Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zníženie účinku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    začala som užívať antikoncepciu a po období kedy som kojila,mi ostali rôzne vitamíny medzi ktorými je aj Fenugreek 610mg(Puritans Pride)- senovka grécka a čaje benedikt lekársky
    a fenikel na podporu kojenia, chcela by som ich doužívať nakoľko mi veľmi zlepšovali pleť a zdá sa mi, že som mala aj hustejšie vlasy ale mám obavy nakoľko som teraz na hak či nemôžu znížiť účinok. Tabletky so senovkou som užívala 3x1.A tak by som sa chcela spýtať či nemôžu ovplyvniť hladinu hormónov a znížiť účinok hak?a tiež ktoré byliny okrem ľubovníka bodkovaného by mohli znížiť účinky hak?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spomínané nemajú vplyv na účinnosť hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • covid a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ovplyvňuje prosím covid spoľahlivosť antikoncepcie karhleight? Zistila som, že som pozitívna, ale neužívam žiadne antibiotiká (iba trinell od bolesti hlavy). Antikoncepčné tabletky užívam včas a nemám žiadne tráviace ťažkosti.
    Môže byť ochranný účinok znížený iba samotným ochorením? Mám sa chrániť aj doplnkovo (ako dlho)? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak neužívate žiadne antibiotiká, ktoré by mohli spôsobiť zníženie účinku, ako aj nemáte žiadne ťažkosti, teploty, či najmä tráviace ťažkosti, samotný COVID-19 účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ak ste však pozitívna, odporúčam skôr oddychovať, pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie môžete.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím vás. Brala som antibiotiká a vďaka nim mám už druhý krát menštruáciu tento mesiac. Prosím vás sú nejaké tabletky ktoré môžem kombinovať aj s antikoncepciou a zastavia mi menštruáciu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré majú vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, mohlo dôjsť k zníženiu účinku hormonálnej antikoncepcie, v dôsledku čoho sa vyskytlo opakované špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu a v prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • ATB, zníženie účinku HA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale kvôli zápalu v zube budem musieť pravdepodobne užívať aj antibiotiká. Ide o to, že 7.4 som mala posledný nechránený styk a keďže antibiotiká znižujú účinok HA tak môžem z toho styku otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku neužívali antibiotiká, ktoré môžu znížiť účinok hormonálnej antikoncepcie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a neotehotniete. Počas užívania antibiotík, ktoré znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Ochrana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ja som vám písala ohľadne HA leverette a ATB. Pretože si vôbec nie som istá, či chránená som. Užívala som vtedy ATB rovamycine 5 dní. (Dočítala som, že znižuju účinnosť HA) Celý blister som nemala styk, ani počas užívania ATB ani 7 dní potom. Následne mi prišlo jednodňové veľmi slabé hnede špinenie. (Hcg z krvi negativné) Následne som začala užívať nový blister po ktorom som vraj už chránená ale čítam čokoľvek a teraz neviem, či naozaj chránená som alebo nie. Styk som mala až po 2 týždňoch od doužívania antibiotik.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste boli chránená. Za daných okolností tehotná nebudete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento mesiac som užívala aj ATB rovamycine. Včera som mala dostať menštruáciu ale neprišla. Mam len veľmi slabé hnedé špinenie na papieri. Styk som tento cyklus nemala. A test je dnes ráno negatívny. Je to normálne? Budem chránená antikoncepciou od noveho blistra aj napriek tomu, že nemám krvácanie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Nie je ničím výnimočným, že sa nedostaví krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet. Vplyv na to môže mať aj ochorenie, pre ktoré ste antibiotiká užívali. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj v prípade, že by sa krvácanie nedostavilo.