Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,790 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HATK

    , Autor: lola555511

    Hatk KarHleight, 3 mesiace, pečenové testy AST 0.77 ukat/l,ALT 1,19ukat/l, GMT 0,28 ukat/l... bola som poslana na gastro, kde planuju druhý odber krvi a vraj sa potom uvidi či mi antikoncepcia ostane nadalej. Mam ju kvoli PCO, mala som bez nej vynechavane menstruacie a predmenstruacne bolesti ma trapili aj cely mesiac ktory bola vynechana a neboli to slabe bolesti no dost tazke plus menstruacne na nevydrzanie spojene s neprijemnym nafukovanim brucha. V podstate antikoncepcia mi to strasne zmenila a dokazala som fungovat bez problemov a bez bolesti, preto by ma zaujimalo či je šanca pri takých vysledkoch aby mi ostala hakt aj ďalej (ak by druhe neboli ešte horšie, resp ak sa daju lieky na pečen - neviem) pripadne, čo by ste robili vy leby som hatk už nemohla uživať. Mam uprimne dosť strach, aby som sa vrátila k tomuto všetkému :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak dôjde aj naďalej k zhoršovaniu sa výsledkov pečeňových testov, hormonálnu antikoncepciu bude treba vysadiť alebo zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • hatk

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, kvoli užívaniu hatk mi lekár robí raz ročne krvné testy, užívam hatk 2 roky, doteraz všetko ok, pri poslednom odbere mi zistili zvýšený d-dimery (norma do 0.55, u mna 0.8) , ostatné koagulačné hodnoty v norme..mám prist o pol roka na kontrolu a zajst aj k obvodnému, čo tento výsledok prosím znamená?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin mierne zvýšeného D-Diméru môže byť viacero. Nemusí sa jednať o vplyv hormonálnej antikoncepcie. Je samozrejme vhodné to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • prechod?

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, mám 41 r., ale už od cca 39 mi začal blbnut cyklus v tom zmysle, že som často a dlho krvácala, doktor mi spravil aj kyret, kde boli výsledky uplne v poriadku, tak skonštatoval , že u mna sa jedná o hormonálnu záležitost, že už to môžu byt „predprechodové“ stavy. Ako liečbu na upravu mi dal hatk, ktoru už beriem necelé dva roky, menzes sa krásne upravil, je presný a slabší a kratší..avšak ja už niekolko mesiacov pocitujem „klimakterické“ príznaky ako neskutočná unava, depky, potenie a nočné návaly, kedy aj v mraze musím mat otvorené okno

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať o premenopauzálne príznaky. O prechode sa dá jednoznačne povedať až po 12. mesiacoch bez menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, užívam hatk a momentálne mám už asi tri dni nejaké tráviace problémy, raz som aj zvracala a mávam riedku stolicu, ale nemala som nič z toho naštastie po užití tabletky do 4 hodín..môže byt aj tak znížené vstrebanie tabletky a teda aj účinku? A druhá otázka, chcem sa z toho čím skôr dostat, tak skušam aj endiex, aj pancreolan aj čierne uhlie, probiotiká…môžem toto všetko spolu kombinovat počas dna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností odporúčam používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm) počas celej doby tráviacich ťažkostí, ako aj pár dní po ich skončení. Čierne uhlie môže mať vplyv na vstrebávanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak sa jedná o diétnu chybu a máte podráždený žlčník, či pankreas, pankreolan užívať môžete. Probiotiká sú samozrejme vhodné. Endiex by som s čiernym uhlím zbytočne nekombinoval, užívaním viacerých preparátov si môžete spôsobiť naopak zápchu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní tráviacich ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného lekára, ktorý Vás odošle na gastorenterológiu.

  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 41 r. a užívam hatk dayllu na upravu cyklu, ale chcem sa spýtat, vždy som mala suchu plet, no odkedy užívam hatk (rok a pol), mám pokožku, hlavne na tvári už extrémne suchú, až sa mi tvoria šupinky a páli ma a svrbí, nestačí mi žiadny krém.a zdá sa mi, že som „suchšia“ aj po intímnej stránke…môže mi toto spôsobovat hatk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, teoreticky áno. Odsledujte si to. Dá sa pripadne pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, viem, že ženy , ktoré užívaju hatk maju menzes presne na den, dokonca aj hodinu :) . ja užívam už viac ako rok, no menzes dostávam raz na 4.den pauzy, vačšinou na 5.den pauzy, ale dostala som už aj na 6.den. Prečo to u mna nie je celkom presne ako u vačšiny žien a je to v poriadku takto?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, ktoré sa najčastejšie dostavuje na 3.-4. deň pauzy. Je pomerne normálne a bežné, že sa jedná o špinenie, alebo sa krvácanie nemusí dostaviť vôbec. Je to veľmi individuálne. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.