Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skora menstruacia a karhleight

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uzivam antikoncepciu Karhleight uz asi rok, ostava mi este 5 tabliet do skoncenia blistra. Vcera som zaznamenala spinenie a dnes rano mi zacal menzes, este sa mi to nestalo. Hnacky ani zvracania som tento mesiac nemala, jedine par dni pocitujem silnejsiu peristaltiku a redsiu stolicu ale nie castu a hlavne nie po uzivani tablety (tu beriem vecer), no to som pripisovala tomu ze jem viac zeleniny. Myslite ze mohlo dojst k znizeniu ucinku? Popripade, aby som bola co najskor chranena dobrat tento blister a dat 7 dni pauzu, alebo pokracovat hned dalej novym blistrom, alebo teraz prerusit uzivanie na 7 dni a potom zacat uzivat novy? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie aj slabé krvácanie. Osobne si však myslím, že máte črevnú virózu, čo mohlo spôsobiť zníženie vstrebania tabliet hormonálnej antikoncepcie a preto ste začali krvácať. Je možné aj zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet, môžete po dobratí aktuálneho blistra pokračovať v užívaní ďalšieho blistra, rovnako tak možte mať sedem dňovú pauzu, kým sa črevá dajú doporiadku. V každom prípade by som aspoň sedem dní používal aj doplnkovú formu ochrany (kondóm) alebo dodržiaval pohlavnú abstinenciu. Odsledujte si to.