Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,709 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, ja by som len chcela vedieť, či Hyaluronát sodný neznižuje účinok HAK. Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    riaďte sa príbalovým letákom,
    ale nemalo by to mať vplyv
    s pozdravom

Podobné otázky

  • KarHla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor. Dnes večer som dostala menzes, zajtra ráno začínam užívať antikoncepciu KarHla, chcem sa spýtať, kedy je antikoncepcia už účinná? Respektíve či je nutné ešte po skončení menštruácie používať aj iný druh ochrany? Je to tento prvý mesiac bezpečné aj bez kondómu? Ešte by som sa chcela opýtať, či obsahuje táto antikoncepcia nejakú močopudnú látku, pretože z poslednej menštruácie som bola až naliata vodou (belara). Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že začnete s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie ešte dnes večer alebo hneď zajtra ráno, mala by ste byť chránená od začiatku užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie nie je potrebná žiadna ďalšia doplnková forma antikoncepcie. Ako väčšina preparátov hormonálnej antikoncepcie, aj tento obsahuje dva typy ženských pohlavných hormónov. To, že organizmus zadržuje vodu počas užívania hormonálnej antikoncepcie nesúvisí s prípadným obsahom močopudnej látky. Hormonálna antikoncepcia neobsahuje močopudné látky. U každej ženy sú prejavy prípadných vedľajších alebo nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie veľmi individuálne. Odsledujte si to.

  • bolest prs

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, opat ja a moje otazky :)
    Chcem sa opytat, beriem HAK Aidee uz asi 8 rokov a par krat do roka (2-3x) sa mi stane ze ma zacnu boliet prsia pri brani HAK. Je to podla vas v poriadku, ze sa mi to stava len obcas? Bolia ma aj teraz, je to len par dni a zajtra zacinam 3 tyzden HAK (beriem 2 blistre po sebe). HAK som brala pravidelne, prvy oktobrovy tyzden som mala pauzu pocas ktorej som teda mala aj menzes. Od 3.dna pauzy (utorok) som brala aj ATB Fromilid na 7dni. Od 5 dna pauzy (stvrtok) sme pouzivali aj kondom aj ked viem ze pocas pauzy nebolo nutne ho pouzit. Po dobrani ATB sme sa chranili este 11dni tak si myslim, ze tehotenstvo mozem vylucit. Len ma zaujima, ci ta obcasna bolest prs pri brani HAK je normalna?

    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolestivosť prsníkov patrí medzi časté vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie, ktorú užívate. Ak je však bolestivosť prsníkov naozaj iba občasná a znesiteľná a nevýhody neprevyšujú nad výhodami užívania, pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade pretrvávania, zintenzívnenia, či celkovo zhoršenia vedľajších účinkov navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne zmení preparát hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Nadväzujem na predošlú otázku o posunutí menštruácie. Mám totižto dostať menštruáciu 2.11., ale potrebovala by som ju aspoň o týždeň posunúť. Je jednou z možností aj to, že by som aktuálny krúžok nechala o týždeň dlhšie, t.j. že by som ho mala súvisle 28 dní a následne ho vybrala a mala normálne 7 dní pauzu a potom zaviedla nový?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie! Vaginálny antikoncepčný krúžok nemôže byť v pošve dlhšie ako 3 týždne. Stráca totiž svoj antikoncepčný účinok. Ak chcete posunúť krvácanie iba o týždeň a nevadí Vám obetovať jeden antikoncepčný krúžok, zaveďte si nový antikoncepčný krúžok po vybratí aktuálneho na týždeň a následne si urobte sedemdňovú pauzu a po nej zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok.

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pravidelne zavádzam antikoncepčný krúžok a momentálne mám zavedený už tretí. Chcem Vás poprosiť o radu, že keď si chcem oddialiť menštruáciu, mám krúžok po 21 dňoch normálne vybrať a namiesto 7 dňovej pauzy mám okamžite zaviezť nový krúžok a mám ho mať aj bez 7 dňovej pauzy taktiež 21 dní?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak. Aj keď to nie je odporúčaná schéma, menštruáciu (krvácanie z vysadenia) si môžete oddialiť tak, že si ihneď po odstránení predchádzajúceho vaginálneho krúžku zavediete nový vaginálny krúžok bez sedemdňového obdobia bez krúžku. Nový krúžok si môžete ponechať zavedený najviac 3 týždne, teda 21 dní a následne si urobte sedemdňovú pauzu bez krúžku a po nej si zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok. Počas kontinuálneho používania druhého vaginálneho krúžku môže dôjsť k špineniu, či slabému krvácaniu. Odsledujte si to.

  • ibuprofén antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň znižuje ibuprofen účinok antikoncepcie karhleight ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ibuprofen nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.