Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: Michaela2

    Dobry den, chcela by som sa opytat, uzivam antikoncepciu Belara, mala som 7 dni prestavku a v utorok som mala zacat novy blister, ale az teraz v piatok som ho vedela kupit, cize 3 dni som ju uz mala brat a nebrala. Mozem s uzivanim zacat dnes ? Alebo musim pockat na menstruciu a zacat az v dalsom cykle ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete začať užívať aj dnes, ale najbližší týžden používajte aj doplnkovú formu ochrany (kódóm). Do budúcna však podobným situáciám predchádzajte.

Podobné otázky

  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: Sima251

    Dobrý deň, potrebujem radu, prvýkrát sa mi stalo, že som vynechala 1 tabletku z balenia, uvedomila som si to až keď som si všimla silne špinenie, hneď na to som si zabudnutú tabletku vzala( 10-12 hodin neskôr než som mala), neviem či mam pokračovať v braní tabliet ak mi v balení zostáva ešte 7ks alebo ich rovno vysadiť a začať 7dňovu pauzu. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie zabudnutej tabletky do 12. hodín od času obvyklého užívania by nemalo mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, prakticky počas celého cyklu aj pri pravidlenom a správnom užívaní. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, doužívajte aktuálny blister podľa plánu. Nepoznám však preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. V závislosti od užívaného preparátu (či máte 21 alebo 28 tabliet v blistri) si urobte sedemdňovú pauzu (v prípade 21 tabletkového blistra) alebo pokračujte v užívaní ďalšieho blistra (v prípade 28 tabletkového blistra, ktorý obsahuje aj 4 placebo tabletky). Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • tabletka “po”

    , Autor: mishel2210

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je potrebné brať tabletku “po” aj keď beriem hormonálnu antikoncepciu. Momentálne som z blistra použila 12. tabletu. Ale deň pred tým som musela užiť 2 tablety naraz. Je riziko otehotnenia veľké a potrebujem užiť tabletu “po”? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená a nie je potrebné užívať tabletku núdzovej antikoncepcie. Z opisu mi nie je celkom jasné, či ste užili dve tabletky za sebou pre zabudnutie tabletky alebo pre tráviace ťažkosti. Ak ste zabudli užiť tabletku hormonálnej antikoncepcie a zabudnutú tabletku ste užili po 12 hodinách od času obvyklého užitia a mali ste v tom čase nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Ak ste v tom čase nemali nechránený pohlavný styk, pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších aspoň sedem dní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm). Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem jednoznačne vyjadriť.

  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: Sandrinkalengyel

    Dobrý deň.

    Chcela by som sa opýtať, že či mohla ochrana zlyhať ak som v priebehu konca 2 týždňa užívania zabudla užiť tabletku po viac ako 12 hodinách.Užila som 2 tabletky naraz hneď ako som si spomenula.Deň na to sa mi spustilo krvácanie.

    Krvácanie trvalo cca (3,4) dni.Počas celého krvácania som tabletky užívala.

    Stalo sa mi, že som sa už opozdila s užitím ale nikdy nie viac ako do 12 hodín a nikdy som nekrvácala.

    Po ukončení krvácania som mala pohlavný styk.

    Dnes mám poslednú aktívnu tabletku a už zopár dní ma nepríjemne pichá v ľavom vaječníku a cítim pocit ako pred menštruáciou.

    Mám si teda urobiť 7 dňovú pauzu alebo pokračovať v užívaní z ďalšieho blistra?

    Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudnutú tabletku užili po viac ako 12 hodinách, nasledujúcich 7 dní ste mali používať okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Ak ste kondóm nepoužili, tehotenstvo nie je vylúčené. Môžete vynechať sedemdňovú pauzu, pokračovať v užívaní ďalšieho blistra a po jeho doužívaní si urobte sedemdňovú pauzu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: ivka-669

    Dobrý deň,
    Tento mesiac som prvýkrát začala používať HAK. Včera som zabudla užiť tabletku a tak som čítala príbalový leták, že čo treba robiť. Bolo tam písané, že mám dve možnosti (zobrať dve naraz alebo prejsť na 7dnovu pauzu), keďže mi zostávajú už len 4 tabletky, rozhodla som sa pre pauzu. Chcem sa však spýtať, či som chránená kým mi príde menstruacia, Resp.potom kým začnem užívať tabletky z nasledujúceho mesiaca.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysadením antikoncepcie, teda nastolením 7 dňovej pauzy skôr dôjde síce ku krvácaniu z vysadenia, ale nie ste 100% chránená. Zostávajúci blister so štyrmi tabletkami môžete vyhodiť. Po uplynutí siedmych dní pauzy začnite užívať ďalší blister. Počas nasledujúcich siedmych dní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • zabudnutie tabletky na začiatku nového cyklu

    , Autor: didka147

    Dobrý deň pani doktora,stalo sa mi to prvý krát,antikoncepciu užívam už viac ako rok, značka belissa.
    Včera som mala začať nový cyklus po 7 dňovej pauze,lenže som na to prišla až dnes o 3tej poobede, čo je viac ako 12 hodín (užívam ju každý deň o 9tej večer). Užila som ju okamžite, no chcem sa opýtať, či budem tento týždeň napríklad v sobotu,ak by som chcela mať pohlavný styk, aj naďalej chránená, alebo je potrebná doplnková antikoncepcia?
    Ďakujem