Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK

    , Autor: _star_

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať na vplyv alkoholu na HAK (belara).. som úplne chranena alebo účinnosť HAK klesa po užiti alkoholu?
    A tiež ma lekar neoboznámil s možnými rizikami spojene s fajčenim, vplyva aj to na účinnosť HAK?.. nefajčim veľa max 1-2 na deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie je fajčenie jednoznačne zakázané! pre vysoké riziko cievnej mozgovej príhody, infarktu alebo trombózy aj v mladom veku! Ak nebudete zapíjať tablety hormonálnej antikoncepcie alkoholom, rozumné množstvo Vám neuškodí ani nezníži účinok hormonálnej antikoncepcie. Odporúčam prečítať si príbalový leták, kde máte napísané všetky informácie.

Podobné otázky

  • Vynechaná antikoncepcia

    , Autor: flower123

    Dobrý deň, užívam 3 mesiace antikoncepciu Vreya, v piatok som dobrala tretí blister, antikoncepciu užívam každý deň, niekedy oneskorene o 1-2 hodiny, ale nikdy sa mi nestalo žeby som si na ňu spomenula až ráno. Menštruácia mi prišla v utorok obidva razy predtým, čiže na 4ty den, no teraz je už 5ty a stále nič, stalo sa mi už aj že som ju vzala o 5 hodin neskor ale vtedy mi menzes prišie normálne. Treba kontaktovať lekára alebo robiť test? je možne že je zlyhaná antikoncepia ak som užívala nie vždy o rovnakej hodine? alebo aky iny dovod može byt? Myslela som , že pri HAK vždy chodí menzes presne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár hodinový rozdiel (štandardne do 12 hodín od času obvyklého užitia) v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Krvácanie zo spádu hormónov sa síce štandardne zvykne dostaviť na 3., či 4 deň pauzy, niekedy sa však nemusí špinenie, či krváca nie dostaviť vôbec. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Viem zastaviť krvácanie "na počkanie"?

    , Autor: Danka25

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu (Maitalon), po 4. tablete mám stále dosť krvácanie oproti tomu, ako som čakala (cca 20ml za 15h - kalisok s mierkou). Viem nejak zastaviť toto krvácanie do pár hodín/1dňa, pretože väčšina domácich rád môže "ísť" prave proti antikoncepcii? Je niečo? Vie mi dať na rýchle/okamžité zastavenie niečo gynekológ, ak beriem HAK? Môžem prípadne spraviť tak, že si dám miesto antikoncepcie Norethisteron? Akútne potrebujem nekrvácať cca o 24 h, nevadí mi ani znížená ochrana pred otehotnením

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne s tým neurobíte nič. Norethisteron určite neužívajte, rozkrvácate sa ešte viac. Slabé krvácanie, či špinenie je najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Malo by sa to v priebehu prvého cyklu, či dvoch upraviť. Odsledujte si to. Ak bude krvácanie pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý môže pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Krátkodobo môžete skúsiť použiť tampóny.

  • Vhodnosť antikoncepcie

    , Autor: Nat285

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či je vhodné užívať antikoncepciu alebo hormonálnu liečbu podľa Vás ak trpím vysokým krvným tlakom, ktorý je liečený liekmi Tritace. Taktiež poruchou štítnej žľazy respektíve zníženou jej funkciou a tiež je to liečené liekom euthyrox a k tomu mám trombofilne mutácie a to MTHFR A1298C heterozygot a PAI-1 4G/5G homozygot 4G/4G. Raz mali podozrenie na trombozu pri lete, ale nepotvrdila sa.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysoký krvný tlak, ani znížená funkcia štítnej žľazy nie je kontraindikáciou k užívaniu hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka trombofílneho stavu, je to otázka pre hematológa. Nie každý trombofílny stav je kontraindikáciou k užívaniu HAK. Trombóza je jednoznačnou kontraindikáciou k užívaniu HAK. Ak však u Vás nebola potvrdená, je to na zvážení. Jednoznačne sa Vám bude vedieť vyjadriť hematológ.

  • Oddialenie a špinenie

    , Autor: Nnn

    Dobrý deň, beriem HAK karleight.. Minulý mesiac som si kvôli dovolenke posúvala menštruáciu čiže som brala dva blistre po sebe ďalší blister som dobráka normálne menstruacia prišla začala som potom brať nový blister po dobráti placebo tabletiek. Dneska som si dala druhu tabletku z nového blistra a stále mám trosku špinenie môže to byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, špinenie sa môže vyskytovať aj pri pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Tým, že ste si spájali dva blistre, môže sa vyskytovať aj špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň pán doktor, užívam HAK Aidee a omylom som si vzala tabletku z druhej strany balenia nie podľa dní, ktoré sú napísané na tabletkách. Má každá tabketka ten istý účinok alebo je problém, že som si vzala tú, ktorú mám užiť až na konci balenia? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Každá z 21 tabliet v blistri obsahuje rovnaké množstvo dvoch hormónov. Označenie dní je len pre Vašu lepšiu orientáciu. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, každý deň užite jednu tabletku približne v rovnakom čase a po doužívaní blistra si urobte, ako štandardne, sedemdňovú pauzu a pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho blistra.