoľnosť. Potom som už bola zdravá a blister som riadne douzivala, partner sa do mna pocas toho mesiaca uz neurobil, cize sme sa aspon takto chranili, potom som urobila riadnu 7 dňovu pauzu, menzes prišiel. Včera (piatok) som vzala už prvú tabletu z nového blistra a zároveň som mala 2x po sebe nechránený styk. Dúfam že som nič nezanedbala a nemusela som sa už chrániť inou formou ochrany. Bojím sa či sa vtedy tablety vstrebali úplne, hoci som ich priamo nevyzvracala ale zjavne som mala porušené trávenie. Nabudúce sa mám v takom prípade chrániť dlhšie aj počas ďalšieho nového blistra aspoň 7 dní? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupovali ste pomerne správne. Ak nedošlo k zvracaniu alebo hnačkám, účinnosť hormonálnej antikoncepcie by mala byť zachovaná. Nič nepokazíte, ak sa budete počas nevoľností chrániť aj doplnkovo, kondómom, prípadne budete dodržiavať pohlavnú abstinenciu 7 dní po skončení nevoľností alebo v prípade zvracania, či hnačky, hlavne po 3 - 4 hodinách od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Kvacanie, spinenie pri uzivani HAK

    , Autor: Daniela1

    Dobry den pan doktor, kvoli silnemu menstruacnemu krvacaniu mi lekar predpisal Drovelis. Nikdy pred tym som HAK neuzivala. Je 18 den cyklu a kazdy den je pritomne mierne krvacanie, alebo spinenie. Do kedy sa to da povazovat za normalne, ze si telo zvyka na zmenu hormonov a kedy je uz potrebne navstivit lekara? Kazdy den ma sprevadzaju tiez nevolnosti, pocity na zvracanie, slabost a bolest hlavy. Doktor mi navrhol vydrzat a po ukonceni 28 dni zmenit lieky za Lydely. Moze vyssie spomenute problemy vyriesit zmena antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie, či slabé krvácanie prakticky aj počas celého cyklu. U Drovelisu, ale aj u iných preparátov je to pomerne časté. Odsledujte si to. Nevylučujem, a aj to skôr predpokladám, že u Vás bude potrebná zmena preparátu hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte, prípadne navštívte.

  • Nežiaduce účinky antikoncepcie

    , Autor: Lenka...

    Dobrý deň, začala som užívať druhý blister antikoncepcie maitalon, počas prvého blistra mi nebolo nič, ale teraz pociťujem silnú nevoľnosť a kazdu noc zvraciam aj napriek tomu ze takmer nič nejem. Trvá to už 5 dní. Môže to byť z antikoncepcie ? Ak áno, mala by som ju hneď vysadiť alebo z každých okolností dobrat blister? Pripadne čo sa mi stane ak ju po 5.tablete v blistri vysadim ?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností bude asi vhodnejšie antikoncepciu vysadiť, bez ohľadu na užívanú tabletku. Ak chcete stav odsledovať a pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a doužívať blister, za istých okolností sa to dá, treba však zvážiť prínos a riziko ďalšieho užívania hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Zuzanitkaaz

    Dobry den prajem pan doktor. Chcela by som sa prosim opytat momentalne som zacala prvykrat v zivote uzivat na zaciatku cyklu HAK zn. Maxim. Su tomu zatial len 4 dni a citim ze mi tabletky nesadli. Mam bolesti brucha,chrbta,nevolnost a placlivost. Krvacanie bolo zo zaciatku cervene uz je hnede. Teh.test je negativny styk som nemala takze tehotna byt nemozem. Moja otazka prosim mozem prestat uzivat HAK po 4 dnoch? Alebo musim dobrat cely blister? Aka bude dalsia menstruacia ak som 4tabletky vzala. Pride normalne alebo to nejako ovplyvni aj ked som uzila len 4 tabletky? Dakujem vam za odpoved. Prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát vôbec nepoznám, nie je na Slovensku registrovaný. Vo všeobecnosti sa dá hormonálna antikoncepcia vysadiť kedykoľvek, aj po štyroch dňoch užívania. Ak vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie prevyšujú pozitívny očakávaný vplyv, prestaňte s užívaním. Ku krvácaniu zo spádu hormónov by malo dôjsť do niekoľkých dní od vysadenia. Chránená pred otehotnením však tým pádom nebudete, treba na to myslieť a pri pohlavnom styku používať mechanickú ochranu (kondóm). Ak sa rozhodnete doužívať blister, cyklus sa Vám tým neposunie. Rozhodnutie je na Vás, podľa miery ťažkostí Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho gynekológa, ktorý Vám eventuálne zmení preparát hormonálnej antikoncepcie.

  • lieky

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, užívam hak daylla a momentálne mám bolesti krížov. Lekár mi napísal nimesil a sirdalud, zabudla som spomenut, že užívam hak..možem tieto lieky užívat spolu s hak? vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani Nimesil, ani Sirdalud nemá vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Je však potrebné povedať, že súčasné užívanie lieku Sirdalud a hormonálnej antikoncepcie môže viesť k príznakom podobným ako pri predávkovaní Sirdaludom, čo sa môže prejaviť napríklad zníženým krvným tlakom, závratmi, nevoľnosťou, únavou, ... Odsledujte si to.

  • Dienorette

    , Autor: Renči226

    Dobrý deň, predvčerom (pondelok) som užila poslednú placebo tabletku z predošlej antikoncepcie a včera som bola u lekára si antikoncepciu vymeniť. Povedal mi, že si mám dať jednu tabletku (za pondelok) keď prídem domov a jednu (za včera) keď pôjdem spať. Spravila som tak a na ďalší deň ráno mi bolo ťažko a zvracala som. Mohlo to byt tým, že som si dala dve tabletky? Vopred ďakujem za odpoved a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem tomu, prečo ste mali včera užiť dve tabletky hormonálnej antikoncepcie. Ak ste zvracali po viac ako 3 až 4 hodinách od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, účinok bol zachovaný. Áno, pravdepodobne došlo k nevoľnosti vplyvom užitia väčšieho množstva hormónov. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.