Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • nasadenie HAK

    , Autor: aqua-81

    Dobry vecer, zacinam uzivat HAK prvy krat. V piatok dopoludnia som zacala spinit, este to nebolo riadne krvacanie, ale myslela som, ze sato uz rozbieha. Popoludni som si nasadila prvu tabletu. Spinenie prestalo a menstruacia nenastala. Dnes je 4 den a ja som bez menstruacie s obcasnym velmi miernym spinenim. Spravila som chybu? Nasadila som prvu tabletu prilis skoro? Neviem, ci mam teraz s tabletmi pokracovat aj ked som nemenstruovala. Ako je to s ochranou? Som v tomto pripade chranena?
    Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer,
    ak ste už začali s užívaním antikoncepcie tak pokračujte, no štandardne sa tabletky začínajú užívať až keď sa menštruácia riadne rozbehne. Chráňte sa kondómom prvých 7 dní.

Podobné otázky

  • Hak

    , Autor: Mimi321

    Dobry den, idem po radu. Mam 36 rokov, po 2 pôrodoch, diagnostikované predčasné ovariálne zlyhanie gynekológom aj v NEDU Ľubochňa doporučená liečba nasadenie HAK. Momentálne bez menzes (HAK vysadená kvôli očkovaniu). A tu je problém. Za posledne 2 roky som už vystriedala Vexia, Sunya, Rhonya, Karhla... Presne v tomto poradí. Z prvých dvoch som mala migrény, z druhých dvoch zas taku nervozitu ze som prekážala doslova sama sebe, boli to doslova az zúrivostné stavy, libido nulové. Po vysadení sa mi neskutočne uľavilo psychicky ale nabehli návaly. Momentálne som 60dc po vysadení karhly. Lekárka už je zo mňa zúfalá. Nevedel by ste mi prosim doporučiť vyskúšať nejakú ktorá by mi mohla sadnúť? Pripadne poradiť nejakú inú liečbu pri predčasnom prechode? Potrebujem mat menzes, teliesko vraj nepripadá do úvahy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľa preparátov hormonálnej substitučnej liečby, ktoré sa môžu vyskúšať. Každá žena reaguje na daný preparát inak, nie u každej sa prejavia vedľajšie, či nežiadúce účinky. Skúsiť by ste mohli užívať Femoston.

  • antikoncepcia a tabletka "po"

    , Autor: lenka-z-39

    Dobrý deň pani doktorka. Mala by som jednu otázku ohladom nasadenia antikoncepcie. Raz som uz brala antikoncepciu, ale prestala som ju brať lebo už som nemala priatela. Lenže teraz sa to trochu pomenilo a núdzovo som si potrebovala dať tabletku "po" escapelle. 20.12 mi začala posledná menštruácia a tabletku som užila 29. 12. Dnes 3.1 som začala špiniť taký spôsobom ako keď mi začína menzes. Normálne som začala krvácať silnejšie. Chcela som začať znovu s užívaním Hak a viem že to treba začať užívať v 1. Deň menštruácie, lenže teraz neviem či to teraz uz začať mám užívať alebo ak sa mi dostaví aj normálna antikoncepcia v požadovaný termín, kedže ju mám pravidelnú tak až potom v ten 1. Deň tej menštruácie. Poraďte mi prosím lebo niesom si istá ktorá menštruácia je tá správna na znovu nasadenie Hak. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne krvácanie alebo šponenie je normálny a žiadaný jav po užití escapelle
    je to krvácanie zo spádu, nie reálna menses
    čiže teraz vyčkajte kým krvácanie skončí a vyčkajte na normálnu ďalšiu regulérnu menses s jej prvý deň nasaďte 1.tabletu HAK
    násldne ste od 1.dňa plne chránená
    s pozdravom

  • Jeanine

    , Autor: renka74

    Dobry den. Zacala som brat Jeanine po niekolkorocnej pauze podla navodu od prveho dna cyklu. Ale krvacam uz trinasty den, sice malo, ale stale. Cim je to sposobene? Upravi sa to? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,nasadenie HAk v prvom mesiaci môže narušiť rôznym spôsobom rovnováhu v organizme, vyčkajte min.2-3 mesiace na vysaturovanie horoálnych hladín, situácia by nemala pretrvávať, keby áno bolo by vhodné zmeniť preparát samozrejme ak sa vylúči iná možná príčina krvácania
    s pozdravom

  • nasadenie HAK

    , Autor: odbornik6

    Pani doktorka, dakujem za odpoved. HAK uzivam nadalej. Prvych 5 dni po nasadeni som menstruaciu nemala, len velmi mierne spinenie, ale na siesty den som zacala krvacat. Krvacanie nie je take intenzivne, ako byvalo pred nasadenim HAK, ale predsa len ma prekvapilo. Moze byt koncentracia hormonov v tabletach pre mna prislaba? Nasadene boli tablety Daylette. Dnes je osmy den uzivania a krvacanie pokracuje. Kazda tableta bola uzita v rovnaky cas dna, bez vynechania.
    Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    užívajte tabletky ďalej, nemyslím si, že by boli tabletky pre vás prislabé, obsahujú pomerne vysoké množstvo hormónov. Skôr bude problém v príliš včasnom začatí užívania keď ešte nebola rozbehnutá menštruácia. Uvidíte ako pôjde ďalší menštruačný cyklus.