Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysadenie

    , Autor: Kv18

    Dobrý deň chcel/a by som sa opýtať či môžem vysadiť antikoncepciu konkrétne Mistru? Mám pcos a kvôli tomu ju beriem lenže som transgender ale rodičia o tom nevedia ale vedia, že beriem antikoncepciu. Ako to mám riešiť? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálnu antikoncepciu vysadiť môžete prakticky kedykoľvek. Čo sa týka sexuálnej orientácie alebo sexuálneho cítenia, antikoncepcia s tým nič nemá.

Podobné otázky

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň pán doktor, kvôli hormonálnej nerovnováhe ktorá sa prejavovala hnedým vytokom mi bola predpísaná ako liečba na 3 mesiace Hak. Počas týchto 3 mesiacov som nemala žiadny vytok len menstruaciu cez 7 dňové “okno”. Bude mi končiť 3 mesiac brania HAK - po vysadení by uz telo teda malo fungovať normálne bez vytoku ako počas užívania HAK? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či budete mať menštruačný cyklus po vysadení hormonálnej antikoncepcie pravidelný, je 50:50. Ak Vám užívanie hormonálnej antikoncepcie vyhovuje a nemáte v pláne otehotnieť, môžete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie.

  • Bolesť nôh

    , Autor: anjelika

    Dobrý večer chcem sa spýtať užívam HA Leverete prvý mesiac a začali má akosi bolieť nohy od kolien dole.Nohy mám aj pred užívaním antikoncepcie pobolievali ale teraz to bolo intenzívnejšie.Mam ju vysadiť alebo môžem pokračovať v užívaní.Dakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o bolesť ciev, určite je potrebné to odsledovať a prípadne aj zvážiť vysadenie hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na USG vyšetrenie ciev.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžem antikoncepciu Adele vysadiť na začiatku blistra a čo to spraví teraz s menštruáciou? Som na treťom dni. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky hormonálnej antikoncepcie môžete vysadiť prakticky kedykoľvek. Dňom vysadenia však už nie ste chránená pred otehotnením. Krvácanie z vysadenia by sa malo dostaviť do niekoľkých dní, v prípade pár dňového užívania a následného vysadenia je to individuálne, krvácanie by sa však malo dostaviť. Ak nie sú dôvody vysadenia hormonálnej antikoncepcie závažné, najvhodnejšie je doužívať celý blister a až tak následne nepokračovať v užívaní ďalšieho.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Natty112

    Dobrý deň želám dňa 22.11. Som vysadila antikoncepciu. Pred tým som brala antibiotika 2 týždne a ešte stále ich beriem. Mam bolesti v podbrusku niekedy aj v oblasti panvy mam očakávať menstuaciu? Resp. Kedy ju dostanem ma vysadenie ant. nejaký vplyv na cyklus? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa krvácanie zo spádu hormónov po vysadení hormonálnej antikoncepcie dostaví do pár dní. Ak ste však užívali antibiotiká aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie, v závislosti od užívaných antibiotík bolo potrebné sa chrániť aj doplnkovo, pretože niektoré antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK Dienorette

    , Autor: Kaja62

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď mi teraz našli alergiu na mlieko ci môžem užívať antikoncepciu Dienorette

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre alergológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, keďže pozná presné výsledky vyšetrení. Ak máte potvrdenú alergiu na mlieko, neznamená to ešte, že máte alergiu aj na laktózu, ktorú obsahuje prakticky každá tabletka hormonálnej antikoncepcie. Ak má človek alergiu na mlieko, znamená to, že jeho imunitný systém vyhodnotí bielkoviny v mlieku (kazeín) ako telu škodlivé látky. Laktóza je však sacharid, teda cukor. Ak nemáte alergiu na laktózu, ale na kazeín a tabletky hormonálnej antikoncepcie Vám vyhovujú a nerobia žiadne ťažkosti, nevidím dôvod na ich vysadenie. Skonzultujte to ošetrujúcim alergológom.