Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Potrebujem radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Potrebovala by som poradiť. Beriem antikoncepciu regulon už asi 4 roky. V nedeľu alebo najneskôr v pondelok by som mala dostať menštruáciu, no dnes je utorok a stále nič. Som mladá a mám ešte čas na deti. Preto mám velký strach z takýchto vecí. Ešte sa mi to nestalo vačšinov dostávam menštruáciu v nedelu večer alebo v pondelok ráno. Tabletky som brala poctivo no minulý týžden sa mi stalo že som pár krát antikoncepciu brala o pár hodín neskôr ako mám brať ale bolo to rozdiel max. 2 až 3 hodiny a stalo sa to 2 alebo tri krát maximálne.Vždy som to ale stihla do ôsmych hodín. mala som minulý týžden s partnerom aj nechraneny pohl. styk. Aký máte na to názor? mám sa niečoho báť?Ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    menštruácia sa pri dlhšom užívaní antikoncepcie môže úplne stratiť alebo začínať až v druhej polovici 7 dňovej pauzy. Pre istotu si však urobte tehotenský test.

Podobné otázky

  • Vynechanie tabletiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor potrebujem radu. Dnes mám dostať menštruáciu dnes som brala tretiu bielu tabletku z blajstra intenzívne krvacat začnem podľa mňa až v pondelok lebo zatiaľ som ešte menštruáciu nedostala a v piatok idmeme s priateľom do tatier v piatok by som mala mať posledný deň menzes ( v piatok by som mala brat prvú žltú tabletku z nového blajstra) chcem sa opýtať mohla by som zobrať novú tabletku z blajstra o dva dni skor tj. V stredu aby mi skončila skor menstruacia, budem rovanko chránená aj bez tých dvoch bielych tabletiek alebo je nejaká pravdepodobnosť že pri pohlavnom styku môžem bez tých dvoch tabletiek otehotnieť? Ďakujem za radu pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to už teraz bezpredmetné, mohli ste postupovať tak, že by ste vynechali biele placebo tabletky a kontinuálne pokračovali v aktívnych tabletkách ďalšieho blistra. Ak ste už začali s užívaním placebo tabliet, viete si skrátiť dobu užívania bielych tabliet. Môžete už dnes začať s užívaním ďalšieho blistra, teda žltých aktívnych tabliet nového blistra, prípadne môžete začať od zajtra, ale aj od stredy, ako Vám to vyhovuje. O koľko dní skôr začnete s užívaním aktívnych žltých tabliet, o toľko dní sa Vám posunie cyklus. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie budete plne chránená aj naďalej. Biele placebo tabletky neobsahujú žiaden hormón, užívajú sa iba z dôvodu,. aby žena nezabudla užiť tabletku hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutie tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebujem radu, prvýkrát sa mi stalo, že som vynechala 1 tabletku z balenia, uvedomila som si to až keď som si všimla silne špinenie, hneď na to som si zabudnutú tabletku vzala( 10-12 hodin neskôr než som mala), neviem či mam pokračovať v braní tabliet ak mi v balení zostáva ešte 7ks alebo ich rovno vysadiť a začať 7dňovu pauzu. Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie zabudnutej tabletky do 12. hodín od času obvyklého užívania by nemalo mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Špinenie, či slabé krvácanie sa môže vyskytovať, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, prakticky počas celého cyklu aj pri pravidlenom a správnom užívaní. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, doužívajte aktuálny blister podľa plánu. Nepoznám však preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý užívate. V závislosti od užívaného preparátu (či máte 21 alebo 28 tabliet v blistri) si urobte sedemdňovú pauzu (v prípade 21 tabletkového blistra) alebo pokračujte v užívaní ďalšieho blistra (v prípade 28 tabletkového blistra, ktorý obsahuje aj 4 placebo tabletky). Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebujem radu ohľadom núdzovej antikoncepcie Escapelle. Túto tabletku som naposledy užila 18.5.23 a chcela by som vedieť či ju môžem užiť opakovane aj dnes. Kondóm sa nám pretrhol a priateľ vyvrcholil dovnútra. Môže sa táto núdzová antikoncepcia užiť aj 2x do mesiaca, nespôsobí nejaké problémy ? Za skorú odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky núdzovej antikoncepcie sa v nevyhnutných prípadoch môže použiť aj viackrát do mesiaca, hoci sa to neodporúča realizovať často. Odporúčam plánovať návštevu obvodného gynekológa, s ktorým po vylúčení tehotenstva prediskutujte možnosť užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK Mistra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím Vás, potrebujem radu. Minulý týždeň som dostala menštruáciu v pondelok tak som zavolala doktorke nech mi pošle recept na Mistru, ktorú som pred rokom užívala a chcela som sa k nej vrátiť z dôvodu, že posledných pár mesiacov mávam menštruáciu nepravidelnú a dostanem ju buď o pár dní skôr (ten lepší prípad) alebo mi niekoľko dni mešká a komplikuje mi to plány, preto som sa rozhodla, že si dám predpísať Mistru naspäť nech sa mi dá cyklus do poriadku lenže som dostala menštruáciu v nedeľu a lekárke som o nové lieky zavolala až v pondelok a recpet sa mi dal vybrať až v utorok takže som ju užila o dva dni neskôr

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie na tretí deň cyklu, je potrebné sa najmenej nasledujúcich 7 dní chrániť aj doplnkovo. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň doktor.... prepáčte mi ešte raz sa pýtam: 16. 01. 2020 (10:58) , Autor:
    Dobrý deň pán doktor. Potrebujem radu.. Užívam antikoncepciu Teyla (vaginálny insert) 4 .12. ,keďže mám problém s chrbticou mi urobili cez kostrc blokádu, pichli mi Mesocain a diphropos ale ten dipheopos bol podany jednorazovo. Ostatne blokady len Mesocain. Boli sme spolu s partnerom, ale neejakuloval do mňa. 21. 12. Som si vybrala krúžok na týždennú prestávku, 24.11. Som dostala menštruaciu, ďalší krúžok bol zavedený 28.12. a 30.12 sme malý pohlavný styk,ale tiež do mňa neejakuloval. Myslíte si, že by som mohla byť tehotná? Pýtala som sa , či to môže ovplyvniť antikoncepciu a tá lekarka čo mi pichala tu blokádu, povedala,že nie. Som trochu nekludna...

    Odpovedali ste: Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bol vaginálny krúžok zavedený správne, nemusíte sa obávať tehotenstva. Aplikácia lokálnych anestetík na vplyv vaginálneho krúžku nemá vplyv.

    Vaginálny krúžok bol zavedený správne, chcela som vedieť, či ani podanie toho diphropos,ten krúžok neovplyvní? Podaný bol jednorazovo do kostrce s mesocainom..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové a navyše lokálne podanie nemá žiadny vplyv na účinok vaginálneho krúžku, jedná sa o kortikosteroid, skôr mohol ešte viac posilniť účinok estrogénu vo vaginálnom krúžku, nemusíte sa obávať.