Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK Dienorette

    , Autor: 123-4

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, že od koľkého dňa cyklu je antikoncepcia účinná. Beriem prvé balenie, prvý blister. Zatiaľ som užila 3 tabletky a chcela by som vedieť, že odkedy som chránená. V príbalovom letáku písali: “Pri dodržaní pokynov Vás tablety ochránia pred neželaným tehotenstvom od prvého dňa užívania.” Pán doktor mi povedal, že budú účinnejšie až po 2.-3. dni užívania. Chcela by som počuť aj váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili prvú tabletku v prvý deň menštruácie, ste chránená od prvého dňa užívania, to znamená že už aj dnes. Ak na 2 - 5 deň menštruácie, tak až po týždni. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Drovelis

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Užívala som HAK dienorette, avšak nesadla mi, mala som z nej závraty, bolesti hlavy a žalúdka. Zobrala som z nej len 6 tabliet a vysadila som ju, nakoľko mi nerobila dobre. Asi 3 dni po tom čo som ju vysadila som dostala menštruáciu, ktorá trvala 7 dní. Dnes mi lekár predpísal HAK drovelis, len som sa zabudla opýtať kedy ju začať užívať. Mam počkať na ďalšiu menštruáciu alebo je možné ju začať užívať hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Vtedy budete chránená hneď od začiatku užívania. Teoreticky môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie aj teraz, počas celého prvého blistra sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Antibiotika a HAK

    , Autor: Diana.c._

    Dobrý den, užívala som antibiotika Azithromycin počas 7 dňovej pauzy, (HAK Dienorette), môžu antibiotika aj tak ovplyvniť účinok antikoncepcie aj ak boli užívané počas 7-dňovej pauzy ? Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností nedošlo k riziku zníženia účinku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK Dienorette

    , Autor: Kaja62

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď mi teraz našli alergiu na mlieko ci môžem užívať antikoncepciu Dienorette

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre alergológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, keďže pozná presné výsledky vyšetrení. Ak máte potvrdenú alergiu na mlieko, neznamená to ešte, že máte alergiu aj na laktózu, ktorú obsahuje prakticky každá tabletka hormonálnej antikoncepcie. Ak má človek alergiu na mlieko, znamená to, že jeho imunitný systém vyhodnotí bielkoviny v mlieku (kazeín) ako telu škodlivé látky. Laktóza je však sacharid, teda cukor. Ak nemáte alergiu na laktózu, ale na kazeín a tabletky hormonálnej antikoncepcie Vám vyhovujú a nerobia žiadne ťažkosti, nevidím dôvod na ich vysadenie. Skonzultujte to ošetrujúcim alergológom.

  • Uzivanie

    , Autor: viki927

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ci sa mohol aucinok hak dienorette narušiť ak som tabletu nevzala v pravidelnom case ale do 12 hodin od pravidelného casu a to o 5:00 rano a o 7:00 som mala redšiu stolicu chcela som si vziat pre istotu este jednu tabletu hak ak by bola tato tableta neúčinná ale zabudla som nasledne v danom dni som mala nechránený pohlavny styk s ukončením mimo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa zabudnutá tabletka hormonálnej antikoncepcie užije do 12 hodín od času obvyklého užitia, je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Ak sa u Vás nejednalo o hnačku, či opakované redšie stolice v priebehu niekoľkých hodín, myslím si, že za daných okolností je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Cyklus

    , Autor: viki927

    Dobry den, chcela by som sa opytat predposledný cyklus mi vynechala menstruacia tento posledny cyklus islo o velmi slabe spinenie az hnedasty vytok, nie som si vedoma ziadnej chyby v užívaní vsetky tabletky uzivam pravidelne par krat som zabudla vziat ale do 12 hodin som tabletu stale uzila. Aktualne som v druhom tyzdni blistra hak dienorette a mam priznaky ako citlivejsie prsia v spodnej casti, bolesti noh, mierne nafuknute podbruško, obcas pobolievanie vo vaječníkoch. Môžem byt tehotna? Testy som robila aj pri prvej vynechanej menstruacii aj pri druhom slabom špinení oba s negatívnym výsledkom.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by mal byť účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný a pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Aj za predpokladu pravidelného užívania sa nemusí krvácanie, či špinenie z zo spádu nemusí dostaviť. Odsledujte si to.