Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechanie tabliet

    , Autor: daniela333

    Dobrý deň, chcem sa spýtať. Počas 1 týždňa užívania antikoncepcie mercilon som 3 tabletky zabudla vziať. Po troch dňoch som začala znova brať tabletky, pokračovala som v užívaní. Len po tých 3 zabudnutých tabletách špiním, kedy to špinenie asi prestane? Antikoncepciu užívam necelý rok. Musím použiť inú ochranu pri pohlavnom styku však? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    iný typ antikoncepcie teraz používať samozrejme musíte
    špinenie je normálne, organizmus reaguje akoby ste vysadila v rámci pauzy, môže pretrvávať až do normálnej pauzy v rámci krvácania alebo i skôr , je to individálne
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a tehotenstvo

    , Autor: katarina511

    Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať. Beriem antikoncepciu belara už druhý mesiac. Každý deň v ten istý čas (poctivo). Zatiaľ som nevynechala ani jednu tabletku. Chcela som sa teda opýtať, či sa teda tehotenstva naozaj nemusím báť, prípadne či máte vy nejaké skúsenosti o otehotnení aj napriek užívaniu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, ak nedošlo k hnačkám alebo vracaniu do 3 - 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, ste plne chránená a môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Pravdepodobnosť tehotenstva je veľmi malá. Áno, už som zažil, že ženy ostali tehotné aj napriek užívaniu hormonálnej antikoncepcie, príčinou však boli chyby v užívaní, vynechanie tabliet a následne nesprávne postupovanie. Podľa mňa ak užívate tabletky pravidelne a poctivo sa nemusíte obávať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Loklka

    Rada by som sa spýtala ako pokračovať v braní antikoncepcie, zabudla som na 2 tabletky v druhom týždni a 1 hneď v prvom týždni. Keďže som bola preč a nemala som ich so sebou (jedná sa o 2 tabletky v 2 týždni) hneď sa mi spustili svoje dni. Prišli o 10-11 dní skôr a teraz neviem ako začať brať antikoncepciu aby sa mi cyklus nerozhádzal. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností máte viacero. Môžete pokračovať v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu, ale celý cyklus sa musíte chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Tým, že ste vynechali niekoľko tabliet sa nepravidelnému špineniu, či krvácaniu asi nevyhnete. Do budúcna si dávajte na podobné vynechanie tabliet pozor. V prípade, že ste mali počas tohto cyklu nechránený pohlavný styk, sa tehotenstvo vylúčiť nedá, treba na to tiež myslieť.

  • Vynechanie tabliet

    , Autor: Laura3838

    Dobrý deň, pouzivam antikoncepciu karhla uz asi pol roka, zabudla som si ju zakupit a lekar mi ju vedel predpisat az na treti den co som uz mala uzivat tabletky. Čize som v prvom tyzdni po menzese neuzila 3 tabletky za sebou a neviem kedy si ich mam dat, ci nevadi ze zacnem s prvou tabletkou az na treti den? Poradte mi prosim. Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa má prvá tabletka užiť v prvý deň menštruácie, vtedy je ochrana okamžitá. Ak žena užije prvú tabletku hormonálnej antikoncepcie na tretí, či štvrtý deň menštruácie, je potrebné najmenej prvých sedem dní okrem pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Ďalšou možnosťou je začať s užívaním hormonálnej antikoncepcie na ďalší mesiac, v prvý deň menštruácie.

  • Vynechanie tabliet

    , Autor: Lucinka222

    Zdravím vás pán doktor potrebovala by som radu.. Užívam niekoľko rokov hak Novynette.. V 3.tyzdni uzivania tabliet som zabudla uzit 3 tablety.. Zacala som slabo krvacat len som urobila asi chybu lebo som tie chybajuce tablety dojedla...nasledne prisla 7.dnova pauza.. Uz je to 6.ty den 7.dnovej pauzy a menstruacia sa mi nedostavila.. Co mam robit moze byt ze som si zblbla cyklus alebo je tu aj riziko otehotnenia.. Tehotensky test negativny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepostupovali ste celkom správne. Cyklus ste si rozhádzali, krvácanie z vysadenia sa už teraz nedostaví, dostavilo sa pri vynechaní spomínaných troch tabliet. Ak sa vynechá čo i len jedna tabletka, je nutné užívať nasledujúcich 7 dní hormonálnu antikoncepciu aj za predpokladu, že by sa vynechala 7 dňová pauza. Teraz Vám už neostáva nič iné, ako začať užívať nový blister hormonálnej antikoncepcie a následne si urobiť 7 dňovú pauzu a následne pokračovať v užívaní ďalšieho blistra. Nasledujúcich 7 dní sa ale doplnkovo chráňte kondómom a dbajte na pravidelné užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • vynechanie tabliet

    , Autor: ivanka323

    1.novembra som začala užívať tablety Malton . dnes je začiatok tretieho týždna užívania týchto tabliet. ale včera sa mi stala taká vec že som ich zabudla vziať . prešlo už viac ako 12 hodin. čo mam robiť ? mám uplne prestať užívať tieto tablety a začať ich brať až od začiatku nasledujucej menštruacie ,alebo ju ( tú zabudnutú ) vziať normalne teraz a tu dalšiu o 17 - stej ( stále som ich brala o takejto hodine ) .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tabletku je nutné vziať čo najskôr ako si spomeniete, aj keby ste mali vziať dve tabletky naraz. Nasledujúcich 7 dní používajte bariérovú antikoncepciu - kondóm.