Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hatk

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, viem, že ženy , ktoré užívaju hatk maju menzes presne na den, dokonca aj hodinu :) . ja užívam už viac ako rok, no menzes dostávam raz na 4.den pauzy, vačšinou na 5.den pauzy, ale dostala som už aj na 6.den. Prečo to u mna nie je celkom presne ako u vačšiny žien a je to v poriadku takto?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, ktoré sa najčastejšie dostavuje na 3.-4. deň pauzy. Je pomerne normálne a bežné, že sa jedná o špinenie, alebo sa krvácanie nemusí dostaviť vôbec. Je to veľmi individuálne. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Vyšetrenie testosterónu

    , Autor: Aida

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako prebieha vyšetrenie testosterónu bez odobratia krvných testov? Lebo mám fóbiu z brania krvy a moja dermatologička mi chce nasadiť liečbu, kde potrebujem mať zistenú hladinu testosterónu a brať mesiac antikoncepciu. Dermatologička mi spomínala, že je taká možnosť spraviť tieto testy bez odberov. Nikde som sa však nedočítala aký je proces. Ďakujem, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s inou možnosťou, ako je odber krvi na hormonálny profil, som sa ešte nestretol. Ak máte strach z odberu krvi, sestrička na ambulancii Vám vie realizovať odber aj na lehátku.

  • hak a mutácie

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, čítala som, že pri hematologických mutáciách sa nesmie užívat hatk. Aké asi je tam už to riziko krvných zrazenín oproti ženám , ktoré nemaju mutáciu? A nemohla by sa užívat hatk pri mutácii zároven s nejakým liekom na riedenie krvi, napr. anopyrin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte hematologickú diagnózu, ktorá je kontraindikáciou v užívaní hormonálnej antikoncepcie, je potrebné ukončiť užívanie hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • hak

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 42 rokov a dva roky užívam hatk na upravu cyklu (mala som dlhé a silné menzes, ktoré nechceli skončit), cyklus sa mi upravil perfektne, avšak mám zvýšený d dimer, tak som bola u hematologičky a vysledky zatial ešte neviem, ale chcem sa spýtat, že ak mi vyjde nejaká mutácia, nesmie sa už v žiadnom prípade užívat hatk?? Čítala som, že možno ešte teoreticky čisto gestagenová, lenže neviem, či by fungovala na môj problém...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zvýšeného D diméru môže byť viacero. Vyčkajte na hematologické výsledky. Ak sa potvrdí trombofilný stav, ktorý bude vylučovať užívanie hormonálnej antikoncepcie, bude sa to následne riešiť. Áno, čisto gestagénová, jednozložková antikoncepcia nemá vplyv na úpravu menštruačného cyklu.

  • hematolog.vyš.

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý večer, užívam hatk a mám ist na hematologické vyš., kde mi budu robit testy na poruchy zrážanlivosti a mutácie..robia sa tieto testy aj počas užívania hatk? či treba vysadit, aby neboli skreslené vysledky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka na hematológa, ktorého je určite vhodné o užívaní hormonálnej antikoncepcie informovať pred vyšetrením.

  • tromboza

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, zažili ste už pacientku, ktorá dostala trombozu z hak? Tiež užívam dva roky a mám z toho strach, kedže mám viacero rizikových faktorov, vek 41, nadváha cca 20 kg, nedostatočný pohyb, nedostatočný pitný režim, zvýšený cholesterol, no a k tomu ešte hatk...fakt mi niečo hrozí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, zažil som už trombózu u mladého dievčaťa. Aj napriek zákazu a poučeniu fajčila cigarety. Aj keď všetky spomínané okolnosti patria medzi rizikové faktory, ak boli výsledky koagulačných parametrov v poriadku a nemáte v rodine trombofilný stav, či niekoho s predispozíciou na porážku, či infarkt v mladšom veku, pravdepodobnosť je pomerne malá. Treba tiež povedať, že súčasné preparáty hormonálnej antikoncepcie obsahujú nízke dávky hormónov.