Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • posunutie menstruacie

    , Autor: margi

    Dobry den, posunula som si menštruaciu tak že som začala brat hned dalsí blister. teraz mam problem s krvacanim. chyba mi ešte dobrat 8 dni tableitiek ku koncu druheho blistra. neviem teraz či mam prestat brat en druhy blister alebo pokračovat normalne. ak budem normalne pokračovat budem aj nadalej krvacat? lebo toto neni len spinenie ale jak keby som už dostala menstruaciu..najradsej by som prestala brat ale v prib.letaku je pisane že mam dobrat dva blistre za sebou.. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v tomto prípade musíte naozaj doužívať začatý blister antikoncepcie napriek krvácaniu. Krvácanie ustane (no môže to trvať pár dní), prípadne sa zmení len na mierne špinenie a po vysadení dostanete štandardne menštruáciu.

Podobné otázky

  • Oddialenie menštruacie

    , Autor: Dominika99

    Dobrý deň, idem začať používať antikoncepciu. Chcem sa opýtať či si ňou dokážem hneď posunúť menštruáciu ktorú mám najbližšie dostať 25.12.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od preparátu hormonálnej antikoncepcie. Nepôjde však o posunutie menštruácie, ale o vynechaní krvácania z vysadenia. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Posunutie menštruácie s Novynette

    , Autor: janka-343

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako postupovať v braní zvyšného počtu tabliet antikoncepcie Novynette v prípade, že som po prvom mesiaci bez prestávky zobrala prvé tri tablety z nového platíčka kvôli oddialeniu menštruácie a po nich zahájila 7dňovú pauzu. Po jej skončení na 8.deň mám dobrať zvyšných 18 tabliet a znova zahájiť pauzu pred ďalším platíčkom alebo je nutné zobrať 21 tabliet. Príapdne ako postupovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete postupovať aj tak, že doberiete blister z 18 tabletkami a cyklus si tento mesiac skrátite, alebo začnete s užívaním nového blistra. Pri užívaní už načatého blistra však dávajte pozor, aby nedošlo k zámene alebo vynechaniu tabletky.

  • posunutie menstruacie

    , Autor: nick1985

    Dobry den, uzivam HAK Kahrleight. Dobrala som blister a pokracovala som s dalsim, pretoze som si chcela oddialit menstruaciu. Z urcitych dovodov som si to ale po dvoch tabletkach z noveho blistra rozmyslela a rozhodla som sa dat si 7 dnovu prestavku. Tabletky som teda nasledne nebrala dva dni a v nasledujuci den som mala nechraneny pohlavny styk. Kamaratka ma vsak vystrasila, ze si nemozem posuvat menstruaciu takym sposobom, ze nedoberiem cely dalsi blister (hoci pred par rokmi som to tak robila), tak som si precitala pribalovy letak a bolo tam pokyn, ze treba dobrat cely blister. Tak som sa zlakla a dala som si dve zameskane tabletky naraz. Bolo mi vsak tazko od zaludka v tento den a asi po 5 hodinach som zvracala. Dalsiu tabletku som uz nebrala, lebo asi som to uz cele pokazila a vobec neviem ako pokracovat dalej. Chcela by som sa vas preto spytat, ci je mozne riziko otehotnenia v takomto pripade, ze som brala bez prestavky 2 tabletky z dalsieho blistra, nasledne dva dni pauza a nasledne nechraneny styk a tie dve zameskane cca 12 hodin po styku, avsak so zvracanim asi 5 hodin po uziti. Myslite si, ze by som mala pre istotu uzit tabletku "po"?Dakujem velmi pekne za odpoved. A este mam jednu otazku. Vychadzala som z toho, ze tabletky kahrleight maju rovnaku davku hormonov. V letaku je vsak napisane, ze treba zacat s prvou tabletou, kde zacinaju sipky, lebo ze ma inu davku hormonov. Ja som druhy blister (z ktoreho som uzila dve tablety) zacala brat z druhej strany, samozrejme nie placebo:-)Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    V balení je 21 aktívnych tabliet 0,03/3 mg -identických a sedem placebo-prázdnych tabliet
    čiže je úplne jedno z ktorej strany sú šípky, pokiAĽ si nedáte placebo tablety ostatné sú všetky rovnocenné v obsahovom zložení
    menses a cyklus si môžte svojvoľne upravovať v zmysle predĺženia-vždy môžte natiahnuť a užívať dlhšie, nikdy nie kratšie!
    ak ste si o dva dni predĺžila cyklus , je to v poriadku (kamarátku pozdravte, prípadne nech si prečíta príbalový leták )
    chránená ste i počas pauzy
    čiže všetko by bolo v poriadku až na to zvracanie
    momentálne si radšej užite tabletu po-aby ste mala istotu, že je všetko v poriadku,
    urobte si 7 dní pauzu -odkrvácate a potom normálne pokračujte v užívaní a budete normáne chránená
    ak by bol styk teraz počas 7 dní, radšej použite i prezervatív
    s pozdravom

  • Posunutie menštruácie

    , Autor: zuzana11111

    Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,keď po dobratí 21 tabletky tj.v pondelok,sa menštruácia dostaví na 4 deň tj.v piatok...ako mam postupovať v tom prípade,ak chcem presunúť menštruáciu na nedeľu. Čítala som rôzne odpovede a z letáčika som to nejak nepochopila. Neviem či je správne vynecha 5 tabliet a urobiť prestávku alebo vziat ešte tablaty z nového balenia alebo ako. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ani jedna ani druhá možnosť nie je úplne ideálna. Najšetrnejšie pre vaše telo by bolo užívanie dvoch blistrov za sebou, bez 7 dňovej pauzy.

  • Posunutie menštruácie

    , Autor: natalia2211

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu , alebo o nejaké možné riešenie a vysvetlenie. Mám 17 rokov a viac než pol roka beriem antikoncepciu Maitalon. Chcela som si na silvestra oddialit menštruáciu,co sa tak vôbec nestalo. 20teho decembra som doužívala posledný blister a 21 decembra som načala nový(nakoľko mi mala začať menštruácia). Počas nasledujúcich dní som mala krvácanie a menšie špinenie(viem že to môžu byt aj nežiadúce účinky oddialenia menzesu) ale menštruácia mi stále neskončila, ani do dnešného dňa nakoľko je 10.1. Neviem si to sama vysvetliť , tak skúšam radu na tejto stránke. Ďakujem za pomoc :)