Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
189 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Šport po sekcii

    , Autor: Kate555

    Dobrý deň,
    som aktuálne dva týždne po sekcii. V nemocnici za nami bola rehabilitačná sestra a niečo nám povedala k starostlivosti o jazvu, dýchaniu do brucha a podobne, ale mňa by zaujímalo, po akom čase sa môžem vrátiť k behu. Je mi úplne jasné, že odporúčanie vás ako fyzioterapeutky bude "najlepšie nikdy", lebo veď je to beh a ten nie je pre telo z tohto pohľadu zdravý :). Na druhej strane, môj psychiater by sa s vami mohol o tom pohádať, lebo beh robí zázraky s mojou depresiou - berme preto môj návrat k behu ako krutý, ale nevyhnutný fakt. V tomto prípade: Za aký čas od sekcie je možné znova behávať? Prípadne nejaké iné športy? Plávanie? Bicykel? Korčule?
    Je mi jasné, že začať sa má s rôznymi fyzio cvičeniami a zvažujem, že pôjdem za fyzioterapeutom (má to viacero háčikov, jeden je klasicky finančný, ale to by som ešte prekusla, skôr neviem, kde nechám dve deti za ten čas cez týždeň a tak). Akurát, že tie cvičenia sú zábavné asi ako každoročné školenie BOZP a s depresiou mi nepomôžu. Takže by som rada čo najskôr začala aj s nejakým športom, resp. hlavne chcem vedieť, kedy budem môcť zase behať. Ale predtým beriem aj akýkoľvek iný šport (také, že jóga a pilates nie, tie sú tiež typu BOZP školenie). Možno plávanie je pomerne šetrné...? Ďakujem a pekný deň :)

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    Všeobecne hojenie tkanív trvá minimálne 6 týždňov. Sekcia je veľký zásah do brušnej dutiny, preto sa odporúča minimálne počas šestonedelia kľudový režim. Už samotné nosenie bábätka je záťaž. Úplne rozumiem, že cvičenie kde sa dýcha je nuda. Ale na úvod treba uvolniť jazvu, zaktivovať hlboký stabilizačný systém - čo sa robí práve cez správne dýchanie a až následne začať behať. Terapia u fyzioterapeuta nemusí byť celý týždeň. Väčšinou stači návšteva kde vás naučí ako cvičiť a cvičíte si potom sama doma. Fyzioterapeut zhodnotí v akom stave je vaš svalovy korzet, či už môžete začať behať, aby to pre vaše telo nebola záťaž. Určite si nemyslím, že nemáte začať cvičiť nikdy. Ide len o to aby sa telo zregenerovalo po tehotenstve a pôrode a svaly a väzy ktoré sa uvolnili počas tehotenstva opäť začali fungovať. A určite nepodceňujte jazvu. Ak sa dostatočne neuvolní môže vám spôsobovať neskôr po záťaži rôzne bolesti, ktoré na prvý pohlad nemusia súvisieť.