Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,495 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menzes

    , Autor: nika-1994

    Dobry deň pán doktor chcela by som sa spytat štvrtok som douzivala poslednú tabletku z blistra a čakala som na 7 dňovú pauzu. V sobotu som dostala akoby menštruáciu teda neviem či to mám ako menštruáciu vôbec brat lebo od soboty mi to začalo ale bolo tak minimálne množstvo krvi a skôr ako krv mám hnedý vytok alebo take spinenie a je utorok a stále mám len to spinenie krv skoro Vôbec . Antikoncepciu uzivam pravidelne ani jednu tabletku som nezabudla užiť. Môžem byt tehotna či toto je menstruacia? Nikdy sa mi toto ešte nestalo som vystrašená z toho vzdy som mala počas menštruácie krv a toto hnedé spinenie až ku koncu menštruácie.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané špinenie z vysadenia je normálne. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže stať, že počas pauzy bude špinenie iba pár dňové, niekedy môže byť aj vo forme regulérneho menštruačného krvácania. Za predpokladu, že užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehu po kyrete

    , Autor: Nemam13

    Este k predoslym otazkam ohladom tehu po kyrete, k styku nedoslo 2 tyzdne po kyretazi ale 9 dni, pomylila som sa, sex bol sice nechraneny ale nevyvrcholil do mna a dala som si tabletku po.. podla kalendara som mala 4 dni pred menzesom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete. Užitím tabletky núdzovej antikoncepcie sa Vám však môže znepravidelniť cyklus. Odsledujte si to.

  • Mirena

    , Autor: Monya

    Dobry den chcela by som sa spytat v piatok 26.4. mi bola prvy krat zavedna mirena zo zdravotnych dovodov zavedenie bolo dost bolestive ale vsak to mi bolo povedana ze to tak moze byt len stale mam bolesti podbruska ako pri menzese spinenie mam minimalne je to tak v poriadku? Ked som v klude je to celkom OK ale akonahle nieco porobim alebo pochodim dost silne bolesti. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zavedení vnútromaternicového telieska sa mierne bolesti v podbrušku môžu vyskytovať. Nie je to nič výnimočné. Je to však individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Pri zhoršovaní zdravotného stavu, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť vaječníka

    , Autor: Petra______

    Dobrý deň, už druhý ma pichá a ťaží v jednom vaječníky sprevádza to jemne spinenie. Deň predtým mi skončil menzes respektíve krvácanie.Už štvrtý mesiac beriem zlyndu pravidelne. Môže to byt tehotenstvo alebo niečo iné?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pichavých bolestí môže byť viacero. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotenstvo nepredpokladám. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechaná antikoncepcia

    , Autor: flower123

    Dobrý deň, užívam 3 mesiace antikoncepciu Vreya, v piatok som dobrala tretí blister, antikoncepciu užívam každý deň, niekedy oneskorene o 1-2 hodiny, ale nikdy sa mi nestalo žeby som si na ňu spomenula až ráno. Menštruácia mi prišla v utorok obidva razy predtým, čiže na 4ty den, no teraz je už 5ty a stále nič, stalo sa mi už aj že som ju vzala o 5 hodin neskor ale vtedy mi menzes prišie normálne. Treba kontaktovať lekára alebo robiť test? je možne že je zlyhaná antikoncepia ak som užívala nie vždy o rovnakej hodine? alebo aky iny dovod može byt? Myslela som , že pri HAK vždy chodí menzes presne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár hodinový rozdiel (štandardne do 12 hodín od času obvyklého užitia) v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Krvácanie zo spádu hormónov sa síce štandardne zvykne dostaviť na 3., či 4 deň pauzy, niekedy sa však nemusí špinenie, či krváca nie dostaviť vôbec. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Lydely a iné

    , Autor: kotletka

    Dobry den. Pan doktor, chcela som sa spytat, ci je mozne kombinovat hak lydely s inymi liekmi ako napriklad panadol, ibalgin, algifen. Pouzila som vsetky tri kedze som mala aj bolestivy menzes a aj bolesti hlavy, no mam obavy, ci to neovplyvni ucinky hak. A este by som sa chcela spytat, ci je bezpecne mat pohlavny styk po zacati uzivania hak poprvy raz(pocas menstruacie), ci je mozne ist naplno a nemusim sa bat, ze ostanem tehotna.
    Vopred dakujem za odpoved, pekny den prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané lieky proti bolesti nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu, že ste s užívaním hormonálnej antikoncepcie začali v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania. Môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.