Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem HAK 9 mesiacov a posledné 3 mesiace mam špinenie vzdy na 9 deň cyklu. Krvacanie trva 5 dni (slabé) potom 3 dni nič a na 4. hnede spinenie. Potom do konca cyklu nic. Je to v poriadku? Alebo to mam riešiť? Preco to je?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    dop.kontrolu u lekára, prípadne je možné zmeniť na iný preparát HAK.
    Môžte si zakúpiť Ascorutin ako vitaminopreparát, možno by bol postačujúci.
    ak by ťažkosti pretrvávali, je naozaj na zváženie zmeniť typ HAK
    s pozdravom

Podobné otázky

  • predčasná menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    už rok a pól užívam antikoncepciu jeanine, raz už sa stalo že mi mesiac vynechala menstruacia čo má môj doktor ujistil že je v poriadku, že to pri tejto antikoncepcii je normalne. tento mesiac mi vsak 5 dni pred tým ako mi mala začať menstruacia začalo jemne špinenie, ktoré trvalo 3 dni a potom prestalo. tento utorok/stredu mi mala prísť menstruacia no neprišla.
    mohlo sa stať že mi prišla skôr a bolo to to špinenie alebo sa mám obávať tehotenstva? tabletky som brala pravidelne, načas, nevynechala som ani jednu. bola som tento mesiac mierne chora a brala som kvapky kaloba (na internete som nenašla, že by znižovali účinok antikoncepcie).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy nemusí vyskytovať, prípadne môže žena špiniť aj počas s užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne, tehotná nebudete. Nevylučujem, že choroba mohla spôsobiť spomínané špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hormonálne teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať je v poriadku že po týždni od zavádzania hormonálne telieska mám stále trochu krvavé Výtoky? Môj gynekológ mi spomínal iba 3-4 dní. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zavedené hormonálne vnútromaternicové teliesko (Mirena alebo Levosert), špinenie sa môže vyskytovať aj niekoľko týždňov. Nesúvisí to so zavedením telieska. Organizmus si, podobne aj pri ďalších formách hormonálnej antikoncepcie, musí zvyknúť na uvoľňovaný hormón. Mám pacientky, ktoré po zavedení špinili aj dva mesiace, organizmus si zvykol a potom 5 rokov vôbec nekrvácali, ani nešpinili. Predpokladám, že sa s Vami Váš obvodný gynekológ dohodol na kontrolnom USG za účelom kontroly umiestnenia vnútromaternicového telieska. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den beriem antikoncepciu uz rok a pol. A teraz od posledneho krvacania krore skoncilo vo stvrtok mam kazdy nem mierne hnedkaste spinenie. Nemavala som to prestym bezne. Mam teraz aj stresujuce obdobie a toto ma vylakalo. Moze to suvisiet s tabletami alebo to moze byt iny problem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie sa môže špinenie, či slabé krvácanie vyskytovať. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň nikdy som predtým antikoncepciu nebrala teraz beriem po prvýkrát jej nazov je karhleight začala som prvým dnom menštruácie a na 5. Den sme mali nechránený styk aj s ejakuláciou a maal by som byt chránená hneď od prvého dna len sa chcem presvedčit je to naozaj tak aj keď som nikdy antikoncepciu nebrala a nemusím sa báť tehotenstva aj napriek ejakulacii počas 5. Dňa, bola som chránená?
    ak ubehne 18 minut od toho co som užila tabletku a musela som ísť na veľkú potrebu treba uzit ďalšiu tabletku alebo som stále chránená a neovplyvnilo to ak ovplyvnilo treba sa chrániť 7 dni ?
    Užívam ju uz 9 dni od utorka 24.9. Menstruacia mi skoncila 28.9 no dnes je 3.10 a občas špiním je to vporiadku?
    Vopred dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ste chránená od prvého dňa užívania, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Ak nedôjde po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie ku hnačke, či opakovanej redšej stolici, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie bude zachovaný a nie je potrebné užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka špinenia, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať, je to pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Do pár týždňov by sa to malo ustáliť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie počas aktívnych tabliet.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved. Prosím Vás keď som pravidelne užívala tablety presne na čas tehotenstvo je vylúčené ? Alebo bolo by vhodne urobiť test ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva naozaj veľmi malá. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nevidím dôvod na realizáciu tehotenského testu. Ten však teraz nemá zmysel realizovať. Ak by opakovane nedošlo ku krvácaniu z vysadenia, či spádu hormónov, môžete si skúsiť realizovať tehotenský test.