Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,693 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • začiatko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň v septembri som prestala brať antikoncepciu a teraz chcem začať brať znova, môžem začať brať tabletky aj bez toho aby som mala menstruaciu ?

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň nikdy som predtým antikoncepciu nebrala teraz beriem po prvýkrát jej nazov je karhleight začala som prvým dnom menštruácie a na 5. Den sme mali nechránený styk aj s ejakuláciou a maal by som byt chránená hneď od prvého dna len sa chcem presvedčit je to naozaj tak aj keď som nikdy antikoncepciu nebrala a nemusím sa báť tehotenstva aj napriek ejakulacii počas 5. Dňa, bola som chránená?
    ak ubehne 18 minut od toho co som užila tabletku a musela som ísť na veľkú potrebu treba uzit ďalšiu tabletku alebo som stále chránená a neovplyvnilo to ak ovplyvnilo treba sa chrániť 7 dni ?
    Užívam ju uz 9 dni od utorka 24.9. Menstruacia mi skoncila 28.9 no dnes je 3.10 a občas špiním je to vporiadku?
    Vopred dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ste chránená od prvého dňa užívania, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Ak nedôjde po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie ku hnačke, či opakovanej redšej stolici, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie bude zachovaný a nie je potrebné užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka špinenia, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať, je to pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Do pár týždňov by sa to malo ustáliť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť pocas uzivania antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Som cca v polovici plata Drovelis a pobolieva ma podbrusko (raz na jednej raz na druheh strane) akoby ovulacia. Je to mozne, alebo mam ist k lekárovi. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulácia je počas užívania hormonálnej antikoncepcie blokovaná. Pobolievanie podbruška sa môže, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie prejaviť ako vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Zlynda

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    dcéra (17) berie prvýkrát antikoncepciu, odporučená jej bola Zlynda, teraz začala 4. blister. Predtým mávala veľmi dlhý cyklus a veľmi bolestivé stavy počas menštruácie. Teraz bolesti ostali, avšak menštruáciu má 2-3x počas cyklu. Niekedy trvá 3 dni, niekedy až 7 dní. Chcem sa opýtať, či je reálne, že sa tieto problémy po čase ustália a máme byť trpezliví alebo či máme zvážiť inú antikoncepciu. Boli sme upozornení, že pri jednozložkovej antikoncepcii môže telo reagovať rôzne, ide skôr o to, či ešte máme čakať alebo už to máme riešiť. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám síce úplne všetky informácie, ano okolnosti, no ak sa plánuje nasadenie hormonálnej antikoncepcie u ženy, ktorá má nepravidelný menštruačný cyklus, nasadenie jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie nie je tým najlepším riešením. Tá sa používa u kojacich žien, či žien, ktoré z istých dôvodov nesmú užívať kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Treba však tiež povedať, že nepravidelné špinenie sa vyskytuje najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne často a môže trvať aj niekoľko riadených cyklov, aj tri, štyri mesiace. Je to naozaj individuálne. Je potrebné to odsledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je potrebné navštíviť obvodného gynekológa.

  • Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor.
    Od oktobra 2023 mam zavedene vnutromaternicove teliesko "Mirena". Mala som dnes bolesti v podbrusku a aj slabe krvacanie. Je to v poriadku? Moze sa to stat? Obcas este mam este aj spinenie.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, občasné špinenie sa pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku môže vyskytovať. U niektorých žien sa špinenie vyskytuje najmä v začiatkoch po zavedení, u iných žien je prítomné špinenie, či nepravidelné krvácanie aj po niekoľkých rokoch. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.