Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a lieky

    , Autor: kika523

    Dobrý deň, už som týždeň aj niečo chorá. Beriem tabletky nurofen stopgrip. Choroba sa mi pravdepodobne preniesla aj na močové cesty, pretože pociťujem nepríjemnosti. Začala som brať tabletky urinal akut forte a vitamín c. Zaujimalo by ma, či účinok mojej antikoncepcie Belara nie je znížený. Najviac by ma zaujímala odpoveď ohľadom užívania vitamínu C. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nurofen Stopgrip skôr naopak ovplyvňuje ovuláciu v zmysle jej potláčania, Urinal Akut Forte je výživový doplnok, ktorý vplyv na hormonálnu antikoncepciu nemá, rovnako ako vitamín C. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a lieky Kreon

    , Autor: janulka54

    Dobry den, chcem sa opytat, ci sa navzajom ovplyvnuje, (teda ci moze znizit ucinok antikoncepcie) antikoncepcia Sunya a liek Kreon 25000. Kreon neberiem pravidelne len pri niektorych jedlach alebo na oslave, vtedy si, napr. dam aj 2 tabletky za oslavu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Kreon je liek, ktorý obsahuje zmes enzýmov, ktorá sa nazýva "pankreatín". Pankreatín napomáha tráveniu potravy v prípadoch, kedy podžalúdková žľaza neprodukuje dostatočné množstvo tráviacich enzýmov. Na účinok hormonálnej antikoncepcie by nemal mať žiaden vplyv. Vhodnejšie je však dodržať niekoľkohodinový odstup medzi užitím Kreonu a tabletkou hormonálnej antikoncepcie. Ak ho však navyše užívate nepravidelne a iba podľa potreby, nevidim v tom problém.

  • Antikoncepcia a lieky

    , Autor: Ivett11

    Dobry den, uzivam antikoncepciu Mistru, no zaroven mi bolo odporucane uzivat doplnky vyzivy, ktore mi upravuju aj hladinu hormonov, ci doplnaju ine ziviny... nechcem sa ich uzivania vzdat ani pocas brania antikoncepcie, nakolko mi pomahaju na moj problem. Neznizuju ucinok antikoncepcie tieto nasledovne doplnky??? Ashwagandha-v tabletach, saw palmetto-v tabletach, zelatinove kapsule. Dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s uvedenými preparátmi nemám skúsenosti. Ashwagandha je indický ženšen, nemal by mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka Saw Palmetta, preparát by sa nemal užívať v kombinácii s hormónmi, obsahuje totiž fytoestrogény, ktoré regulujú hladinu estrogénov a progesterónu, preto sa nedá vylúčiť jeho možný vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Neviem však o tom, že by boli realizované nejaké štúdie alebo testy, ktoré sa touto otázkou zaoberali. Záleží tiež od množstva dávky.

  • Antikoncepcia a lieky

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor, včera som sa už pýtala na lieky, ale zabudla som ešte na jeden. Môžem užívať Maltofer na chudokrvnosť ak užívam Adele? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete pokračovať v pravidelnom užívaní hormonálnej antikoncepcie aj preparátu železa. Spomínaný preparát železa nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a lieky

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Aidee už druhý mesiac. Momentálne som ochorela a chcela by som sa opýtať či sirupy proti kašľu nejako môžu ovplyvniť účinok antikoncepcie. Mám sirup Ambroxol. Ktoré zložky liekov môžu vo všeobecnosti znížiť účinok antikoncepcie?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát proti kašľu nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Na hormonálnu antikoncepciu môžu mať vplyv niektoré antibiotiká, lieky na trávenie, niektoré bylinky, či koreniny. Na internete je dostupný zoznam liekov a potravín ovplyvňujúcich účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a lieky na mykózu

    , Autor: adrianav-2

    Dobrý deň, dnes mi pán doktor predpísal jednu tabletu Femgin 150mg a krém Jenamazol 2% na tri použitia. V stredu doberiem blister antikoncepcie, v nedeľu sa má objaviť krvácanie a vo štvrtok začínam znovu brať antikoncepciu. Chcela by som sa spýtať, či je nutná ešte nejaká ochrana po skončení krvácania alebo nie. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je potrebná doplnková ochrana po skončení krvácania.