Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pauza

    , Autor: bibikkk

    Dobrý deň užívam HAK Belara a počas 7 dňovej pauzy som mala na 5ty deň nechránený styk ale partner sa do mna nespravil. Menštruáciu som už nemala. Tabletky sa snažím brat načas, nikdy som žiadnu nevynechala. Mám počas dňa návaly horúčavy. Môžem byt tehotná alebo čo to môže znamenať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená aj počas sedemdňovej pauzy a tehotenstvo je málo pravdepodobné. Skôr sa môže jednať o nejaký nežiadúci alebo vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • 7 dňová pauza

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine som 2. deň pauzy a krvácanie stále nedošlo. Tento mesiac som v blistri (2.tyzden) užila tabletu o 6 hodín neskôr. Mám dôvod na obavy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa vo všeobecnosti najčastejšie krvácanie, či špinenie z vysadenia dostavuje na 3. až 4. deň pauzy, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť vôbec. Je to pomerne časté. Jednorazový 6 hodinový posun v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Za daných okolností ste aj naďalej chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antibiotika

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a beriem aj antibiotiká od 14.3 do 18.3. Od 19.3 do 26.3 sa však budem aj naďalej chranit aj inak do ďalšieho blistra. Pauza mi začína 28.3 ale potrebujem však posunúť cyklus o jeden deň, čiže by mala len 6 dňovú pauzu namiesto 7 dňovej. Budem chránená od prvej tabletky z nového blistra aj napriek tomu, že ju užijem o deň skôr ako obvykle?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem aké antibiotiká užívate, ale áno, ak sa jedná o preparát, ktorý ovplyvňuje účinok hormonálnej antikoncepcie, je potrebné sa chrániť počas celého užívania, ako aj týždeň po doužívaní antibiotík. Sedemdňovú pauzu si môžete o deň skrátiť a začať s užívaním nového blistra hormonálnej antikoncepcie o deň skôr. Za týchto okolností už budete plne chránená od začiatku užívania spomínaného nového blistra hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a pauza

    , Autor: Dominikaaa

    Dobrý deň ,chcem sa len spýtať ,môžem otehotniet aj počas 7 dňovej pauzy pri antikoncepcii? S partnerom som mala pohlavny styk no trocha dost ušlo a nie som si istá či som chránená aj keď mám 7 dňovú pauzu .A ďalšia otázka ,kedy sa jedna o krvácanie ,spinenie a kedy o menštruáciu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená počas celého cyklu a môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy bez rizika otehotnenia, aj počas sedemdňovej pauzy. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie žena menštruáciu v pravom zmysle nemá. Jedná sa o krvácanie, podobné menštruácii, z vysadenia alebo zo spádu hormónov počas sedemdňovej pauzy. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • 7-dnova pauza

    , Autor: Ssp

    Dobry den, beriem antikoncepciu Ebelya (vyse roka). Doteraz som nemala ziadny problem. Beriem ju pravidelne. Poslednu tabletku som brala v stredu vecer. Vo stvrtok sme boli s manzelom spolu (1. den 7-dnovej pauzy) chcem sa opytat je tam sanca zeby som mohla byt tehotna ked dnes rano som mala dostat menstruaciu (stale mi tak zacinala v nedelu rano) ale este som ju nedostala a som dost v strese z toho. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená aj počas sedemdňovej pauzy, takže aj počas nej môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Krvácanie z vysadenia sa štandardne zvykne dostaviť na 3. až 4. deň pauzy, nie je to však nevyhnutnosť. Niekedy sa dostaví iba slabé špinenie, niekedy ani to. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu.

  • Skrátený cyklus

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne zabudnutej poslednej aktívnej tabletky. Užívam HAK leverette. Čiže ak som zabudla užiť 21 tabletku vo štvrtok 7.12 tak mi začala 7 dňová pauza vo štvrtok a teda vo štvrtok 14.12 užijem prvý aktívnu tabletku. Som naozaj plne chránená? A nemusím sa obávať ak som užila všetkých 20 tabletiek správne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to presne tak. Nemusíte sa obávať. Ak ste užívali 20 aktívnych tabliet hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne a zabudnutím užitia poslednej aktívnej tabletky ste začali so sedemdňovou pauzou, ak začnete s užívaním nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie včas a právne, po skončení sedemdňovej pauzy, a tabletky budete užívať pravidelne a správne, účinok hormonálnej antikoncepcie bude plne zachovaný. Nie je potrebné za týchto okolností používať žiadnu doplnkovú formu ochrany.