Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka chcela som a spýtať druhý mesiac užívam antikoncepciu Artizia, prvý menzes mi prišiel na tretí deň počas 7 dňovej pauzy po dobratí 21. tabletky, no teraz som dobrala druhé balenie a je 5 deň po dobratí balenia a menštruácia sa ešte nedostavila, užívam ju podľa pokynov. Tak som sa chcela spýtať či je tam riziko tehotenstva(s partnerom sme mali sex ale neurobil sa do mňa) alebo je to ešte normálne a upraví sa to? a musí menštruácia počas brania HAK prísť vždy presne na deň každý mesiac ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste nuerobili chybu v užívaní je veľmi nepravdepodobné, že by ste otehotneli (aj keď 100% sa to nedá vylúčiť). Niektoré ženy počas užívania antikoncepcie menštruáciu nemajú.

Podobné otázky

  • Účinnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem pán doktor. Štvrtok 26.9 som ochorela hneď v tento deň som začala brat 3 dnove ATB azitromycin Sandoz a paralen grip horúci napoj 2xdenne. Atb rovnako aj ten napoj som prestala brať sobotu 28.9. Beriem súčastne antikoncepciu Karhleight. Počas tých troch dňoch co som užívala ATB som začala mierne krvácať. Predpokladám ze došlo k zníženiu účinnosti antikoncepcie aj keď som nenašla žiadnu negatívnu interakciu medzi antikoncepciou a ATB ktoré som užívala. Zároveň mám aj ektropium krčka maternice čiže som nejakú časť tohto krvácania pripisovala aj tomu. Dnes 5.10 sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk a priateľ ejakuoval dnu. Chcem sa opýtať ci je už zachovaná účinnosť antikoncepcie po 7 dňoch od užívania ATB pri pravidelnom užívaní antikoncepcie. A v prípade žeby som si chcela robiť test kedy by to bolo najlepšie spraviť. Momentálne mám 4 dni pred menštruáciou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Azitromycin nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste boli plne chránená a tehotná nebudete. Príčin špinenia mohlo byť viacero. Vplyv na to mohlo mať aj samotné ochorenie, zníženie imunity, ... Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Mailaton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím,rada by som dostala nejaku vašu skúsenosť niekoho kto sa s tym už s niečím podobným stretol. Beriem antikoncepciu prvý x v živote (Mailaton) presne 8dní, dnes sme sa s partnerom rozhodli mať nechránený sex a 2x sa do mňa urobil lenže som mala pocit že zo mňa nič nevyteká.
    Pockala som hodnú chvíľu myslela som že to príde ale vôbec nič. Aký môžeš byt dôvod že semeno nevytieklo a aké je riziko otehotnenia po takej krátkej dobe užívania antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste začali s užívaním prvej tabletky v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania, takže môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Na hustotu, či množstvo ejakulátu má vplyv viacero okolností, najmä dostatočná hydratácia, častosť ejakulácie, ... Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať....Mam koronu a beriem antibiotika a samozrejme aj vitamíny C a D. Mam momentálne pauzu v antikoncepcii včera som dobrala poslednú tabletku na ďalší týždeň pondelok začnem nový blister. Len by som chcela vedieť ako a kedy je antikoncepcia účinná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu antibiotík, ktoré užívate. Sú antibiotiká, ktoré nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie a naopak potom sú antibiotiká, ktoré priamo ovplyvňujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám preparát antibiotík, ktoré užívate, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť k účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak si chcete byť úplne istá, počas celého obdobia užívania antibiotík, ako aj 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo, teda používajte kondóm. Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň menštruáciu som mala od 22.8. do 26.8. a prvú tabletu som si vzala 27.8. a nechránený pohlavný styk som mala 5.9.... Čiže sme sa chránili od 27.8. do 5.9., čo je 10 dní

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak za týchto okolností si myslím, že ste už boli chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, stále tomu nerozumiem celkom presne.... V príbalovom letáku sa píše, že ak sa začne užívať neskôr, je potrebné sa chrániť 7 dní.... mne doktorka povedala, že som chránená už od prvej tablety... takže 10 za dní by mala zabrániť ovulácii nie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, chránená od prvej tabletky ste iba v prípade, že začnete s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie. Iba vtedy! Ak začnete s užívaním prvej tabletky neskôr, ako v prvý deň menštruácie, ale skôr, ako na 6. deň (2. - 5. deň menštruácie), nie ste okamžite plne chránená a preto je potrebné sa chrániť doplnkovo 7 dní. Vy ste však začali s užívaním prvej tabletky predpokladám neskôr, ako na 5. deň menštruácie (nenapísali ste, koľko dní ste menštruovali, teda neviem, v ktorý deň cyklu ste začali s užívaním prvej tabletky), preto, ako som Vám už písal, by ste na 10. deň užívania, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie a používania kondómu alebo pohlavnej abstinencie počas týchto dní, mali byť chránená. Ale s istotou Vám to neviem povedať. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností to prekonzultujte s Vašim obvodným gynekológom.