Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Súrne!

    , Autor: ny

    Dobrý deň. Beriem HAK Belara. Nemám problém s včasným pravidelným užívaním tabletiek. No včera večer (sobota), keď som jednu večer požívala som si všimla, že tam je aj tabletka s nápisom Piatok, čo ma celkom vydesilo. Lenže pokiaľ si spomínam, tak som tabletku v Piatok brala, no ruku do ohňa by som za to nedala. A teraz neviem, či som jednu zabudla požiť iný večer(od začiatku bratia prvej ubehlo 9 dní) alebo je ešte možnosť, že som prvú brala v Piatok po poslednom menzese ale zobrala som si ju z políčka s nápisom Štvrtok a teda som to nechtiac len posunula. Ale nie som si istá. A keďže som včera, teda v Sobotu mala pohlavný styk so svojím priateľom, tak neviem či mám bežať pre istotu do lekárne kúpiť tabletku "po" a riskovať vedľajšie účinky, alebo dúfať, že som si to skutočne len posunula.Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ťažko povedať, ak ste tabletku vynechali úplne je tam pravdepodobnosť, že by ste mohli otehotnieť, preto ak je to pre vás neprípustná situáicia užite tabletku "po".

Podobné otázky

  • Prosim surne!

    , Autor: odbornik6

    pani doktorka, zmenila som hak na yasminelle a uzivam ho prvy mes. o tyz. by sa mi mala dostavit menstruacia, z jedneho nemenovaneho casopisu som vyhrala celu sadu Super prsia+stihla linia. Sama by som si tie tabletky urcite nekupila...Po porade s lekarom som zacala uzivat pripravok s nadejom, ze po dlhom kojeni mi aspon trosku vyformuje prsia. Avsak uz 4 den mam bolesti v pravom podbrusku a obcas biely, husty vytok...keby som nebrala hak tak si myslim, ze mam plodne dni. Tie bolesti nie su silne ani stale ani krcovite, len take ominanie ale predtym pri uzivani inej hak som to nemavala hoci je pravda, ze som presla na nizkohormonovu. Myslite, ze by som mohla otehotniet?ze to moze byt sposobene tabletkami a ja mam naozaj plodne dni?alebo to suvisi s prechodom na yasminelle?som 18mes. po porode sekciou to by bolo pre nas az prilis skoro. Dajte prosim vediet, dakujem dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podobné bolesti nemusia byť spôsobené len ovuláciou, aj keď užívate nizkohormonálnu antikoncepciu k ovulácii nedochádza, tá je práve antikoncepciou blokovaná a pri pravidelnom užívaní by k zlyhaniu kontraceptívneho účinku nemalo dôjsť. Nenašla som však zloženie vami spomínaných liekov, a neviem teda vylúčiť ich možný vplyv na zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie. Ak to hrozí malo y to byť uvedené na obale tabliet. Pobolievanie môže súvisieť s črevnou peristaltikou.

  • Súrne!

    , Autor: av

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu prvý týždeň. Nastala menšia chyba, nevšimla som si a užila som tabletku s nápisom utorok, ked som mala užiť tabeltku s nápisom pondelok. Je to veľký problém??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od toho aký typ antikoncepcie užívate, ale v prvý týždeň by mala byť dávka hormónov vo všetkých typoch rovnaká. Ak užívate antikoncepciu s rovnakou dávkou hormónov počas celého cyklu (tzv.monofázickú antikoncepciu)tak to nie je potom žiadny problém, a rozdelenie na dni je len kvôli lepšej kontrole užitých tabliet.