Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krvácanie z vysadenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Berem HAK Vreya prvý krát v pondelok som dobrala poslednú tabletku z blistra dneska je už nedela a mne sa krvácanie z vysadenia proste nedostavilo. Pred tým som mávala menštruáciu stále pravidelnú. Antikoncepciu som užívala pravidelne, začala som ju brať prvý deň menštruácie a pri jej užívaní som nebrala žiadne iné lieky, ktoré by mohli znížiť jej účinok. Počas tohto cyklu dom po 9dňoch mala nechránený pohlavný styk. Je tam možnosť tehotenstva, alebo to bude niečim iným že sa mi krvácanie nedostavilo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    mohlo by ísť o veľmi vzácnu komplikáciu užívania v podobe zlyhania antikoncepčného účinku a teda neželeného otehotnenia, urobte si preto tehotenský test, no predpokladám, že je to len reakcia vášho tela na hormóny, niektoré ženy pri užívaní antikoncepcie proste nemenštruujú.

Podobné otázky

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pravidelne zavádzam antikoncepčný krúžok a momentálne mám zavedený už tretí. Chcem Vás poprosiť o radu, že keď si chcem oddialiť menštruáciu, mám krúžok po 21 dňoch normálne vybrať a namiesto 7 dňovej pauzy mám okamžite zaviezť nový krúžok a mám ho mať aj bez 7 dňovej pauzy taktiež 21 dní?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak. Aj keď to nie je odporúčaná schéma, menštruáciu (krvácanie z vysadenia) si môžete oddialiť tak, že si ihneď po odstránení predchádzajúceho vaginálneho krúžku zavediete nový vaginálny krúžok bez sedemdňového obdobia bez krúžku. Nový krúžok si môžete ponechať zavedený najviac 3 týždne, teda 21 dní a následne si urobte sedemdňovú pauzu bez krúžku a po nej si zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok. Počas kontinuálneho používania druhého vaginálneho krúžku môže dôjsť k špineniu, či slabému krvácaniu. Odsledujte si to.

  • predčasná menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    už rok a pól užívam antikoncepciu jeanine, raz už sa stalo že mi mesiac vynechala menstruacia čo má môj doktor ujistil že je v poriadku, že to pri tejto antikoncepcii je normalne. tento mesiac mi vsak 5 dni pred tým ako mi mala začať menstruacia začalo jemne špinenie, ktoré trvalo 3 dni a potom prestalo. tento utorok/stredu mi mala prísť menstruacia no neprišla.
    mohlo sa stať že mi prišla skôr a bolo to to špinenie alebo sa mám obávať tehotenstva? tabletky som brala pravidelne, načas, nevynechala som ani jednu. bola som tento mesiac mierne chora a brala som kvapky kaloba (na internete som nenašla, že by znižovali účinok antikoncepcie).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy nemusí vyskytovať, prípadne môže žena špiniť aj počas s užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne, tehotná nebudete. Nevylučujem, že choroba mohla spôsobiť spomínané špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechana menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette už viac ako 2 roky. Doteraz nebol problém ale včera ráno mi mala prísť menštruácia a doteraz žiadna neprišla. Neurobila som žiadnu chybu v užívání a ani som neužívala iné lieky ktoré môžu znížiť účinnosť antikoncepcie. Test bol ráno negatívny aj keď som ho robila asi skoro. Je možné, že som tehotna a test to ešte nezachytil? Momentálne má však trápi aj anorexia a pri ktorej žiaľ trpím aj podvahou. Môže mať aj podvaha vyplýv na menštruáciu aj napriek tomu, že mám umelý cyklus vplyvom antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia, či spádu hormónov nemusí dostaviť. Na základe opisu si však myslím, že na to má vplyv podvýživa. Ak Vám bola diagnostikovaná anorexia, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich odborníkov. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás ktorá antikoncepcia zmierňuje menštruačné krvácanie , prípadne úplne.okrem telieska.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie majú tendenciu k úprave menštruačného cyklu, keďže počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa jedná o riadený menštruačný cyklus. Krvácanie z vysadenia, či zo spádu hormónov býva väčšinou slabé. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vám pred nasadením hormonálnej antikoncepcie vyšetrí krv na krvný obraz, zrážacie parametre a pečeňové testy. Osobne nemám obľúbený preparát. Na trhu ich je mnoho. Niektorej žene vyhovuje jeden preparát, ďalším trom zase úplne iný preparát a u ďalšej ženy musíme vystriedať aj niekoľko preparátov, ktorý žene bude úplne vyhovovať a bude s ním spokojná.

  • oneskorenie uzitia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den slo o hormonalnu antikoncepciu Belaru, v sobotu o 22:00 som ju mala uzit, ale uzila som ju v nedelu o 10:00 priblizne… nasledme v pondelok som uzila poslednu tablezku a v piatok sa mala dostavit menstruacia v rannych hodinach, avsak stale nic…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností platí to, čo som Vám písal, že je potrebné preventívne sa počas celej 7 dňovej pauzy, ako aj prvé dni nového blistra chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Aj pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť. Ak ste nemali nechránený pohlavný styk od doby zabudnutia užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, tehotná nebudete. Aj keby sa nedostavilo špinenie, či krvácanie počas 7 dňovej pauzy, prípadne by začalo neskôr a pokračovalo aj do obdobia užívania ďalšieho blistra, aj napriek tomu začnite s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu. Odsledujte si to.