Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať syn (4 roky) už asi dva týždne kašle väčšinou ráno po prebudení alebo cez deň keď zaspí a zobudí sa tak kašle, niekedy len pár sekúnd a inokedy aj 10 minút v kuse možno aj viac, niekedy zakašle aj počas smkechu. Po chorobe nie je, naposledy bol Chorý asi tak v januári alebo vo februári. Žiadny sirup od kašlu som nedávala ani nič. Iné ťažkosti nemá, pekne papá, pije vodu a nemal ani teplotu. Nevšimla som si na nom žiadne zmeny. Syn nerozpráva, podozrenie na PAS, zatiaľ nepotvrdené na 100%. Môže ísť o nejakú alergiu? Alebo poprípade niečo iné? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ak je to väčšinou po vertikalizáií - postaví sa z ľahu po zobudení - tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou sopeľ, ktorý postavením sa stečie gravitáciou do nosohltana a dráždi na kašeľ. Vykašle to (čo sa nazbieralo počas spánku) a je v pohode. Za mňa na najvýš pred spaním prelach morskou vodou a vyfúkať nos, ale v podstate nemusíte ani to. Len, keď sa ráno zobudí a rozkašle, tak vtedy preplach morskou vodou a riadne vyfúkať. To je všetko. Môže to byť tým, že je tak sucho a teplo. Pri alergii, si myslím, že by soplil aj počas dňa (nielen ráno a po poobednom spánku). S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Nádcha a kašel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako pomôcť 11m dieťatu pri silnej nádche a vlhkom kašli. Vodnatý výtok z nosa a vlhký kašel. Na kašel nám poradili stoptussin a na dutiny a výtok z nosa fenistil, ktorý nám bol predpísaný pri predchádzajúcej nádche. Dieťa je zatial bez teploty. Aký máte názor na podávanie fenistilu pri nealergickej nádche? A je nutné odsávať nos aj keď je výtok z nosa vodnatý? Lebo odsávanie je u nás naozaj boj.

    Ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Pri sopli je najzásadnješia hygiena nosa - morskú vodu opakovane a následne odsávať - opakvoane v priebehu dňa podľa potreby - ak má sopeľ, treba ho odsávať. Kašeľ má s veľkou pravdepodobnosťou z toho sopľa. Takže hlavná je tá hygiena nosa. Fenistil zvyknem odporúčať až keď trvá sopeľ dlhšie, príp. dieťa chrápe alebo väčšie už udáva, že má upchatý nos. Na spánok dajte zvýšenú polohu, opakovane vetrať a taktiež môžte na noc prevesiť mokrú vyžmýkanú plienku cez postieľku. S pozdravom doki Katka

  • Campylobacter jejuni a Streptococcus pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja 3 ročná dcéra mala pred 3 týždňami hnačky, vracala a mala aj horúčky. Po dvoch dňoch začala aj kašlať a aj nádchu mala. Kým sa zistilo zo stolice, že má v tele baltériu Campylobacter jejuni, tak aj hnačky, vracanie a horúčky prešli. Kašeľ a nádchu mala stále. Na to nám odporúčila lieky na kašel a sprej do nosa. A kvôli tej baktérií jej pre istotu na doliečenie predpísala antibiotiká Sumamed forte. V pondelok dobrala atb a vôbec nič jej nie je. Kašeľ úplne zmizol a aj nádcha.
    Odkedy ale začala kašľať a sopliť, tak som kašeľ a aj nádchu začala mať aj ja a aj horúčky a zvýšené teplotu a bolesti ľavej časti tváre. Dnes mi prišli výsledky z výteru z nosa a hrdla a aj z RTG dutín. Zistili mi, že mám v nose Streptococcus pneumoniae a v hrdle Streptococcus viridans, Neisseria pharyngis a kvasinkovité mikroorganizmy. Z RTG zistili, že mám zápal dutín a predpísala mi lekárka atb Dalacin C.
    Pravdepodobne som to chytila od malej, ale neviem to s presnosťou povedať, keďže jej výter nerobili a nezisťovali dôvod nádchy a aj kašľa. Ale tak odkedy bola chorá sme boli doma a nikam nechodili. Ale našťastie jej to prešlo počas užívania atb.
    Teraz sa bojím, či to dcérka nemôže chytiť odo mňa. Už to mám v sebe dva týždne a až dnes som to začala liečit. Myslíte si, že ak by mala aj ona pneumokoka, a vyliečila sa z toho, že by to mohla opäť chytiť? Naozaj sa toho bojím. Je možnosť, že ak to prekonala, že by mala v sebe nejaké protilátky? Obávam sa nákazy preto, lebo po dobratí atb má vraj zníženú imunitu. Samozrejme, že dbám na hygienu či už moju a aj jej. Keď zakašlem, tak buď do servítky alebo do predlaktia a ked do ruky, tak si ju umyjem a aj ked sa vysmrkám. Ale tak isté percento tam je, keďže sme stále spolu.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Je dosť možné, že máte obe rovnakú infekciu, ale nedá sa to povedať s istotou. Každopádne nepredpokladám, že dcérka teraz znova ochorie, lebo Vy ste chorá. Uplne kľudne ste obe mohli začať dákym vírusom a Vám na to nasadla bakteriálna superinfekcia a jej nemusela a ani nemusí. Navyše Streptococus viridans je bežná flóra dutiny ústnej (nepreliečuje sa), z kvasiniek nemáte kašeľ a sopeľ a, čo sa týka pneumokoka, tak deti sú proti nemu očkované. Áno, je ich veľa subtypov a očkujú sa proti 13, ale predsa len sú deti proti pneumokokom viac chránené ako sme my dospelí/ich rodičia. Takže to, čo skolí Vás, nemusí Vašu dcéru ;) S pozdravom doki Katka

  • dcera bereie sumamed

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer boli sme u doktorky predpisala nam.sumamed na tri dni dcera ma 7 rokov dala som jej poslednu davku ale stale ma suchy kasel nevikaslava hlien a stazuje sa ze pri kaslani ju boli hrudnik dakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Sumamed funguje tak, že ho beriete síce len tri dni, ale je to ako keby užívala sedem dní. Akby sa ani po 5/6 dňoch jej stav nezlepšil, bude vhodné o tom informovať Vašu pani doktorku. A ona už zváži ďalší postup. Taktiež je dôležitý pitný a kľudový režim. Verím, že budete skoro v poriadku. S pozdravom doki Katka

  • Chrípka - rekonvalescencia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    celá rodina sme prekonali tento týždeň chrípku. 2 ročný syn mal vysoké horúčky 39/40 trvajúce 2/3 dní. Po ich prekonaní má už len mierny kašeľ ktorý nastúpil po horúčke.

    Sú to už 3 dní čo je bez teplôt ale celkovo je však stale veľmi unavený, spi viacej ako štandardne, je akoby bez energie. Apetít sa mu celkom vrátil, dbáme aj na pitný režim, aj sa pohrá s hračkami. Ale vyslovene vidno že nevládze ako obvykle a všetko ho rýchlo vyčerpá.

    Chcem sa len opýtať
    1. či su to ešte dozvuky choroby a treba telu a organizmu len dať čas na spamätánie sa z choroby alebo to riešiť s pediatrom ?

    2. či je vhodné nasadiť nejaké vitamíny na podporu rekonvalescencie.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Myslím si, že ešte má nárok byť unavený, najmä, ak mal 2-3 dni teploty do 39C. Určite je najdôležitejší pitný režim, stále stále ponúkať veľa tekutín, ideálne aj s nejakým medom napríklad (čaj), a keď potrebuje viac spať, nech spí. Postupne sa vráti do normálu. Podporou minerálmi, či vitamínmi nič nepokazíte, taktiež môžte hlavne navýšiť antioxidanty v strave. Avšak, ak Vám kašle, a, akby sa ten kašeľ nezlepšoval, resp. by sa zintenzívnil, bolo by možno vhodné to konzultovať s pedaitrom, na zváženie popočúvania. Lebo chrípka môže robiť aj zápal pľúc a dieťa môže šetriť, lebo nevládze udýchať. Ako mama si najlepšie poznáte svoje dieťa. Ak je vyslovene choré, nezlepšuje sa mu stav alebo je až apatické, nevládne, je určite vhodné to skonzultovať s ošetrujúcim lekárom. S pozdravom doki Katka

  • Inhalator

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať k inhalátorom pre deti. Spomenuli ste ich aj v nedávnej prednáške o soplíkoch (ďakujeme za ňu).
    Je vhodné používať inhalátor? Od akého veku, ako často - či napr 1 alebo 3x za deň, prípadne len pred spaním,…? Iba pri kašli alebo aj keď je iba soplík? A hlavne, ČO inhalovať - morskú vodu /doma namiešanú/, alebo Vincentku, nejaké liečivo,…?
    Prípadne, aký konkrétnejší typ by ste odporučili.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, snáď to bude užitočné pre viaceré mamičky :-)

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! S typom inhalátora Vám neporadím, nevyznám sa v tejto problematike - treba si pýtať taký, aby Vám utiahol aj hustejší roztok. Akby ste dávali kyselinu hylurónovú v preparáte do inhalátora, treba to riediť s fyziologickým roztokom, no aj tak je to hustejšie, ako čistý fyziológ, či Vincentka. Inhalácie sú fajn aj pri soplíkoch, no najviac pomôžu pri ochoreniach dolných dýchacích ciest. Aj pri tracheitíde - zápale priedušnice (dusivý suchý kašeľ pri uľahnutí) môže mať práve kyselina hyalurónová výrazný efekt. Ak má dieťa vlhký kašeľ, nebodaj viete, že má zápal priedušiek, či pľúc, môžte inhalovať aj preparát mukolytika (ambroxolu napr.). No sú aj mamičky, ktoré dajú inhalovať deťom už pri sopli a pochvaľujú si to ako prevenciu zhoršenia sa stavu. Od akého veku inhalovať - odkedy to Vaše dieťa stoleruje. Ako často - podľa stavu a podľa potreby, čím horšia choroba, tým častejšie. A, čo inhalovať - fyziologický roztok, morskú vodu, Vincentku a vyššie menované účinné látky. S pozdravom doki Katka