Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, minule som sa vás pýtala ako môžem oddialiť menštruáciu pomocou náplastí EVRA. Mám ešte jednu otázku , pretože som si nie istá. Budem si ich nalepovať tých 6 týždňov vkuse , potom 7 dní pauza a potom začnem zase normálne nový cyklus? Nebude vadiť že to bude napríklad v strede mesiaca? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    správne ste to pochopili. Nie, nebude to vadiť, len sa vám to celé posunie.

Podobné otázky

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Zlynda oddialenie menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň moja dr je momentálne na PN, zastupujucej sa neviem dovolať. Potrebovala by slm poradiť. Beriem antikoncepciu zlynda zajtra odchádzam na dovolenku a začína mi 4 dňová pauza (placebo tabletky). Aby som nedostala menstruaciu môžem pokračovať v novom plátku a vynechať placebo tabletky? Za radu vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si spojiť dva blistre s tým, že vynecháte 4 zelené placebo tabletky a po doužívaní 24. bielej aktívnej tabletky prejdete priamo na biele tabletky ďalšieho blistra, kde už ale blister doužívajte celý, teda aj s placebo tabletkami. Cyklus sa Vám tak posunie o 4 dni. Môže však teoreticky dôjsť k špineniu počas užívania 2. blistra aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu. Odsledujte si to.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, dlhodobo som užívala antikoncepciu Karhla. Pred cca pol rokom som antikoncepciu na istý čas vysadila a nasadila dnešným dňom aj keď dnes nieje začiatok môjho menštruačného cyklu. Potrebovala som menštruáciu oddialiť, chcem sa preto informovať či je v poriadku keď som Karhlu nasadila pár dní pred očakávaným cyklom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nebol to najrozumnejší nápad. Menštruáciu si tým neoddialite. Nejedná sa o Norethisteron. Môže však dôjsť k znepravidelneniu cyklu, ako aj nepravidelnému špineniu, či krvácaniu. Chránená pred otehotnením rovnako nie ste. Používajte preto doplnkovú formu antikoncepcie najmenej 10 dní. Odsledujte si to.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať či si môžem oddialiť menštruáciu tabletkami aj 2x po sebe, tzn. užívať 3 blistre vkuse, bez prestávky (z dôvodu dovolenky pri more). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čím viac blistrov budete užívať kontinuálne za sebou, tým je väčšia pravdepodobnosť zašpinenia, či krvácania. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie budete chránená, spomínané špinenie, či krvácanie sa však dostaviť môže. Po doužívaní tretieho blistra si už realizujte sedemdňovú pauzu a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Do budúcna sa podobnému užívaniu snažte vyhnúť, neodporúča sa časté kontinuálne užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám taký problém a moj lekár je momentálne nedostupný. beriem katyu už 9rokov a potrebovala som si oddialiť menzes kvôli dovolenke. Tak som podľa letáku začala brat druhy blister bez pauzy, momentálne som týždeň pred pauzou čiže beriem už posledný 6.ty týždeň tabletky. No a problém je, že som pravdepodobne dostala menzes, pociťujem aj kŕče, o týždeň skôr ako by som mala. Krvacanie trvá už 3 deň ale je slabšie ako pri normálnom menzese. Je možné, že počas pauzy (budúci tyzden) ho nedostanem? A po ďalšom blistri a pauze už budem mat menzes normálne ? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa kontinuálne užívajú dva blistre hormonálnej antikoncepcie, je špinenie, či krvácanie počas užívania druhého blistra pomerne časté. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Za štandardných okolností by sa malo krvácanie z vysadenia dostaviť počas pauzy, no je to individuálne. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.