Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,706 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oneskorené užitie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,v piatok večer o 20:00 som zabudla užiť antikoncepciu Maitalon,na ktorú som si spomenula až o pol tretej nasledujúci deň,teda v sobotu.Tabletku som okamžite užila.O šiestej som mala s priateľom pohlavný styk,pri ktorom do mňa ejakuloval.Som v 2.týždni brania antikoncepcie,beriem ju inak každý deň na sekundu pravidelne už rok aj trištvrte.V príbalovom letáku antikoncepcie je napísané,že aj napriek vynechanej tabletke v 2.týždni som chránená a nemusím použiť inú formu ochrany.Chcem sa ale ak napriek tomu spýtať,mám sa obávať tehotenstva a poprípade užiť tabletku po,alebo zostať pokojná?Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie do 12 hodín od času obvyklého užitia, ste chránená a nemusíte používať doplnkovú formu ochrany. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Oneskorene užitie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spýtať:v pondelok večer som zabudla učiť antikoncepciu (užívam Lindynette 20),6.stu v poradí. Užila som ju nasledujúce ráno, v utorok, po cca 12 tích hodinách od času, kedy som ju mala užiť. ďalej som pokračovala v bežnom užívaní tabletiek ďalej. Čiže hneď v utorok o 19stej večer som užila ďalšiu. No začala som však krvácať. V stredu začalo špinenie a od štvrtka krvácanie. Rada by som sa spýtala, koľko môže toto krvácanie asi trvať?Gynekológovi som volala, žiaľ neordinoval, hovorila som so sestrickou len, vraj krvácanie mohlo narušiť oneskorenie uzitia. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie súvisí s opozdením užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, môže trvať ešte pár dní, spolu aj 5 - 6. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, no najmenej týždeň používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.