Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
182 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Torticolis

    , Autor: Mocarabia

    Dobry den chcela by som sa opytat,mame 6,5 mes chlapceka ,bolo nam povedane ze ma.lahky torticolis....dali nam vojtovu terapiu,ale maly pekne chyta veci pravou ruckou,otaca hlavu ...na brusku pekne sa drzi s vystretymi rukami,jedine co robi ...otaca sa na brusko len cez lavu stranu....je toto dovod na cvicenie vojtovou metodou,ktora mi pride dost drasticka a maly pri nej place ze sa az nevie nadychnut

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň.

    To, že Váš synček robí všetko ostatné znamená, že je zdravý. Torticolis spôsobuje to, že sval na jednej strane krku je skrátenejší ako na druhej strane. Na každý jeho pohyb, ktorý sa teraz naučí nadväzuje ďalší a sú navzájom poprepájané v svalových reťazcoch. Takže môze sa stať, že postupne vekom sa môže rozvinúť až do skoliózy.
    V tomto bábätkovakom veku sa dá cvičením krásne asymetria upraviť - čiže sa nezafixuje v nejakom pohybovom vzore. Bohužiaľ bábätká nevieme cvičiť inak ako Vojtovou metódou. Môže sa Vám na prvý pohľad zdať drastická. Ale detičky to nebolí. Zafixujeme ich v určitej polohe a očakávame, že sa bude chcieť z polohy akoby dostať a tým aktivuje svaly, ktoré potrebujeme zaktivovať. Určite je lepšie pár týždňov vydržať a pocvičiť a zbaviť sa asymetrie. Pretože ak už raz potom vznikne skolióza už s tým nespravíte nič. Tá už sa nedá cvičením upraviť keď sú deti velké. A ak ide naozaj o ľahký torticolis ako píšete tak možno Vám bude stačiť pár cvičení.
    Pekný deň