Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ! Mam 10 mesacneho synceka pravdupovediac nikdy som neuzivala ziadny typ antikoncepcie.. chcela by som sa poradit o najefektnejsiu antikoncepciu mozno nie prava v tabletkovej forme .:: zijem mimo Slovenska

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    na doporučenie antikoncepcie je potrebné poznať zdravotný stav, ochorenia, vek a predstavu o antikoncepcii. Spoľahlivosť antikoncepcie je dnes už veľmi vysoká, predovšetkým pri tabletkovej forme či vnútromaternicových telieskach, možnosťou sú aj náplaste či implantáty.

Podobné otázky

  • Lieky a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať užívam tabletky macmirror ústne že či ovplyvňujú účinok antikoncepcie aidee( tabletky beriem takmer presne na minútu). Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Macmiror nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Mailaton

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím,rada by som dostala nejaku vašu skúsenosť niekoho kto sa s tym už s niečím podobným stretol. Beriem antikoncepciu prvý x v živote (Mailaton) presne 8dní, dnes sme sa s partnerom rozhodli mať nechránený sex a 2x sa do mňa urobil lenže som mala pocit že zo mňa nič nevyteká.
    Pockala som hodnú chvíľu myslela som že to príde ale vôbec nič. Aký môžeš byt dôvod že semeno nevytieklo a aké je riziko otehotnenia po takej krátkej dobe užívania antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že ste začali s užívaním prvej tabletky v prvý deň menštruácie, ste chránená od začiatku užívania, takže môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Na hustotu, či množstvo ejakulátu má vplyv viacero okolností, najmä dostatočná hydratácia, častosť ejakulácie, ... Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • covid a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ovplyvňuje prosím covid spoľahlivosť antikoncepcie karhleight? Zistila som, že som pozitívna, ale neužívam žiadne antibiotiká (iba trinell od bolesti hlavy). Antikoncepčné tabletky užívam včas a nemám žiadne tráviace ťažkosti.
    Môže byť ochranný účinok znížený iba samotným ochorením? Mám sa chrániť aj doplnkovo (ako dlho)? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak neužívate žiadne antibiotiká, ktoré by mohli spôsobiť zníženie účinku, ako aj nemáte žiadne ťažkosti, teploty, či najmä tráviace ťažkosti, samotný COVID-19 účinok hormonálnej antikoncepcie neznižuje. Ak ste však pozitívna, odporúčam skôr oddychovať, pokračovať v pravidelnom a správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie môžete.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať....Mam koronu a beriem antibiotika a samozrejme aj vitamíny C a D. Mam momentálne pauzu v antikoncepcii včera som dobrala poslednú tabletku na ďalší týždeň pondelok začnem nový blister. Len by som chcela vedieť ako a kedy je antikoncepcia účinná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu antibiotík, ktoré užívate. Sú antibiotiká, ktoré nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie a naopak potom sú antibiotiká, ktoré priamo ovplyvňujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám preparát antibiotík, ktoré užívate, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť k účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak si chcete byť úplne istá, počas celého obdobia užívania antibiotík, ako aj 7 dní po ich doužívaní sa chráňte aj doplnkovo, teda používajte kondóm. Okrem toho pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ak sa antikoncepcia nezačne užívať počas menštruácie ale po nej má to nejaký významný vplyv na prerušenie ovulácie?? Aj keď prešlo už 10 dní od kedy ju užívam?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak áno. K ovulácii dochádza štandardne na 14. - 16. deň menštruačného cyklu. Ak žena začne s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie tak, ako sa má, teda na prvý deň menštruácie, ovulácia stihne byť blokovaná. Ak už aj začne s užívaním na 2. - 5. deň menštruácie, je potrebné sa chrániť minimálne 7 dní, aby došlo k blokovaniu ovulácie. Ak sa však začne s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie ešte neskôr, existuje riziko, že ovulácia nestihne byť blokovaná, prípadne, ak žena ovuluje skôr ako na 14. - 16. deň cyklu, ovulácia môže prebehnúť. Preto je potrebné sa chrániť aj doplnkovo, minimálne 7 dní, prípadne, ak sa začne s užívaním tabliet ešte neskôr, tak ako vo Vašom prípade, najvhodnejšie je sa chrániť doplnkovo celý prvý blister. Neviem Vám však povedať, ako je to vo Vašom prípade, či ovulácia stihla byť blokovaná alebo nie.