Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • uzivanie furonu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den mala by som otazocku, co moze sposobit uzivanie Furonu pocas tehotenstva 80 mg denne? ma to vplyv na vyvoj mozgu? sposobuje abstinencne priznaky u novorodenca po narodeni? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Furosemid je liek, ktorý znižuje opuchy - spôsobuje odvodňovanie organizmu - používa sa v špecifických prípadoch vysokého tlaku, či opuchov tela. Takže, ak ovplyvňuje plod, tak nie v zmysle, aký menujete - nebude robiť závislosť alebo niečo podobné, ale môže ovplyvniť prietok placentou a tým pádom výživu plodu. Preto sa v tehotenstve používa len v špecfických prípadoch, kedy sú u matky sledované a kontrolované rôzne parametre a odsleduje sa aj prietok placenty a prospievanie plodu. Takže, ak užívate furon a Váš gynekológ o tom nevie, určite ho treba o tom upovedomiť. Resp., ak ste len zistila, že ste tehotná a doteraz ste užívala Furon, opäť, treba to, čím skôr riešiť s Vašim gynekológom, potvrdiť si tehotenstvo a následne v súčinnosti s ním riešiť Vašu dlhodobú liečbu. Ak užívate Furon a dal Vám ho gynekológ, verím, že mal na to dôvod a taktiež vie, čo má sledovať. Vaša otázka je veľmi skromná, neviem, všetky súvislosti, takže sa mi k tomu ťažko relevantne vyjadruje. Každopádne, lieky v tehotenstve a ich možný účinok/vplyv na plod, je skôr vedomosť, ktorú majú gynekológovia, nie my pediatri. Takže bude určite vhodné, položiť Vašu otázku Vášmu gynekológovi. S pozdravom doki K.