Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ochrana po pôrode

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka. Som 4 mesiace po pôrode, kojím a menštruáciu som zatiaľ nedostala. Bola mi odporučená antikoncepcia ktorú môžu aj ženy ktoré koja ale odmietla som ju, nakoľko nechcem zbytočne dcéru zahlcovať hormónmy. Ale poraďte ako sa chrániť, kondóm nie je bohviečo a spoliehať sa na to že si vždy dáme pozor tiež nieje správne. Existuje teda okrem vnútromaternicového telieska niečo čo by mi neprešlo do mlieka. Asi najlepšie niečo čo by sa dalo vždy použiť jednorázovo pred stykom. A ešte sa chcem opýtať. Aká je šanca otehotnieť teda keď ešte stále nemám menštruáciu. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    okrem antikoncepcie v tabletkovej forme existujú ešte spermicídne gely avšak ich spoľahlivosť nie je až tak vysoká. A čo sa týka pravdepodbnosti otehotenia počas kojenia nie je vysoká no vylúčiť sa 100% nedá. Ide o to, že plodná začnete byť keď nabehne ovulácia čo nemusíte nijat spozorovať a môžete v danom cykle otehotnieť a nemusíte teda ani dostať menštruáciu.