Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otázka

    , Autor: bibikkk

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mám veľké bolesti pri menštruácii a beriem antikoncepciu Aidee. Zvyknem na bolesť brat ibalgin, ale všimla som si že mi došiel. Môžem vziať Paralen 500 mg? Neovplyvni to nejak účinok antikoncepcie? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príležitostne užívaný Paralen nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • tri-regol a ashwagandha

    , Autor: anonie1234

    Dobrý deň, mám otázku. Bola som operovaná pred rokom a museli mi vybrať jeden vaječník. Začala som brať kvôli tomu antikoncepciu (TRI-REGOL), aby sa ten jeden vaječník nenamáhal. Teraz by som chcela brať výživový doplnok ashwagandha. Tento produkt má efekt na hladinu luteinizačného alebo folikulostimulačného hormónu. Moja otázka je, či sa týmto môže znížiť účinnosť tri-regolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem o tom, že by Ashwagandha mala mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Sú známe niektoré bylinky, ktoré tento vplyv mať môžu. Ashwagandha medzi ne nepatrí.

  • Vhodnosť antikoncepcie

    , Autor: Nat285

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či je vhodné užívať antikoncepciu alebo hormonálnu liečbu podľa Vás ak trpím vysokým krvným tlakom, ktorý je liečený liekmi Tritace. Taktiež poruchou štítnej žľazy respektíve zníženou jej funkciou a tiež je to liečené liekom euthyrox a k tomu mám trombofilne mutácie a to MTHFR A1298C heterozygot a PAI-1 4G/5G homozygot 4G/4G. Raz mali podozrenie na trombozu pri lete, ale nepotvrdila sa.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysoký krvný tlak, ani znížená funkcia štítnej žľazy nie je kontraindikáciou k užívaniu hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka trombofílneho stavu, je to otázka pre hematológa. Nie každý trombofílny stav je kontraindikáciou k užívaniu HAK. Trombóza je jednoznačnou kontraindikáciou k užívaniu HAK. Ak však u Vás nebola potvrdená, je to na zvážení. Jednoznačne sa Vám bude vedieť vyjadriť hematológ.

  • Antikoncepcna tabletka

    , Autor: Mimulikh

    Dobry den, mam na Vas otazocku. Beriem antikoncepciu Drovelis (8:00) kazde rano. 21. Den uzivania som tabletku vzala az vecer po 18tich hodinach. Pred uzitim tabletky som mala nechraneny pohlavny styk. Dalaiu tabletku som vzala nasledujuci den hned rano (8:00) tak je moja otazka ci som bola este chranena aj ked som vzala tabletku po 18 hodinach. Ci je tam moznost otehotniet? A ako pokracovat v brani tabletiek? Vybrat zvysne dve ruzove tabletky a pokracovat so 4 bielymi placebo tabletkami? Alebo ako pise pribalovy letak dobrat dve ruzove, vynechat biele tabletky a vybrat ruozove z dalsieho blistra? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností, ak ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12 hodinách od času obvyklého užívania, existuje možnosť zníženého účinku hormonálnej antikoncepcie. Tehotenstvo sa za týchto okolností nedá vylúčiť. Môžete postupovať tak, že vynecháte biele placebo tabletky a kontinuálne budete pokračovať v aktívnych ružových tabletkách hormonálnej antikoncepcie a následne doužívate štyri biele placebo tabletky blistra. Odsledujte si to.

  • HAK Drovelis

    , Autor: Kajikiwi

    Dobrý den, moj gynekolog mi nasadil antikoncepciu preto že sa mi nespúšťal menzes, vždy som musela ísť na inekciu aby sa mi ju spustil ( skúšame aj metódu hormonalných tabliet čož počas užívania sa spustila no bez nich sa spustil nechcela) moja otazka je ale taka. Pán doktor mi pichol inekciu a povedal že ak sa mi spustia mam začať prat antikoncepciu drovelis hned v 1 den menštruácie…. No včera mi konečne začala a po užitie tabletky č. 1 sa mi hneď zastavila. Vedeli by ste mi povedať prosím vás ako mám pokračovať ďalej? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to nič výnimočné, že po začatí menstruačného krvácania a užití prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie krvácanie ustane. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po skončení užívania 24 aktívnych ružových tabliet a začatia užívania 4 bielych neaktívnych placebo tabliet by sa Vám malo dostaviť krvácanie zo spádu hormónov. Odsledujte si to.

  • Krvacanie

    , Autor: silvia.nagyovaa@gmail.com

    Dobrý den, chcem sa opýtať, bola som na operácii a v ten večer som neuzila antikoncepciu, na ďalší deň ráno som si dala tabletku, či to bolo do 12h alebo po neviem. Večer som zasa užila, aby som normálne pokračovala. Na 3 deň som ale začala krvácať, otázka je, mam pokračovať v užívaní alebo prerušiť na 7 dní a začať novým balením? Užívam Dionerrette. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je za týchto okolností doužívať blister podľa plánu. Preventívne sa počas celého aktuálneho blistra chráňte aj doplnkovo. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.