Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,651 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • hak

    , Autor: milesy

    Dobry den, chcela by som sa spytat ci antikoncepcia zabera aj vtedy ked som si ju dala mimo cyklu? lebo pred mesiacom som bola na interrupcii po tom som tyzden krvacala ale to viem ze som mala iba z tej operacie, no ale potom krvacanie uz prestalo uplne, na to o 2tyzdne som zacala spinit tak som si dala prvu tabletku, ja si myslim ze to bola menstruacia, krvacanie trvalo asi 3 alebo 4 dni a potom prestalo, s priatelom sme mali pohlavny styk, myslite si ze antikoncepcia mi zabera aj vtedy keby to nahodou nebola menstruacia? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne to menštruácia bola a nie je dôvod sa obávať. Každopádne ak začínate s užívaním antikoncepcie nie ste chránená úplne od prvého dňa užitia a je nutné sa 7 dní od začatia užívania chrániť kondómom. Ak by to menštruácia nebola (aj keď myslím, že bola) odporúča sa chrániť do začatia menštruácie, alebo minimálne 14 dní.

Podobné otázky

  • Hormonálne teliesko mirena

    , Autor: PetraH

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette 4 mesiac. O 2 týždne idem na kontrolu pečeňových testov. Ak budú ešte vyššie tak HAK vysadzam ale keďže tehotenstvo u mňa neprichádza v úvahu kvôli telesným a psychickým problémom tak jediná ochrana, ktorej verím sú práve hormóny. Chcem sa teda spýtať či je možné aby som ako ochranu mohla mať práve hormonálne teliesko mirena aj keď som nerodička.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nebudú pečeňové testy v poriadku a bude potrebné hormonálnu antikoncepciu vysadiť, nie je možné aplikovať ani hormonálne vnútromaternicové teliesko. Aj keď ste nerodička, je u Vás možné rozmýšľať nad nehormonálnym vnútromaternicovým telieskom. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vreya

    , Autor: Ivca14

    Dobrý deň chcem sa spýtať gynekológ mi predpísal antikoncepciu Vreya, ma tato antikoncepcia vážne zabrániť otehotneniu? Pretože u ostatnych hak bolo vsade v letaku napísané, že brani počatiu na tejto je len ze lieči pokozku od akne a nadmernému ochlpeniu.. Aj ked ja som z nej zostala same akné co som nikdy nemala aj na hrudi aj na tvary.. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný preparát hormonálnej antikoncepcie slúži okrem liečby akné aj na zabránenie otehotnenia. Antikoncepčná ochrana je rovnaká ako pri iných typoch hormonálnej antikoncepcia, žiadna však nie je 100% a vo výnimočných prípadoch môže dôjsť k zlyhaniu antikoncepcie a neželanému otehotneniu. Ak však došlo k zhoršeniu kožného nálezu, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa a uvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Leverette

    , Autor: Ala444

    Dobrý deň, beriem 4 roky tuto HAK, chcela by som ju vysadit, no len sa bojim po vysadeni vedlajsich ucinkov, ako napriklad narast hmotnosti. Viete mi povedat, ake ma vedlajsie ucinky po vysadeni tato HAK?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nárast hmotnosti je vedľajším účinkom počas užívania hormonálnej antikoncepcie, nie po jej vysadení. Vysadením hormonálnej antikoncepcie najčastejšie dochádza k znepravidelneniu cyklu, ak bol pred užívaním nepravidelný a k bolestivejším menštruáciám. Odsledujte si to.

  • Ornibel a Rosalgin

    , Autor: Agika

    Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať či môžem užívať vaginálny výplach rosalgin, alebo aj niektoré probiotické čapíky keď mám zavedení hak Ornibel? Za odpoveď vopred ďakujem! Príjemný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri použití vaginálneho produktu, ako je napríklad lubrikant alebo pri liečbe infekcie sa už stalo, že došlo k zlomeniu vaginálneho krúžku. Vaginálnym výplachom sa môže tak isto krúžok poškodiť alebo vyplaviť, preto, už keď je realizovanie výplachu nevyhnutné, je vhodnejšie si na pár minút vaginálny krúžok vybrať, urobiť vaginálny výplach a následne krúžok zaviesť späť. Pár minútové vybratie krúžka nespôsobí zníženie jeho účinku, častú manipuláciu s vaginálnym krúžkom však neodporúčam. Používanie spermicídnych látok alebo prípravkov obsahujúcich kvasinky, určených na zavedenie do pošvy, či vaginálnych probiotík nezníži antikoncepčný účinok Ornibelu.

  • HAK v predcasnej menopauze

    , Autor: Momi

    Dobry den prajem,

    Mam HAK Droveli,3 mesiac
    Som v predcasnej menopauze od 39r.Hormonalna substitucna liecba Mi nerobila dobre,vyskusala som snad vsetko.Ked neberiem HAK nevladzem nic a zacnem bezdovodne priberat,nespavam.
    Teraz som bola odcestovana a uz 7 den nemam HAK ,nemala som k dispozicii.Ako dalej,poradte
    S HAK mam kazdy mesiac aj menzes,ide Mi o to,aby moje telo malo dostatok hormonov ako Ma mat
    Prosim poradte Mi,poznate aj lepsiu HAK pre Mna,alebo ako zacat brat
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám nasadený preparát vyhovoval, je potrebné si zaobstarať ďalšie balenia. Toto má na starosti Váš obvodný gynekológ, ktorého by ste mali kontaktovať alebo navštíviť.