Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Beriem antikoncepciu

    , Autor: LVMI

    Dobrý deň už dva mesiace beriem pravidelne antikoncepciu. Môžem mať pohlavný styk hoc kedy? Nemusím pozerať ovulacny kalendár? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená a môžete mať nechránený pohlavný styk. Hormonálna antikoncepcia zabraňuje ovulácii, ovulačný kalendár je bezpredmetný.

Podobné otázky

  • Viem zastaviť krvácanie "na počkanie"?

    , Autor: Danka25

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu (Maitalon), po 4. tablete mám stále dosť krvácanie oproti tomu, ako som čakala (cca 20ml za 15h - kalisok s mierkou). Viem nejak zastaviť toto krvácanie do pár hodín/1dňa, pretože väčšina domácich rád môže "ísť" prave proti antikoncepcii? Je niečo? Vie mi dať na rýchle/okamžité zastavenie niečo gynekológ, ak beriem HAK? Môžem prípadne spraviť tak, že si dám miesto antikoncepcie Norethisteron? Akútne potrebujem nekrvácať cca o 24 h, nevadí mi ani znížená ochrana pred otehotnením

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne s tým neurobíte nič. Norethisteron určite neužívajte, rozkrvácate sa ešte viac. Slabé krvácanie, či špinenie je najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Malo by sa to v priebehu prvého cyklu, či dvoch upraviť. Odsledujte si to. Ak bude krvácanie pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý môže pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Krátkodobo môžete skúsiť použiť tampóny.

  • Posunutie cyklu

    , Autor: Tinka<3

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Syrmia. Chcem si posunúť cyklus. Mohla by som brať antikoncepciu 14 dní a následne mať 7 dní pauzu ? Alebo dobrať jeden blister a z ďalšieho zobrať cca 7 tabletiek a potom si dať pauzu 7 dní a pokračovať s novým blistrom? Alebo ako by to bolo najvhodnejšie ? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude kontinuálne užívanie dvoch blistrov za sebou, teda s vynechaním sedemdňovej pauzy. Po doužívaní druhého blistra si však už sedemdňovú pauzu urobte.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Majka272

    Dobry den, chcela by som sa spytat.. beriem antikoncepciu prvy mesiac použila som 7 tabletiek a mala som pohlavný styk s mužom je tam nejaka sanca ze budem tehotna ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním tabliet v prvý deň menštruácie a tabletky ste užívali pravidelne a správne, ste plne chránená a tehotná za daných okolností nebudete. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcna tabletka

    , Autor: Mimulikh

    Dobry den, mam na Vas otazocku. Beriem antikoncepciu Drovelis (8:00) kazde rano. 21. Den uzivania som tabletku vzala az vecer po 18tich hodinach. Pred uzitim tabletky som mala nechraneny pohlavny styk. Dalaiu tabletku som vzala nasledujuci den hned rano (8:00) tak je moja otazka ci som bola este chranena aj ked som vzala tabletku po 18 hodinach. Ci je tam moznost otehotniet? A ako pokracovat v brani tabletiek? Vybrat zvysne dve ruzove tabletky a pokracovat so 4 bielymi placebo tabletkami? Alebo ako pise pribalovy letak dobrat dve ruzove, vynechat biele tabletky a vybrat ruozove z dalsieho blistra? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností, ak ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12 hodinách od času obvyklého užívania, existuje možnosť zníženého účinku hormonálnej antikoncepcie. Tehotenstvo sa za týchto okolností nedá vylúčiť. Môžete postupovať tak, že vynecháte biele placebo tabletky a kontinuálne budete pokračovať v aktívnych ružových tabletkách hormonálnej antikoncepcie a následne doužívate štyri biele placebo tabletky blistra. Odsledujte si to.

  • Drovelis a operacia

    , Autor: Alexa15

    Dobrý deň
    5mesiacov beriem antikoncepciu Drovelis.
    Pred týždňom som sa dozvedela že ma čaká operácia v celkovej anestézii takže už som nezačala brat novy blister antikoncepcie. Chcela by som sa opýtať koľko týždňov pred operáciou je potrebné vynechať antikoncepciu?
    Po vykonaní zákroku kedy môžem začať znova brat antikoncepciu?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne a záleží od typu a rozsahu operačného výkonu, ako aj od dĺžky rekonvalescencie. Najvhodnejšie je sa to pýtať a informovať sa v zdravotníckom zariadení, kde budete operovaná, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.