Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nepravidelné uzivanie

    , Autor: Barborela

    Dobre rano, antikoncepciu uzivam o urcitej hodine. Stane sa mi ale ze niekedy si ju dam o pol hodiny - hodiny neskor ako by som mala. Môže to byt problem? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie tabletky hormonálnej antikoncepcie do 12 hodín od času obvyklého užitia nezníži účinok hormonálnej antikoncepcie, neznamená to ale, že sa na to žena bude spoliehať. Pol hodina alebo hodina je zanedbateľná odchýlka. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Nepravidelné užívanie

    , Autor: Ja2002

    Dorý deň pán doktor, chcem sa opýtať, užívam antikoncepciu a keďže na to zabúdam často krát sa mi stane, že ju užijem v inom čase. Brávala som ju hlavne zo zdravotných dôvodov, ale v nedeľu (18.2.) a včera (20.2) sme s priateľom mali pohlavný styk. Dnes ráno som dostala menštruáciu o týždeň skôr. Má to niečo s nepravidelným užívaním alebo s pohlavným stykom? Aké sú ďalšie problémi vzniknuté nepravidelným užívaním? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak tabletku hormonálnej antikoncepcie užijete do 12. hodín od času obvyklého užitia, nemalo by to mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak však tabletku hormonálnej antikoncepcie zabudnete užiť, prípadne sa omeškáte o viac ako 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený a oslabený a tak aj existuje riziko tehotenstva. Príčin zašpinenia môže byť viacero, niekedy sa špinenie vyskytuje počas užívania hormonálnej antikoncepcie , aj napriek jej pravidelnému užívaniu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opätovné užívanie antikoncepcie

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý večer pán doktor,
    Mám celkom nezvyčajný problém a už som zo všetkého strašne zmätená. V novembri som mala menštruáciu od 14.11. a hneď v 1. deň som začala používať antikoncepciu Softine. Je to prvýkrát, čo som antikoncepciu začala používať. Gynekologička mi odporučila ešte prvých 10 dní používať navyše bariérovú ochranu pri styku, tak som ju používala. Antikoncepciu som brala správne, čiže som si bola 100% istá, že som chránená. Na 11. deň užívania som s partnerom mala styk ešte aj navyše s kondómom (pre istotu), ktorý sa roztrhol. Vôbec som to neriešila, avšak chcela som sa uistiť a keďže bol večer, vybrala som sa do lekárne. Tam ma pani farmaceutka strašne vydesila, začala do mňa hustiť, ako nie som absolútne chránená, lebo som HAK brala krátko atď. Strašne ma to vydesilo a na jej naliehanie som spanikárila a kúpila si Escapelle, ktorú som užila 2 dni po styku (súčasne som naďalej brala aj HAK). Po užití Escapelle (26.11.) som všetko vysadila (aj HAK, čiže od 27. 11. nič), keďže je to veľká dávka hormónov a mala som čakať na ďalšie krvácanie, kým začnem užívať nový blister HAK. Mala som špinenie, čo som ale brala ako účinok Escapelle. Avšak 30.11. som dostala veľmi silné krvácanie (červená krv, zrazeniny, ako pri menzese), ktoré trvá až doteraz - myslela som si, že ide o menštruáciu, tak som si dala hneď od prvého dňa opäť Softine. Volala som pre istotu gynekologičke, či som spravila správne a ona mi povedala, že toto ešte nie je menštruácia, na ktorú môžem opäť začať s HAK, ale iba dôsledok Escapelle. Že toto krvácanie prejde a cca po 14 dňoch by mala nastúpiť moja pravá menštruácia, na ktorú mám Softine užívať - aby sa môj organizmus dal dokopy po takej obrovskej dávke hormónov. Avšak maminin gynekológ mi zas tvrdil, že som tabletku začala užívať správne a mám v tom pokračovať. Čo mám teraz, podľa Vás, robiť? Užila som z nového blistra 3 tabletky (3 dni som pokryla: 30.11., 1.12., 2.12.) a kvôli svojej gynekologičke som teraz 2 vynechala. Ako by som mala ďalej postupovať? Ospravedlňujem sa za zdĺhavú správu, avšak chcela som to celé objasniť. A vopred Vám ďakujem za odpoveď a trpezlivosť, s akou ju budete pravdepodobne písať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie emergentnej antikoncepčnej tabletky bolo zbytočné, boli ste chránená hneď od prvého dňa užívania. Užitím Escapelle ste si rozhádzali menštruačný cyklus. Tiež si myslím, že ste začali opätovne užívať antikoncepciu správne. Nepravidelné užívanie hormonálnej antikoncepcie však nie je vhodné. Ak ste už opäť vysadili tabletky hormonálnej antikoncepcie, vyčkajte nasledujúcu menštruáciu a začnite užívať nový blister hormonálnej antikoncepcie.

  • Nepravidelné užívanie

    , Autor: Evik6

    Dobrý deň pán doktor,
    tento mesiac som v prvom týždni užívania antikoncepcie zabudla užiť jednu tabletku. Užila som ju až na druhý deň, spolu s ďalšou. Toto sa mi stalo dva krát po sebe. Menštruácia mi chodí pravidelne, ale tento mesiac je už tretí deň, kedy sa nedostavila. Aké je prosím riziko otehotnenia? Pohlavný styk som mala s priateľom nechránený počas celého mesiaca. Ďakujem za vaše rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudnutú tabletku, navyše opakovane, užili až po 24 hodinách, riziko tehotenstva tu je. Možte si skúsiť urobiť tehotenský test, odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktuje Vášho obvodného gynekológa.

  • Je mozne ze otehotniem?

    , Autor: IvanaZe

    Dobrý deň, antikoncepciu som začala užívat minulý mesiac v druhý deň menstruacie avšak prve 3 dni bolo užívanie nepravidelné a potom už pravidelne každý den v rovnaký čas.. po užití 21 tabletiek som v druhý den od vysadenia mala po užití alkoholu nechranený styk .. je nutné ai kúpiť tabletku PO?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie na 2. deň cyklu, nasledujúcich 7 dní je bolo dôležité pri eventuálnom pohlavnom styku použiť kondóm. Pojem nepravidelné užívanie je široký pojem. Ak ste užívali tabletky denne s rozptylom do 12 hodín, účinok hormonálnej antikoncepcie bol zachovaný. Ak ste následne užívali zvyšok blistra pravidelne, ste chránená aj počas 7 dňovej pauzy a nemusíte užiť tabletku po.

  • nechránený pohlavný styk

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň.
    Beriem tabletky belara cca 18 dní, lenže v piatok a sobotu som si tabetku zabudla dať. V nedeľu mi začalo veľmi slabé krvácania a vtedy som si dala tabletky za piatok a sobotu. Večer (v nedeľu) sa priateľ do mňa tretíkrát asi spravil. Nie si tým istý, pretože prvý a druhýkrát sme použili kondóm. Takže to bolo okej, len ten tretí ma straší. Dnes som si dala znova dve tablety za nedeľu a pondelok. Dovtedy som používala antikoncepciu každý deň. Je možnosť otehotnetia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    riziko otehotnenia je pomerne vysoké, pri užívaní antikoncepcie si je nutné uvedomiť, že je dôležité PRAVIDELNÉ užívanie. Ak si nie ste schopná zapamätať hodinu užitia nastavte si na presnú hodinu budík alebo si zvoľte iný typ antikoncepcie - teda taký bude pre vás akceptovateľný. Takéto nepravidelné užívanie je veľmi nebezpečné.