Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
189 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • Bolest nohov

    , Autor:

    Dobry vecer mam 42 rokov ,vazim 65 a pri chodzi prejdem 5 minut a v nohach citim ako keby som tam mala zelezo nevladzem chodit stale sa musim zastavit ,opuchy nemam ,ani krcove zili ale dlhsie stat nevladzem a dost ma to vicerpava dakujem pekne

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,

    Môžete mať preťažené a skrátené svaly dolných končatín. Odporúčam uvoľňovať dolné končatiny na masážnom valci - chodidlá zospodu, lýtka, stehná spredu, zboku aj zozadu. Následne strečing týchto svalov. Svaly, ktoré sú stiahnuté nevedia totiž fungovať ekonomicky, rýchlo sa preťažia, nie je správne prekrvenie týchto svalov.
    Závisí aj akú máte prácu resp.hobby. či celý deň stojíte na nohách alebo naopak veľa sedíte alebo kľačíte. Je dobré sa poradiť s odborníkom - fyzioterapeutom, aby vám terapiu upravil na mieru.
    Môže ísť aj o lymfatický systém. Odporúčam ručnú lymfodrenáž u odborníka, ktorý uvoľní aj centrálne uzliny. Nasledne sa môže doplniť o prístrojovú lymfodrenáž - tzv.lymfatické nohavice.
    Môže to súvisieť aj s obuvou, ktorú nosíte - po tvrdom povrchu odporúčam pevnú podrážku, aby sa tlmili nárazy pri dopade päty na zem.
    Väčšinou však ide o kombináciu viacerých faktorov. Fyzioterapeut na základe anamnézy a vyšetrenia vám vie poradiť čo s tým môžete robit doma.
    Prajem pekný deň